μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης δεν είναι κατάλληλη για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό άφησε να εννοηθεί χθες η διοίκηση του Δήμου. Το αιτιολόγησε διπλά. Από τη μια δεν χωρά τους 41 δημοτικούς συμβούλους (υπηρεσιακούς παράγοντες, κοινό κτλ), από την άλλη προορίζεται κυρίως για εκδηλώσεις. Κατά συνέπεια αυτό που έγινε χθες ήταν εξαίρεση και όχι κανόνας. Οι συνεδριάσεις θα συνεχιστούν να είναι μικτές κι οι παρόντες σύντομα θα επανέλθουν στην αίθουσα του Δημαρχείου. Όχι ότι η συγκεκριμένη είναι μεγάλη και κατάλληλη. Απλώς είναι η συνηθισμένη για όλους. Κι ότι συνηθίζεται δύσκολα αλλάζει.

 


 

Την προηγούμενη εβδομάδα προβλήθηκε στην κρατική τηλεόραση ρεπορτάζ για την πετυχημένη λειτουργία ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων σε ορεινούς προορισμούς της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Τονίστηκε η αυξημένη επισκεψιμότητα και η αυξημένη πληρότητα όλων των μονάδων.

 

Το ίδιο έκαναν αρκετές αθηναϊκές εφημερίδες μαζί με διάφορα ενημερωτικά site. Στη λεπτομέρεια και στην ουσία της η δημοσιογραφική έρευνα δεν ήταν τόσο χαρούμενη όσο ο τίτλος και η εισαγωγή της. Οι πληρότητες σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν κάτω και του 50%. Παρά ταύτα όλα αυτά τα ρεπορτάζ είχαν μια ευχάριστη και αισιόδοξη διάσταση λες και όλη η ορεινή χώρα είναι… Αράχοβα. Λες και η όποια κίνηση διήρκεσε όχι λίγες ημέρες αλλά αρκετές εβδομάδες.

 

Δεν ήταν μια ακόμη ωραιοποίηση της κατάστασης για πολιτικούς λόγους. Όχι, δεν ήταν κάτι τέτοιο. Ήταν μια απέλπιδα προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί και κάπου να στηριχθεί η απαραίτητη αισιοδοξία. Αυτή που τελευταία δεν υπάρχει. Αφού δεν μπορούσαν αλλιώς είπαν να το δοκιμάσουν με τα χιόνια…

 

Κι η αλήθεια είναι ότι χιόνια υπήρχαν και υπάρχουν. Στα ψηλά. Κάποια λίγα ακόμη και στο Παγγαίο. Γιορτές και αργίες υπήρξαν και κάπως έτσι επιχειρήθηκε μια πρόωρη … ανάσταση. Αν και στο τέλος άπαντες αντιλήφθηκαν ότι έγινε πολύς ντόρος για το τίποτα.

 

Με την ευκαιρία οφείλουμε να σημειώσουμε την φιλότιμη προσπάθεια πολλών ανθρώπων να ανακαλύψουν μια απαραίτητη αισιοδοξία κι αμέσως μετά να τη μεταδώσουν σε όσους περισσότερο γίνεται προκειμένου να στηριχθεί γενικότερα η κοινωνία. Να τονωθεί η ψυχολογία της. Μόνο που αυτό δεν μπορεί να γίνει με ψέματα και υπερβολές. Απλά επειδή το θέλουμε, το έχουμε ανάγκη.

 

Ζώντας το γνωστό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση και έκταση, καταλαβαίνουμε μία ακόμη φορά ότι πρέπει να κάνουμε κι άλλη υπομονή. Ενώ ταυτόχρονα θα τηρούμε τα μέτρα. Μετά από 10 ή 15 ή περισσότερες μέρες λογικά θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης. Πραγματική και όχι fake news.

 

Σε ένα από τα πρώτα δελτία τύπου του ο νέος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καβάλας κ. Αλέξης Πολίτης γνωστοποίησε την πρόθεση του να συναντήσει και να ενημερωθεί από τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Πέρασαν κάποιες μέρες που της έστειλε σχετική επιστολή μα απάντηση δεν μάθαμε να υπήρξε. Άρα πάλι (την) περιμένουμε.

 

Αγαπητέ Αλέξη. Η Εγνατία Οδός ΑΕ πρέπει όντως να πιεστεί και να πιεστεί αρκετά. Η πρόσφατη ιστορία απέδειξε ότι δεν επηρεάζεται και δεν καταλαβαίνει από ευγένειες και καλογραμμένες επιστολές. Αυτά την αφήνουν ασυγκίνητη για πολλούς και διάφορους λόγους. Χρειάζεται κάτι άλλο, μια άλλη προσέγγιση. Κυρίως ένας δυναμισμός. Ακόμη κι ένα χτύπημα της γροθιάς στο τραπέζι της συζήτησης. Όταν και αν έρθει αυτή η ώρα.

