μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Άρχισε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καβάλας, συνεχίζεται και τελειώνει σήμερα στο Δημαρχείο της Χρυσούπολης η εκλογική διαδικασία για το νέο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου των εργαζομένων στους δύο Δήμους. Καβάλας και Νέστου. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Με μεγάλη προσέλευση λόγω και του ότι στις εκλογές μετέχουν δύο διαφορετικές παρατάξεις.

*Στη διάρκεια της ψηφοφορίας χθες το πρωί ο κ. Δήμαρχος φέρεται να συνομίλησε με υποψήφια, προς την οποία είπε ότι δίνοντας συνέντευξη μετέφερε εσφαλμένες πληροφορίες. Πράγματα που δεν είναι αλήθεια κτλ. Το γεγονός έγινε στο διάδρομο του κτιρίου του Δημαρχείου. Προς υπεράσπιση της υποψήφιας υπήρξαν δύο αντιδράσεις και καταγγελίες κατά του Δημάρχου. Ανάρτηση του κ. Γιάννη Εριφυλλίδη και ανακοίνωση του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Σημασία πάντως έχει ότι ο Δήμος Καβάλας επιμένει ότι όσα ειπώθηκαν για πιθανή καθυστέρηση πληρωμών και μη έγκαιρης καταβολής μισθοδοσίας «… είναι ένα θέμα που δεν υφίσταται».

 


 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών το χθεσινό τσουχτερό κρύο δεν έχει μέλλον… Άμεσα η θερμοκρασία θα ανέβει. Την ηλιοφάνεια πρόκειται να διαδεχθεί μακρά περίοδος βροχών. Μάλλον είναι προτιμότερες οι βροχές από το κρύο αν και αρκετοί σημειώνουν ότι πρόβλημα υπάρχει και στις δύο περιπτώσεις.

 

Χθες με το πρώτο κρύο του Χειμώνα (στην πρώτη του μάλιστα μέρα) πολλά πράγματα είχαν επιπλέον εμπόδια. Καπνιστές και ανεμβολίαστοι ήταν δύσκολο να πιούν καφέ στον εξωτερικό χώρο καταστημάτων αφού οι σόμπες σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες δεν αρκούν. Πρόβλημα υπήρξε και με τα rapid tests στο πεζοδρόμιο αφού κι εκεί το κρύο ενοχλούσε. Πολύ περισσότερο όταν κάποιοι έπρεπε να περιμένουν στην ουρά έξω από το φαρμακείο.

 

Η επιδείνωση με λίγα λόγια των καιρικών συνθηκών και ο προ των πυλών Χειμώνας είναι ένας ακόμη λόγος κάποιοι να σκεφτούν διαφορετικά. Εννοούμε τους μη εμβολιασμένους. Να ξαναδούν το θέμα και τελικά να εμβολιαστούν. Όσο για τους καπνιστές, αυτοί την ξέρουν καλά την μοίρα τους… Κι αυτόν τον Χειμώνα θα παραμείνουν εκτός εστίασης, καπνίζοντας σε κρύο και βροχή. Με το εμβόλιο μπορείς να αλλάξεις απόφαση και να το κάνεις, με το κάπνισμα είναι πιο δύσκολα (να το κόψεις…).

 

Πρώτη Δεκέμβρη χθες, η καλύτερη μέρα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Κι ενώ –ειδικά το πρωί- ήταν κρύα τα πράγματα, ίσως και παγωμένα, ξεκίνησαν και έγιναν κανονικά οι μαθητικές εκδρομές. Σα να είναι Μάης! Γέμισε από παιδιά το Πάρκο Φαλήρου. Παιδιά που αντίθετα με άλλα, έμειναν στο Πάρκο και δεν βρήκαν ζεστασιά στην εστίαση. Φαίνεται δεν είχαν πρόσφατα self test…

 

Τα υπόλοιπα σχολεία δείχνουν μια κάποια εγκράτεια αλλά κι αυτή έχει κοντινή ημερομηνία λήξης. Όσοι λοιπόν δεν έκαναν χθες την εκδρομή του Δεκέμβρη απλώς την ανέβαλαν για σήμερα ή το πολύ πολύ αύριο. Και καλά να περάσουν!

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας την Τρίτη το μεσημέρι κι αφού είχαν συζητηθεί τακτικά και έκτακτα θέματα, τέθηκε θέμα λογισμικού και καταγγελιών κατά του κ. Προμούσα. Πολύ ευγενικά και αθώα, έθεσε ερωτήσεις ο κ. Λαζαρίδης. Τελικά έκανε μακρά και… συγκινητική εισαγωγή για να ζητήσει κάποια επιπλέον στοιχεία.

