μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Από την πρώτη φωτογραφία ως τη δεύτερη πέρασαν 17 χρόνια! Ο Νίκος Μαυρίδης ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το Καλοκαίρι του 2001.  Στο πλευρό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) του Στάθη Εριφυλλίδη. Τότε το κάπνισμα επιτρέπονταν εντός της αιθούσης συνεδριάσεων κι ο καπνιστής δήμαρχος το εκμεταλλεύονταν.

Όσο για τη δεύτερη, προχθεσινή φωτογραφία, ο κ. Μαυρίδης πάλι στη θέση του προέδρου. Η κ. Τσανάκα και η κ. Ιωσηφίδου στο πλάι του μοιάζουν να τιμούν την προσφορά του στα κοινά. Ωραίες στιγμές του Δημοτικού Συμβουλίου. Σπάνιες ταυτόχρονα.

================================================================================

Όσα έγιναν προχθές βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν απολύτως αναμενόμενα. Έρχονται εκλογές, άπαντες πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα αυτών. Θα δούμε κι άλλα. Παρόμοια. Η ζωή συνεχίζεται και κυρίως η ζωή στην αυτοδιοίκηση δεν αλλάζει. Ας ετοιμαστούμε να παρακολουθήσουμε τον «πόλεμο», με νικητή που θα μάθουμε τον Μάη ή αρχές Ιούνη του 2019.

 

Μία μόνο παρατήρηση. Ο Γιώργος Γραμμένος όταν είναι πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ένας καλός πρόεδρος. Όταν παρασύρεται και ξεφεύγει δεν είναι πρόεδρος. Δεν είναι καν δημοτικός σύμβουλος. Κάποιος να τον συγκρατήσει. Να του εξηγήσει ότι η εικόνα που δημιούργησε το προηγούμενο διάστημα είναι κρίμα να χαλάσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Αυτά γίνονταν κάποτε, όχι τώρα.

 

Πρόβλεψη μας είναι ότι λύση για το θέμα της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ δεν θα βρεθεί. Είναι απίθανο. Ας μη την περιμένει άδικα η διοίκηση του Δήμου. Κι ας αποφασίσει οριστικά. Είναι με την αλλαγή της όδευσης; Είναι με τα έργα Σταθάκη; Και με τα δύο, δεν γίνεται.

 

Ενδιαφέρουσες δηλώσεις (χθεσινές) του Βαγγέλη Παππά. «Με τον Μάκη Παπαδόπουλο συνεννοούμαστε άριστα. Θα κάνουμε κοινές δράσεις» είπε ο επικεφαλής της Κ.Α.Π. στο ράδιο Πρωινή. Αναφέρθηκε σε συνεργασία των δύο παρατάξεων αλλά την περιέγραψε πιθανή κυρίως μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Τούτο ακούγεται περίεργο αλλά όποιος διαβάσει τον Κλεισθένη, αντιληφθεί τα νέα δεδομένα που δημιουργεί, θα καταλάβει.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς σχολίασε και την πρόσφατη δημοσκόπηση. «Αυτός (ο Μακάριος Λαζαρίδης) και ο Μουριάδης χρειάζονται τη φωτογραφία» είπε χαρακτηριστικά. Φωτογραφία εννοεί τη δημοσκόπηση. Την οποία αμφισβητεί.

 

Ρωτήθηκε η Αναστασία Ιωσηφίδου αν οι σχέσεις του Δήμου Καβάλας με το Δήμο Νέφσκι της Ρωσίας επηρεάζονται από τις αποκαλύψεις και τις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών. « Η σχέση μας και η συνεργασία δεν επηρεάζονται» είπε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης. Αυτήν την εποχή ταξιδεύουν στην περιοχή του Νέφσκι εκπρόσωποι της Καβάλας και του Μουσικού της σχολείου. Ο λόγος είναι πολιτιστικός.

 

Κάτι συμβαίνει με το Δήμο Παγγαίου και το γραφείο τύπου του. Μας ενημέρωσε για την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας με ανακοίνωση (δελτίο τύπου) 1,5 μόνο ώρα πριν την έναρξη της. Ναι μεν υπάρχουν και χειρότερα (π.χ. ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση) αλλά ο κ. Δήμαρχος οφείλει να συντονίσει και να εξασφαλίσει την έγκαιρη ενημέρωση των μέσων της περιοχής.

