• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας είχε μια πολύ καλή ιδέα. Εγκατέστησε σε παραθαλάσσιους χώρους στο κεντρικό λιμάνι σιδερένιες κατασκευές στο σχήμα της καρδιάς (φωτογραφία). Εντός των οποίων συγκεντρώνονται καπάκια προς ανακύκλωση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και τα καπάκια που μαζεύτηκαν είναι ήδη πάρα πολλά. Όμως ο ΟΛΚ δεν λογάριασε τους γνωστούς- αγνώστους. Αυτούς που κυκλοφορούν αργά το βράδυ και συνήθως κάνουν ζημιά. Ή ζημιές.

Σε μία τουλάχιστον περίπτωση άγνωστος έσπασε την κλειδαριά κι όλα τα καπάκια σκορπίστηκαν στο πεζοδρόμιο! Ευτυχώς κάποιος άλλος περιστατικός τα μάζεψε και τα επανέφερε στη θέση τους. Τα έχουν αυτά τα προβλήματα και οι πάσης φύσεως στολισμοί και οι πρωτοβουλίες που γενικότερα αναπτύσσονται σε δημόσιους χώρους. Όσο κι αν οι περισσότεροι σχολιάζουν θετικά κι ανταποκρίνονται, υπάρχουν πάντα κάποιοι λίγοι που θα κάνουν κακό. Θα χαλάσουν το σωστό. Ας ελπίσουμε άλλο τέτοιο περιστατικό βανδαλισμού να μην υπάρξει. Κι έτσι τα καπάκια αφού συγκεντρωθούν, να πάρουν το δρόμο τους για εκεί που πρέπει. Για την περιβόητη και απαραίτητη ανακύκλωση.

 


 

Η χθεσινή Δευτέρα ήταν για πολλούς η πρώτη εργάσιμη του νέου έτους. Κι ήταν τελικά και μια μέρα αρκετά ήσυχη. Ιδιαίτερα ήρεμη. Μουδιασμένοι οι περισσότεροι. Ένα μούδιασμα που προκαλεί το διαφαινόμενο (και κοντινό) τέλος των εορτών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Κι ενώ φέτος γιορτές δεν πολυκαταλάβαμε, καταλαβαίνουμε κάθε μέρα και καλύτερα τον κορωνοϊό. Η περιοχή μας πρώτη φορά έχει τόσα πολλά κρούσματα. Μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση χρειάζεται να περάσουν κάποιες ακόμη ημέρες. Μάλλον εβδομάδες.

 

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η στάση πολλών από αυτούς βρέθηκαν θετικοί. Από αυτούς που είναι θετικοί σήμερα. Υπάρχουν παραδείγματα ανθρώπων που δεν επηρεάζονται, δεν μένουν σπίτι τους. Και καθώς κυκλοφορούν κανονικά, συντελούν ώστε η νόσος να διασπείρεται ακόμη περισσότερο. Αφού λοιπόν δεν μπορούμε (και δεν θέλουμε) να τηρούμε τα μέτρα – ή κάποια από αυτά- ας κάνουμε έστω το ελάχιστο. Όταν και όσο είμαστε θετικοί, αν βρεθούμε σε αυτήν την θέση, ας μείνουμε στο σπίτι. Λίγη παραπάνω υπευθυνότητα δεν βλάπτει.

 

Η αγορά της Καβάλας κι αυτή τα ίδια. Δεν κατάλαβε, δεν αισθάνθηκε τις γιορτές όπως άλλες φορές. Μπορεί μάλιστα φέτος να ήταν όπως πέρσι. Που ήταν κάτω του μετρίου. Ανακοινώθηκε ήδη η έναρξη των Χειμερινών εκπτώσεων (τη Δευτέρα) αλλά και το ότι η αγορά θα είναι ανοιχτή την μεθεπόμενη Κυριακή. Καλά όλα αυτά αλλά δεν αρκούν. Σημασία έχει να ελέγξουμε την πανδημία. Μόνο όταν βελτιώσουμε την υγειονομική μας κατάσταση, μόνο τότε θα έχουμε αρκετό μυαλό για τα άλλα.

 

Υπάρχει φυσικά και το ζήτημα της οικονομικής στήριξης. Τη δικαιούνται οι της εστίασης. Όχι ως προοπτική. Όχι ως κάτι μελλοντικό. Η στήριξη πρέπει να δοθεί τώρα αφού τώρα την έχουν ανάγκη οι επαγγελματίες. Να δοθεί σε όλους και χωρίς αυστηρά κριτήρια. Κι αν υπάρχει λόγος, που υπάρχει, να δοθεί κι αλλού. Ο Χειμώνας για πολλούς επαγγελματίες δεν θα βγει καθόλου εύκολα. Κι έχουμε μπροστά μας δύο τουλάχιστον μήνες. Το κράτος λοιπόν πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του με μέτρα στήριξης προκειμένου να μπορέσει ευκολότερα να πείσει για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του- την τελευταία του 2021- το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου αποφάσισε να σχολιάσει τα γεγονότα στα Πετρέλαια. Αυτό έγινε με ψήφισμα του. Ομόφωνο. Πέρασαν οι μέρες αλλά το ψήφισμα δεν το είδαμε. Μόνο ακούσαμε ότι υπάρχει. Φυσικά και το περιμένουμε. Μια ίδια προσπάθεια που μέσω Χρήστου Ποτόλια έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, δεν κατέληξε σε ψήφισμα.