 

Η φιλότιμη του προσπάθεια περιελάμβανε και μια κάποια αποδοκιμασία του επικεφαλής της παράταξης του. Ωστόσο αποτέλεσμα δεν υπήρξε. Τα στοιχεία που ζήτησε δεν δόθηκαν κι όπως φαίνεται δεν θα δοθούν… Αυτός πάντως έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Μιας και δια της άλλης οδού, στοιχεία δεν επρόκειτο να δοθούν ποτέ. Στο τέλος κάτι τέτοιων διαδικασιών καταλαβαίνουμε ότι κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει τον επικεφαλής που του ταιριάζει!

 

Με αυτήν την αφορμή ο κ. Προμούσας απάντησε σε όσα του καταλογίζουν (οι γνωστοί και συγκεκριμένοι) διαψεύδοντας μία ακόμη φορά τις καταγγελίες των ημερών. Η συνέχεια που θα υπάρξει είναι μια άλλη ιστορία. Αποφασίζει σχετικά ο κ. Προμούσας (που φαίνεται ότι αποφάσισε ήδη).

 

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει ή έστω να τροποποιήσει τον Αναπτυξιακό Νόμο; Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει. Η κάθε αλλαγή του Αναπτυξιακού Νόμου πρέπει να προκαλεί συναγερμό στην Καβάλα. Πάντα υπάρχει ενδεχόμενο μιας προνομιακής μεταχείρισης της Θράκης, στην οποία δεν θα είναι έκπληξη αν επιχειρηθούν να δοθούν επιπλέον κίνητρα (και παρά το ότι αυτή είναι στην ίδια Περιφέρεια με την Ανατολική Μακεδονία).

 

Χθες διαβάσαμε ένα σχετικό με το θέμα δελτίο τύπου της κ. Γκαρά, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τον Έβρο. Η κ. Γκαρά μοιάζει να διαμαρτύρεται που δεν υπάρχουν ειδικά και ενισχυμένα κίνητρα για τη Θράκη, στο πλαίσιο –συμπληρώνει- του πρόσφατου πορίσματος της Βουλής για την ίδια περιοχή.

 

Ότι κι αν συμβαίνει οι δικοί μας εκπρόσωποι πρέπει να έχουν το νου τους μιας και αυτό το διάστημα φέρεται να αλλάζει και ο χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων. Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι μία, ότι ισχύει στη Θράκη θα πρέπει να ισχύει και στην Ανατολική Μακεδονία.

 

Δεν ακούστηκε ούτε κιχ! Κανείς δεν αντέδρασε και κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε οργανωμένα. Πλέον περάσαμε σε μια άλλη εποχή, στην οποία θα κλείνουν οι τράπεζες στην επαρχία και δεν θα φωνάζει κανείς. Κανείς. Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της Alpha στην Ελευθερούπολη. Λειτούργησε χθες, δεν λειτουργεί σήμερα. Θα επαναλειτουργήσει αύριο Παρασκευή κτλ.

 

Σε μια άλλη ωστόσο περίπτωση, υπήρξε όχι μόνο αντίδραση αλλά και αποτέλεσμα. Η είδηση μας έρχεται από τον Έβρο κι αφορά το κατάστημα της Εθνικής τράπεζας στην πόλη των Φερών. Αντιγράφουμε το δελτίο τύπου του Δήμου Έβρου: « Σήμερα (προχθές) το μεσημέρι σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο δήμαρχος με τη Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας κα Χριστίνα Θεοφιλίδη, έγινε γνωστό ότι το υποκατάστημα των Φερών θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ευχαριστεί θερμά τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα για το ειλικρινές ενδιαφέρον του και την άμεση ανταπόκρισή του, καθώς και τον Σεβασμιότατο και τους βουλευτές του νομού μας για την πολύτιμη συνεργασία και υποστήριξή τους». Να μην ξεχνάμε ότι στην Ελευθερούπολη πριν την απόφαση υπολειτουργίας της Alpha, είχε προηγηθεί η διακοπή λειτουργίας του καταστήματος της Εθνικής τράπεζας.

 

Θύμωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Αντωνιάδης. Θύμωσε μόλις έμαθε ότι τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου από χθες 1η Δεκέμβρη μειώθηκαν στα δύο την ημέρα. Δήλωσε ότι θα ταξιδέψει στην Αθήνα ώστε μέσω του υπουργείου να πιέσει για την αύξηση τους. Ο κ. Αντωνιάδης έχει υποσχεθεί και σύσκεψη για το θέμα, σύσκεψη τοπικών φορέων.

 

Θα προσγειωθεί κι αυτός στην πραγματικότητα πολύ σύντομα. Όπως κι άλλη φορά σημειώσαμε, νόμος είναι αυτό που αποφασίζουν οι ναυτιλιακές εταιρίες. Μία εκ των οποίων γλίτωσε την υποχρέωση εκτέλεσης δρομολογίου μέσω της δήλωσης ακινησίας του πλοίου της. Κάθε άλλη προσπάθεια, διαμαρτυρία ακόμη και καταγγελία δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα. Δύο δρομολόγια και πάλι καλά να λέμε…

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης