• 2 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης ενεπλάκη στο επεισόδιο Δήμου Καβάλας- Σκιαδαρέση. Δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» της Καβάλας αναφέρουν τα εξής: «Μόνο θλίψη μπορεί να νιώσει κάποιος ακούγοντας την πρώτη πολίτη του δήμου Καβάλας να αποκαλεί έναν ηθοποιό του βεληνεκούς του Γεράσιμου Σκιαδαρέση «τριτοδεύτερο ηθοποιό της τηλεόρασης». Η δήμαρχος Καβάλας,  Δήμητρα Τσανάκα προφανώς δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει τη σημαντικότατη συνεισφορά του κ. Σκιαδαρέση στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Δεν είναι βεβαίως υποχρεωμένη να γνωρίζει την εξαίσια ταινία «Απ’ το χιόνι», το «Μπραζιλέρο», την «Δέκατη Εντολή», το «Εκτός Ύλης», το οποίο  παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου. Είναι όμως υποχρεωμένη να μιλά με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού, να μην εκφράζεται με ακραίο τρόπο για έναν ηθοποιό, ειδικά εντός του χώρου του δημοτικού συμβουλίου και να είναι η πρώτη που θα αμβλύνει τις όποιες εντάσεις δημιουργούνται. Δεν είναι αυτή η Καβάλα των τεχνών, της μακράς θεατρικής παράδοσης, του πολιτισμού, του λαμπρού θεσμού του Φεστιβάλ Φιλίππων. Δεν μας εκφράζει η στάση των σημερινών τοπικών αρχόντων που υποτιμούν τον πολιτισμό και τον χρησιμοποιούν ψηφοθηρικά. Δεν μας εκφράζει η λογική των τζαμπατζήδων, καθώς πιστεύουμε ότι το θέατρο, όπως και κάθε πολιτιστικό γεγονός, είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και πολλών εργατοωρών. Δεν μας εκφράζει η λεκτική επίθεση στους ανθρώπους του πνεύματος που υπηρετούν με συνέπεια τον χώρο τους. Οφείλουμε μία συγγνώμη στον κ. Σκιαδαρέση. Οφείλουμε μία συγγνώμη στους ανθρώπους του θεάτρου, του κινηματογράφου, των τεχνών. Η Καβάλα πρέπει να παραμείνει φιλόξενη πόλη για τους καλλιτέχνες που τιμούν τη δουλειά τους και σέβονται τους θεατές. Η Καβάλα μας, είναι η Καβάλα του σεβασμού, του πολιτισμού, των τεχνών. Γι αυτή την Καβάλα πρέπει να αγωνιστούμε».

 

Κι άλλη φορά έχουμε γράψει για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης απέναντι από την Καλαμίτσα. Η άσφαλτος δεν φθάρθηκε μόνο, διαλύθηκε κανονικά. Αν κι αυτή η περιοχή είναι της ΕΤΑΔ, τότε να την αναζητήσουμε. Μάλλον όμως οι χώροι στάθμευσης (τόσο μακριά από τη θάλασσα) είναι αρμοδιότητα άλλου.

 

========================================================================

 

Πριν από 18 χρόνια (Ιούλιος του 2000) ο τότε Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης διοργάνωσε στην Καβάλα το πρώτο φεστιβάλ Cosmopolis. Κι αυτός δεν περίμενε την μεγάλη επιτυχία. Από πρώτη του παρουσία το Cosmopolis στηρίζονταν στο ότι δεν είναι μόνο παραδοσιακοί χοροί. Είναι πολλά περισσότερα. Το ένα συμπληρώνει το άλλο κι όλα μαζί κάνουν το συγκεκριμένο φεστιβάλ διαφορετικό. Μια γιορτή πολλών περιοχών του κόσμου.

 

Επί Εριφυλλίδη αποφασίστηκε όλα τα γεγονότα του Cosmopolis να γίνονται κοντά το ένα με το άλλο. Στη συνοικία της Παναγίας. Κι αυτή η ιδέα αποδείχθηκε σωστή. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του είναι η συνοικία της Παναγίας. Δύσκολη η ανηφόρα, δύσκολα τα σοκάκια αλλά με το Cosmopolis όλα γίνονται διαφορετικά. Πολύχρωμα και αισιόδοξα.