 

Γιατί αγαπητέ κύριε Αντιπεριφερειάρχη, αν όντως μας ενημερώσει η Εγνατία Οδός ΑΕ (για την πεσμένη γέφυρα, για την Περιμετρική κτλ) θα μας απογοητεύσει. Όλα εξελίσσονται ιδιαίτερα αργά. Από την πλευρά της υπάρχει ο γνωστός συμβιβασμός σύμφωνα με τον οποίο αυτή είναι η κατάσταση και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

 

Κι όταν μας θέτει αυτά τα δεδομένα, τότε είναι που ενοχλούμαστε. Τόσο πολύ που ξαφνικά αρχίζουμε να δικαιολογούμε όλους όσους δρομολόγησαν και ως σημείο κατάφεραν την ιδιωτικοποίηση της. Ελπίζοντας φυσικά ότι με τον ιδιώτη τα πάντα θα λειτουργούν καλύτερα και οι διαδικασίες θα εξελίσσονται όχι γρήγορα. Δεν θέτουμε τον πήχη τόσο ψηλά. Θα εξελίσσονται έστω ικανοποιητικά.

 

Η πανδημία όλα τα επηρεάζει και όλα τα αλλάζει. Ακόμη κι αυτά που άλλαξε η κρίση και τα μνημόνια. Θυμάστε το επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Θεοφανίων στην Καβάλα; Αυτό που ίσχυε αρκετά χρόνια; Μετά τον αγιασμό των υδάτων πραγματοποιούνταν εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του Λιμεναρχείου. Συνήθως σε ένα από τα φέρι μποτ που για αυτόν τον λόγο βρίσκονταν στο λιμάνι εκείνη την ημέρα. Στη συνέχεια οι επίσημοι κινούνταν στη βασιλόπιτα του ΝΟΚ. Και στο τέλος, το μεσημέρι της 6ης Γενάρη, έκοβαν πίτα στην Καλαμίτσα οι χειμερινοί κολυμβητές.

 

Πέρσι δεν έγινε απολύτως τίποτα. Φέτος πραγματοποιήθηκε μόνο η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Όσο για την πίτα του Λιμεναρχείου, καταργήθηκε προ πολλού. Όταν έπαψαν να υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια και οι απαραίτητες χορηγίες.

 

Δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με το θέμα των Πετρελαίων. Δεν υπάρχουν τα νέα που ζητά η κοινωνία και οι τοπικοί φορείς. Δεν γίνεται διάλογος και δεν φαίνεται ότι θα γίνει. Αυτή η στασιμότητα είναι ότι χειρότερο. Βλέπουμε επίσης ότι οι τοπικοί παράγοντες έπαψαν να ενδιαφέρονται προκειμένου να βρεθεί λύση. Η ενδεδειγμένη. Να βρεθεί η λεγόμενη χρυσή τομή.

 

Μια είδηση από τα Χανιά που μας ενδιαφέρει. Οι φορείς των Χανίων και ο Οργανισμός Λιμένα της περιοχής παραμένουν αισιόδοξοι για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Λες και δεν υπάρχει η μετάλλαξη της Όμικρον. Προς ενίσχυση της αισιοδοξίας τους, γίνεται από τους ίδιους γνωστή η πρώτη άφιξη κρουαζιερόπλοιου στα Χανιά. Στις 15 Γενάρη!

 

Την Παρασκευή η Πολεδομία Καβάλας εξέδωσε την προβλεπόμενη και απαραίτητη για το έργο που θα ακολουθήσει, οικοδομική άδεια για το Γυμνάσιο Λύκειο Χρυσούπολης. Εκεί ο Δήμος Νέστου θα υλοποιήσει μια από τις γνωστές παρεμβάσεις- συντήρησης ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού κτιρίου.

 

Μιας και βρισκόμαστε στο Δήμο Νέστου. Δεν γνωστοποιήθηκε ακόμη το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού του συμβουλίου για το θέμα των Πετρελαίων. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα στην τελευταία συνεδρίαση του 2021. Στη συνέχεια τα ίχνη του χάθηκαν…

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας αποφάσισε και ενισχύει: Με 500 ευρώ τους εμπόρους της Χρυσούπολης προκειμένου αυτοί να υλοποιήσουν φιλανθρωπική δράση. Με 500 ευρώ τον σύλλογο υπαλλήλων Επιμελητηρίων Μακεδονίας Θράκης για δράσεις τους. Με 200 ευρώ τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ελευθερούπολης. Τα συγκεκριμένα χρήματα αυτά δίνονται στη μνήμη του πρώην Υπουργού Γιώργου Παναγιωτόπουλου.

 

Καταστήματα εστίασης και στην Καβάλα προσπαθούν να ξεπεράσουν το διάστημα των μέτρων με κάθε τρόπο. Ώστε να μην υπάρχει οικονομική ζημιά. Κι αν υπάρχει να είναι η μικρότερη. Χώροι διακόπτουν τη λειτουργία τους. Αλλού όπου εμφανίζονται κρούσματα, η διακοπή λειτουργίας είναι μεγάλη και όχι λίγων ημερών. Κάθε σχετική ιδέα είναι ευπρόσδεκτη αφού κακά τα ψέματα. Από το απόγευμα και μετά η εστίαση είναι άδεια. Ακόμη και την Παρασκευή, ακόμη και το Σάββατο. Ο κόσμος στην Καβάλα και σε όλη την Καβάλα προτιμά να μείνει σπίτι λες και επανήλθε το γνωστό «λοκ ντάουν».

 

Διαβάστε επίσης