 

Συμπτωματικά συναντήσαμε χθες το πρωί τον Βασίλη Ξουλόγη. Στην ερώτηση για τη μη συμμετοχή του στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας απάντησε ότι ήταν μια φιέστα, από την οποία επέλεξε να απουσιάζει. Ο κ. Ξουλόγης επανέλαβε ότι στο τέλος το πρόβλημα με τις προσλήψεις διμήνων θα λυθεί. Συνεχίζει με λίγα λόγια να προβλέπει χάπι εντ.

 

Με κεκτημένη ταχύτητα λόγω των γνωστών πρόσφατων περιβαλλοντικών καταγγελιών, ο Καπλάνης Ιωσηφίδης είναι πάντα σε φόρμα. Συνεχίζει την κριτική, τα παράπονα. Επεκτείνεται στα καλλιτεχνικά. Επικεντρώθηκε στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και στο γεγονός ότι τόσο καιρό αγνοεί τον χώρο του θεάτρου του Ακοντίσματος.

 

Συμφωνούμε μαζί του. Θα μπορούσε εκδήλωση του φεστιβάλ να φθάσει ως τη Νέα Καρβάλη. Διαφωνούμε με την μεθοδολογία. Ο τρόπος που ζητά κάτι τέτοιο δεν είναι σωστός. Ο κ. Καπλάνης όφειλε να φθάσει στην επίτευξη του στόχου χωρίς καταγγελίες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι περιττές. Άλλο ΒΦΛ- Πετρέλαια κτλ κι άλλο Γκόνης.

 

Πριν συλληφθούν και οδηγηθούν στο αυτόφωρο λόγω ΤΑΡ οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Αμυγδαλεώνα είχε συλληφθεί και κρατηθεί ένα βράδυ στο αστυνομικό τμήμα ο αντιδήμαρχος Ανέστης Τσουρουκίδης. Υπόθεση μαρμάρων στα ορεινά δημοτικά διαμερίσματα. Έτσι για να μην ξεχνάμε αυτόν που από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο προηγείται αφού συνελήφθη (και ταλαιπωρήθηκε) πρώτος…

 

Υπάρχουν ανησυχίες, εύλογες θα τις χαρακτηρίζαμε, ότι το έργο των διοδίων στην Παράκαμψη θα συνεχιστεί. Όχι στο επίμαχο σημείο αλλά ακριβώς απέναντι. Ακούμε ότι ο ανάδοχος μπορεί να εργαστεί στην άλλη πλευρά των ίδιων διοδίων. Σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει αντιδικία και αμφισβήτηση αν είναι ή δεν είναι στην έκταση που απαλλοτριώθηκε. Ας έχουμε λοιπόν το νου μας.

 

Πριν λίγες ημέρες η συμφωνία συνένωσης του ΤΕΙ Καβάλας με το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο κινδύνευσε. Ο λόγος ήταν η ανάμιξη του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ τα πράγματα επανήλθαν σε μια κανονική πορεία αλλά οι συζητήσεις ξεκινούν από την αρχή.

 

Εκείνες τις ημέρες υπήρξε η σκέψη το ΤΕΙ της Καβάλας να αφήσει στην άκρη αυτούς με τους οποίους συζητούσε για να στραφεί ανατολικά. Προς γενική έκπληξη το Δ.Π.Θ. δεν έδειξε (μία ακόμη φορά) κανένα μα κανένα ενδιαφέρον. Αδιαφόρησε για την προοπτική «συνάντησης» του με το ΤΕΙ Καβάλας.

 

Κι όμως, τα δύο ιδρύματα είναι κάτι περισσότερο από γειτονικά. Η αδιαφορία του Δ.Π.Θ. να συζητήσει έστω με το ΤΕΙ Καβάλας δείχνει (μεταξύ πολλών άλλων) το πόσο ισχυρή είναι στη Θράκη η λεγόμενη ενδοπεριφερειακή συνείδηση… Ακούν Καβάλα και τρέχουν μακριά. Όσο πιο μακριά γίνεται!