 

Στην Παναγία ανεβαίνουν ασθμαίνοντας οι Καβαλιώτες, τρέχοντας οι επισκέπτες της Καβάλας. Είναι διαφορετική η αντιμετώπιση του φεστιβάλ από τους ντόπιους (κάποιοι δεν αποκλείεται να το βαρέθηκαν κιόλας), διαφορετική από τους τουρίστες. Τελικά το Cosmopolis δεν είναι ένα φεστιβάλ μόνο. Είναι ένα προσόν τουριστικής φύσης, από αυτά που δυναμώνουν αυτήν την προοπτική. Αυτήν την ανάπτυξη, αυτού του είδους την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

 

Χρέος μας λοιπόν είναι να το υποστηρίξουμε με τη συμμετοχή μας. Οφείλουμε να είμαστε εκεί, όλες τις μέρες. Όλα τα απογεύματα, όλα τα βράδια. Αφήνοντας στην οδό Κουντουριώτου ότι άλλο μας απασχολεί. Κυρίως την γκρίνια και την επιφύλαξη. Θα κάνουμε τον σωστό απολογισμό, αυστηρό αν χρειαστεί, αλλά στην ώρα του. Από σήμερα γιορτάζουμε. Γιορτάζουμε τις καλές μέρες του Cosmopolis, οι οποίες θα είναι καλές για όλη την πόλη.

 

Ο επόμενος του Εριφυλλίδη Δήμαρχος, ο Κωστής Σιμιτσής, δοκίμασε να το αλλάξει προκειμένου να το βελτιώσει. Είχε καλές προθέσεις μα οι δοκιμές κατέληξαν σε προσωρινή του κατάργηση. Ρόλο έπαιξε το ακριβό κόστος της διοργάνωσης σε καιρό πραγματικής κρίσης. Επί ημερών της κ. Τσανάκα το Cosmopolis επανήλθε. Για να μείνει, να συνεχιστεί εκεί που άρχισε. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε, μεγάλωσε.

 

Αν υπάρχει ένα κουσούρι, ένα μόνο, αυτό αφορά το κόστος της διοργάνωσης. Επίσημα ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Εφόσον οι διοργανωτές μας εξηγήσουν ότι δεν γίνεται διαφορετικά, εφόσον εξασφαλίσουν και κάποιες χορηγίες τότε και μόνο τότε θα προσπεράσουμε την παρατήρηση. Κάτι που για πολλούς υποστηρικτές του Cosmopolis έχει συμβεί ήδη.

 

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε προχθές ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, ανακοίνωσε την εκτίμηση του σύμφωνα με την οποία λαογραφικά φεστιβάλ (τύπου Cosmopolis, εννοούσε) έπαψαν να έχουν ενδιαφέρον και επιτυχία. Εξ αυτού του λόγου ο πολιτιστικός φορέας της Νέας Καρβάλης στρέφεται σε κάτι άλλο.

 

Η Νέα Καρβάλη «άνοιξε» πρώτη τον δρόμο. Στον οποίο κινήθηκε και κινείται και το  Cosmopolis. Κάποτε προσπάθησε να το ανταγωνιστεί. Τώρα το ιστορικό «Ήλιος και Πέτρα» έγινε (μέχρι και φέτος) μέρος του Cosmopolis. Από του χρόνου- μας λέει ο κ. Ιωσηφίδης- η Νέα Καρβάλη έχει άλλα σχέδια.

 

Τα σχέδια αυτά είναι ευπρόσδεκτα. Κι υποχρεωτικά για μια περιοχή που έμαθε να καινοτομεί. Δεν δεχόμαστε ωστόσο το αρχικό συμπέρασμα του κ. Ιωσηφίδη, που αδικεί το Cosmopolis. Το οποίο θα δούμε σήμερα και τις επόμενες ημέρες ότι συνεχίζει να προσελκύει πολύ κόσμο.