 

Την Κυριακή το πρωί ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης ήταν κανονικά στο γραφείο του. Εκεί δέχθηκε ευχές από εκπροσώπους τοπικών πολιτιστικών συλλόγων όπως επίσης και από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η φωτογραφία Πολίτη- Παναγιωτόπουλου αναρτήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη, τις άλλες τις ανάρτησαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Κάθε σύλλογος τη δική του.

 

Ο νέος δημοτικός σύμβουλος κ. Ανέστης Τσουρουκίδης μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Ήταν χαρούμενος που επιστρέφει στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν το έκρυψε. Ευχαρίστησε σχετικά τον κ. Δράκο που παραιτήθηκε. Για το μείζονος σημασίας θέμα, τον επόμενο υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας της ΝΔ, είπε ότι το επόμενο διάστημα πρέπει να αποφασιστεί ποιος θα είναι ώστε να έχει χρόνο μπροστά του για όλα όσα πρέπει να κάνει.

 

Η Διεύθυνση Μεταφορών της ΠΕ Καβάλας χορήγησε προχθές νέα άδεια λειτουργίας στον χώρο στάθμευσης του ΝΟΚ. Η σχετική απόφαση «Ανανέωση Τροποποίηση Βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας του υπαίθριου σταθμού με χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης» ισχύει για τρία επόμενα χρόνια. Ως τον Νοέμβρη του 2024.

 

Εγκαίρως η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου ανακοίνωσε χθες ότι φέτος θα γίνουν κανονικά οι προβλεπόμενοι αγιασμοί των υδάτων. Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση, σα να ήξερε κάτι, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα ανάρτησε φωτογραφίες από τις προετοιμασίες στο χωριό. Καθαρίζεται η δεξαμενή του χωριού κι αμέσως μετά θα γεμίσει νερό. Το σημείο είναι το γνωστό κάθε χρόνο, αυτό στο οποίο γίνεται ο αγιασμός των υδάτων στον Αμυγδαλεώνα. Πέρσι φυσικά δεν έγινε αλλά φέτος όλα δείχνουν ότι θα γίνει κανονικά.

 

Αντίθετα δεν θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Καρβάλη το καθιερωμένο έθιμο «Τα Σάγια». Δεν θα γίνει ούτε φέτος. Η εκδήλωση περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα του Δήμου αλλά ματαιώθηκε. Όπως πολλές ακόμη εκδηλώσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνταν στο κέντρο της Νέας Καρβάλης την παραμονή των Θεοφανείων.

 

Βασιλόπιτα έκοψε χθες για το γραφείο της η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Κι όπως μας πληροφορεί, το τυχερό νόμισμα ήταν στο κομμάτι του κόμματος. Του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπως έτσι είχε την αφορμή και σχολιάζει «…το γεγονός κάτι λέει! Ώρα για μια νέα αρχή! Θα τα καταφέρουμε!».

 

Σε μια από τις πολλές και καλά ενημερωμένες αθηναϊκές ιστοσελίδες, αυτές που ειδικότερα ασχολούνται με τα μεγάλα έργα, βρήκαμε την είδηση. Που μας αφορά. Έχει σχέση με τη Σιδηροδρομική Εγνατία κι ως εκ του και την Καβάλα. Πιο συγκεκριμένα με το νέο λιμάνι: «Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών συνολικού ύψους 13 δισ., με έργα συνολικού ύψους 6 δισ. (9 οδικά έργα και 6 σιδηροδρομικά έργα καθώς και η γραμμή 4 του Μετρό) να έχουν δημοπρατηθεί μέσα στο 2021 και επιπλέον έργα 7 δισ. να προγραμματίζονται να υλοποιηθούν μέσα στη νέα χρονιά. Ένα μεγάλο κονδύλι ύψους 4 δισ. ευρώ αφορά σε έργα για αναβάθμιση των λιμανιών αλλά και μεγάλα σιδηροδρομικά έργα. Μάλιστα ήδη είναι στον αέρα νέοι διαγωνισμοί, με τους σημαντικότερους να αφορούν την σύνδεση του τρένου με τα λιμάνια της Πάτρας, του Λαυρίου, της Ραφήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης».

 

Τις προάλλες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε αναβολή λίγων μηνών στις τακτικές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Οι οποίες θα γίνουν στο τέλος Μαρτίου. Αν τότε το επιτρέψουν οι γενικότερες συνθήκες. Η αναβολή δόθηκε εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών σε όλη την Ελλάδα σχετικά με την πανδημία.

 

Διαβάστε επίσης