 

Κι άλλη δημοσκόπηση. Την κάνει η εταιρία Palmos από τη Θεσσαλονίκη με θέμα τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Το πρώτο ερώτημα αφορά όλους τους υποψήφιους του 2014 με επιπλέον όνομα του Τάσου Καρασαββόγλου! Στο δεύτερο βασικό ερώτημα όποιος συμμετέχει στη δημοσκόπηση απαντά ποιον θα ψήφιζε για δήμαρχο Καβάλας αν οι εκλογές γίνονταν αυτήν την Κυριακή.

 

Ορισμένα συμπληρωματικά σχόλια για τη δεύτερη προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, πρωτοβουλία φοιτητών που υλοποιήθηκε στην πόλη μας πριν λίγες μέρες. Τα παιδιά έκαναν μόνα τους live streaming της διαδικασίας τους. Χρησιμοποίησαν τον εξοπλισμό του Δημαρχείου χωρίς να είναι απαραίτητη παρουσία δημοτικού υπαλλήλου. Κάτι που ισχύει στο live streaming των κανονικών συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Το live streaming το εξασφαλίζει δημοτικός υπάλληλος που είναι στο χώρο από την αρχή ως το τέλος της συνεδρίασης.

 

Βασικό εργαλείο των φοιτητών στη διαδικασία της προσομοίωσης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας ο φορητός υπολογιστής. Γέμισαν τα έδρανα από τέτοιους. Στις κανονικές συνεδριάσεις ένας ή δύο δημοτικοί σύμβουλοι προσέρχονται με αυτόν τον εξοπλισμό.

 

Τέλος οι φοιτητές χρησιμοποίησαν πολύ το κινητό τους, προκειμένου την ώρα της προσομοίωσης να παρακολουθούν τι άλλο συμβαίνει ή να συνομιλούν με φίλους τους. Είχαν δίπλα τους καφέ σε πακέτο. Αυτά είναι κοινά σημεία μικρών και μεγάλων (κανονικών δημοτικών συμβούλων).

 

Μια από τις πρώτες προεκλογικές ενέργειες του κ. Μουριάδη είναι να αποκτήσει σελίδα στο facebook. Μέχρι τώρα το απέφευγε. Λόγω των όσων έπονται, αποφάσισε να έχει τη δική του παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Με άρθρο του για τον Κλεισθένη ο βουλευτής Κώστας Μορφίδης μιλά για «αποδημαρχοποίηση» των Δήμων! Το μοντέλο του πανίσχυρου «άρχοντα» γράφει, δημιουργούσε διαπλοκή. Το άρθρο του κ. Μορφίδη αναφέρει και τα εξής: «Ο διάλογος για τον Κλεισθένη κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο. Οι διαφωνίες ήταν έντονες, κυρίως από την ηγεσία της ΚΕΔΕ, η οποία έπαιρνε (ή έδινε 😉 γραμμή από τη ΝΔ. Από κοντά και οι γαλάζιοι δήμαρχοι. Βέβαια η ΝΔ, όσο ήταν κυβέρνηση, δεν πέρασε ποτέ νόμο για την αυτοδιοίκηση. Οι πολίτες ζητούν από τη σημερινή κυβέρνηση να νομοθετήσει ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να γίνει και πάλι η μήτρα παραγωγής πολιτικής. Να έρθει κοντά στην κοινωνία, να αφουγκραστεί την πραγματικότητα και να διοικήσει με γνώμονα την καθημερινότητα των πολιτών και όχι τις αποφάσεις ενός κονκλάβιου. Αυτό είναι το στοίχημα τόσο για την ίδια την αυτοδιοίκηση, όσο και για τους πολίτες. Άλλωστε, έχουμε κάθε δικαιώμα να παινευόμαστε ότι στη χώρα μας γεννήθηκε η δημοκρατία. Και σήμερα είναι μεγάλη ευκαιρία να ξαναγεννηθεί».

Διαβάστε επίσης