 

Την εβδομάδα των συλλήψεων στο έργο του ΤΑΡ ακούσαμε για τον επόμενο αγωγό. Τον αγωγό Ποσειδών. Ακούσαμε ότι κι αυτός θα περάσει από τα μέρη μας, προτιμώντας ωστόσο ορεινή όδευση. Χθες θυμηθήκαμε όλους όσους συνέκριναν τον ΤΑΡ με τον Ποσειδώνα. Διαβάσαμε σχετικό κείμενο σε ιστοσελίδα, ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα: «Ένας ακόμη αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ετοιμάζεται να διασχίσει τα ελληνικά εδάφη με πρωτοβουλία των εταιριών ΔΕΠΑ, της ιταλικής Edison και της ρωσικής Gazprom. Πρόκειται για τον ελληνοϊταλικό αγωγό «Ποσειδών» που θα «ντουμπλάρει» τον TAP. Ο «Ποσειδών» μεταφέρει ρωσικό αέριο θα πηγαίνει δίπλα – δίπλα στον TAP, ο οποίος θα διακινεί ποσότητες αερίου από το Αζερμπαϊτζάν».

 

Με τον αγωγό Ποσειδώνα τελειώνουμε; Μάλλον όχι. Τα σχέδια υπάρχουν και αυξάνονται συνεχώς. Η Μακεδονία μαζί με τη Θράκη και την Ήπειρο γίνονται περιοχές από την οποία θα περάσουν αγωγοί, οι οποίοι θα έχουν όλοι τον ίδιο τελικό προορισμό. Την Ευρώπη.

 

Το κτίριο της Νέας Καρβάλης κατασκευάστηκε για να είναι ο ξενώνας αστέγων του Δήμου Καβάλας. Χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα αλλά βασικά χρηματοδοτήθηκε από δωρεά ιδιώτη. Τόσο καιρός κλειστό, επιτέλους ήρθε η ώρα να ανοίξει. Να χρησιμοποιηθεί. Όπως πέρσι έτσι και φέτος. Για να φιλοξενήσει αποστολές του Cosmopolis που δεν χωρούν στις εστίες του ΤΕΙ.

 

Η κ. Τσανάκα με την παρουσία της στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για την παράσταση «Θεσμοφοριάζουσες» φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αντιπαράθεση με τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση. Κάτι κατάφερε αφού η συνέντευξη τύπου ήταν ένα θερμό καλωσόρισμα στην ομάδα υπό τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

 

Όσα έγιναν με τον ηθοποιό Σκιαδαρέση θα ξεχαστούν γρήγορα. Επαναλαμβάνουμε ότι ήταν μια ατυχία, η οποία πραγματική αφετηρία είχε το ότι η παράσταση του γνωστού ηθοποιού δεν έκοψε πολλά εισιτήρια. Αυτό ήταν το αρχικό και βασικό πρόβλημα κι όχι οι πολλές προσκλήσεις.

 

Παραλειπόμενο από την ίδια συνέντευξη τύπου. Ο γνωστός και από την τηλεόραση ηθοποιός Μάκης Παπαδημητρίου έφθασε στο Δημαρχείο με το κράνος του. Γνωστός μοτοσικλετιστής, προτίμησε να κάνει το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στην Καβάλα με το δίκυκλο.

 

Την Δευτέρα το απόγευμα στην αυλή του Δημαρχείου θα γίνει η τελευταία και καθιερωμένη εκδήλωση του αεροπορικού σόου. Απόδοση τιμής σε όσους το στήριξαν φέτος τον Ιούνιο.

 

Ούτε χθες υπήρξαν νεότερα σχετικά με τα έργα Σταθάκη και την πιθανή νέα διαβούλευση περί της όδευσης του ΤΑΡ. Μετράμε τις μέρες μία μία μέχρι τη Δευτέρα το θέμα να απασχολήσει πάλι το δημοτικό συμβούλιο. Η κ. Δήμαρχος προανήγγειλε σύντομα εξελίξεις. Έμειναν η σημερινή και η αυριανή μέρα, άντε και τη Δευτέρα από το πρωί ως το μεσημέρι.

 

Δικές μας πληροφορίες αναφέρουν ότι αν υπάρξει κάτι νέο, αυτό δεν θα αφορά τον αγωγό αλλά το Υπουργείο. Καλύτερο λοιπόν είναι να χαμηλώσουμε τον πήχη των προσδοκιών, να ετοιμαστούμε για ένα ακόμη ραντεβού στα χωράφια. Δυστυχώς προβλέπουμε το αδιέξοδο να συνεχίζεται…

 

Διαβάστε επίσης