μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μικρή καθυστέρηση χρησιμοποιούμε φωτογραφία από την εκδήλωση της προηγούμενης εβδομάδας, σχετική με την ιστορία του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης και της Φιλοπτώχου. Οι μάσκες κρύβουν τα πρόσωπα αλλά ίσως αναγνωρίσατε την κ. Δήμητρα Τσανάκα, την κ. Σαπφώ Αγγελούδη και τον πρώην βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη. Η φωτογραφία λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στην οποία μίλησαν οι κυρίες Νικολαϊδου και Αγγελούδη.

 


 

Πρώτος σχολίασε θετικά την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα ο Μακάριος Λαζαρίδης. Την Κυριακή έκανε το ίδιο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στην προγραμματισμένη επένδυση της Egnatia Aviation, κάνοντας γνωστή την πρόθεση του να προβεί και σε συνέντευξη τύπου. Η οποία θα δοθεί αμέσως μετά τις γιορτές. Επίσης την Κυριακή δελτίο τύπου- ανάρτηση για την ίδια υπόθεση υπήρξε και από τον Γιάννη Πασχαλίδη. Κι αυτός με καλά λόγια για το σχέδιο που έχει κατατεθεί και θα υλοποιηθεί.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης έκανε βόλτα στα καταστήματα και αγορές ταυτόχρονα. Έκανε το χρέος του ως δημότης της Καβάλας. Στήριξε τους μικρομεσαίους, όπως πρέπει να κάνει κάθε ένας από όλους μας. Το σχετικό φωτογραφικό υλικό του αναρτήθηκε στο Facebook. Μαζί με το σχετικό σχολιασμό από πλευράς του. Έδωσε το καλό παράδειγμα ο κ. Ιωσηφίδης.

 

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας πραγματοποιεί εκδήλωση για τα μέλη του. Με αφορμή το τέλος του έτους, τα Χριστούγεννα και την διακοπή λειτουργίας των δικαστηρίων. Όπως πέρσι, έτσι και φέτος η εκδήλωση δεν θα γίνει. Ο λόγος είναι προφανής κι έχει σχέση με την πανδημία.

 

Ο πρόσφατος και ιδιαίτερα ισχυρός νοτιάς ξήλωσε πολλά από τα μπάνερ (πανό) των ποδοσφαιρικών ομάδων στην νότια πλευρά του Βερούλειου. Άλλα έπεσαν στο έδαφος κι άλλα κρέμονταν, έτοιμα να πέσουν. Οι σύλλογοι τα απομάκρυναν όλα καθώς ορισμένα ήταν κι επικίνδυνα για περαστικούς και οχήματα. Σύντομα θα επανέλθουν. Όλα αναφέρονται στις επιχειρήσεις- επαγγελματίες που είναι χορηγοί του κάθε σωματείου που υπάρχει στο συγκεκριμένο αθλητικό χώρο.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης και ο Βασίλης Λεμονίδης κλήθηκαν να μιλήσουν σε μέσο ενημέρωσης της Σαμοθράκης, το οποίο ερευνά και υποστηρίζει την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με το λιμάνι της Καβάλας. Στις συνεντεύξεις τους ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου συμφώνησαν με την ιδέα, την οποία στηρίζουν. Μετά τις γιορτές η Σαμοθράκη με τους φορείς της σκοπεύει να επανέλθει πιο δυναμικά. Θα ζητήσει και την σύμφωνη γνώμη του υπουργείου για το συγκεκριμένο σχέδιο. Έτσι ώστε ως το Καλοκαίρι να το υλοποιήσει. Δεν είναι η πρώτη προσπάθεια. Η Σαμοθράκη κι άλλη φορά επεδίωξε στενότερες σχέσεις με το λιμάνι της Καβάλας. Τότε δεν κατάφερε σχεδόν τίποτα. Θα δούμε τι θα συμβεί τώρα.

 

Να μην ξεχνάμε ότι αυτήν την εβδομάδα η λαϊκή αγορά στην Καβάλα θα γίνει την Πέμπτη (μεθαύριο) και όχι το Σάββατο. Τα ίδια θα συμβούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Κανονικά θα γίνει την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η λαϊκή αγορά στην Ελευθερούπολη.

 

Στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που έγιναν προ λίγων ημερών σε Κρηνίδες και Ζυγό σημειώθηκε μια έκπληξη. Τις παρακολούθησε και η αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο κ. Βέρρος με τον κ. Μουρτασάγα ήταν τόσο στην εκδήλωση του Ζυγού όσο και σε αυτήν των Κρηνίδων. Σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου δεν εμφανίστηκε κανείς εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Όπως πάντα φυσικά. Γιατί και σε αυτές τις περιπτώσεις συμμετέχει μόνο η εκάστοτε διοίκηση του Δήμου.

 

Μια και αναφερόμαστε στο Δήμο Καβάλας. Χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας περί των δημοτικών τελών του 2022. Ουσιαστικά ενέκρινε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που εγκρίνει αυτήν της Οικονομικής Επιτροπής. Πέρσι αυτό δεν ήταν τόσο απλό και κυρίως δεν ήταν τόσο άμεσο… Κι έτσι άλλα δημοτικά τέλη ίσχυαν το πρώτο 6μηνο του 2021 κι άλλα το δεύτερο. Αυτά λοιπόν που ισχύουν και σήμερα θα ισχύουν όλο το επόμενο έτος.

 

Δεν υπήρξε απαρτία και δεν συνεδρίασε – δια περιφοράς- χθες το μεσημέρι το τοπικό συμβούλιο Καβάλας. Στην ημερήσια διάταξη μόνο ένα θέμα, η παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης του υπαίθριου πάρκινγκ του Αγίου Γεωργίου (δίπλα στη Δημοτική Αγορά). Σύμφωνα με το πρακτικό που συντάχθηκε, από τα 15 μέλη του συμβουλίου στη διαδικασία συμμετείχαν μόνο 2. Όλα αυτά είναι σαφώς περίεργα. Ίσως να έχουν σχέση και με το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης. Θα δείξει….

 

Ο Δήμος Καβάλας άφηνε και αφήνει κάποιες ελπίδες για παγοδρόμιο στην κεντρική πλατεία. Το σενάριο μοιάζει απίθανο να υλοποιηθεί, δεδομένων των τεχνικών δυσκολιών και του χρόνου που απαιτείται για την έκδοση προβλεπόμενων αδειών. Οι εορταστικές μέρες που απέμειναν δεν αρκούν. Εν τω μεταξύ ο Δήμος Νέστου διαφημίζει το δικό του παγοδρόμιο στην δική του πλατεία. Συγκρινόμενο με αυτό που κάποτε είχε η Καβάλα, της Χρυσούπολης είναι σαφώς μικρότερο. Πάντως υπάρχει και λειτουργεί.

 

Η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας είχε την τιμητική της χθες, στην εκπομπή της ΕΤ3 «Περίμετρος». Μίλησε ο μαέστρος της Θανάσης Παρμενίδης και στη συνέχεια ακούστηκαν εορταστικά κομμάτια με φόντο το Δημαρχείο. Η ζωντανή σύνδεση της ΕΤ3 με την Καβάλα έγινε όσο η Φιλαρμονική βρίσκονταν στην αυλή του δημοτικού κτιρίου. Την Κυριακή το απόγευμα η Φιλαρμονική παρουσίασε σχετικό εορταστικό πρόγραμμα σε εκδήλωση που έγινε στη Μεγάλη Λέσχη. Μεταξύ άλλων την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος.

 

Αργά χθες το μεσημέρι δύο οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «αναστάτωσαν» και τρόμαξαν τους κατοίκους του κέντρου. Έσπευσαν σε πολυκατοικία στη συνοικία του Άη Γιάννη, για την οποία υπήρχαν μαρτυρίες καπνού. Πυκνού μάλιστα. Στο τέλος αποδείχθηκε άδικος συναγερμός. Ένας λέβητας «ξεμπούκωνε» δίνοντας την εντύπωση βλάβης ή πυρκαγιάς. Ευτυχώς δεν ήταν τίποτα απ’ τα δύο. Τα οχήματα επέστρεψαν γρήγορα στο κτίριο της υπηρεσίας, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν το παραμικρό.

 

Τελικά η δραστήρια Πνοή πήγε πλατεία. Πλατεία Καπνεργάτη. Από χθες Δευτέρα και ως την Πέμπτη θα βρίσκεται στο γνωστό σπιτάκι και προβάλει τα δώρα των Χριστουγέννων που ετοίμασαν τα μέλη της. Ταυτόχρονα το φετινό παζάρι υφίσταται και στο διαδίκτυο. Πάντως σαν το δια ζώσης δεν έχει!

 

Η ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρει για το έκτακτο της λειτουργίας της έκθεσης στην πλατεία: «Βρισκόμαστε σε σπιτάκι που μας παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας. Θα είμαστε μαζί με τους Γιατρούς του Κόσμου. Εκεί θα βρείτε όλα τα χριστουγεννιάτικα εκθέματα που ετοίμασαν οι κυρίες του Καλλιτεχνικού εργαστηρίου. Παράλληλα θα συνεχίσει να λειτουργεί και η διαδικτυακή μας σελίδα. Σας περιμένουμε να μας υποστηρίξετε αγοράζοντας κάτι , να σας δούμε από κοντά, να ανταλλάξουμε ευχές».

Διαβάστε επίσης