• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κοντά στα σχολεία 2ο Λύκειο και 7ο Γυμνάσιο, στο Φλωρέξ (συνοικία Βύρωνα), αρχίζει να δημιουργείται ο μικρός αυτός σκουπιδότοπος (φωτογραφία). Ξεκίνησε με λίγα στρώματα και κάποια λίγα παλιά έπιπλα. Κι όσο αυτά δεν απομακρύνονται, βολεύει τους περίοικους και τους περαστικούς να… «εμπλουτίζουν» τη συλλογή. Ως που στο τέλος η κατάσταση θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πάλι ο Δήμος Καβάλας καλείται να αναλάβει δράση. Ελπίζοντας ότι μόλις απομακρύνει όλα όσα ενοχλούν, η κατάσταση δεν θα ξαναγίνει το ίδιο άσχημη. Λέμε τώρα…

 


 

Οι απολύσεις στα Πετρέλαια αναμένονταν. Από τη στιγμή που δεν γίνονταν διάλογος, ήταν κάτι πολύ πιθανό. Πολλοί άλλωστε το υποψιάζονταν. Το περίμεναν. Στηριγμένο – διαβάζουμε- σε γεγονότα προηγούμενων ημερών (και εβδομάδων) και σε υποτιθέμενα ζητήματα ασφάλειας. Τελικά πρόκειται για μια λάθος απόφαση. Εντελώς λάθος ενέργεια. Μια εξέλιξη που οξύνει τη γενικότερη κατάσταση.

 

Η εταιρία προσπαθεί να δικαιολογηθεί. Όσο κάποιος μπορεί να δικαιολογήσει μαζικές απολύσεις. Στο τέλος δεν μας πείθει. Καταλαβαίνουμε ότι πριν τις απολύσεις προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους να αφήσουν στην άκρη τα συνδικαλιστικά και να γυρίσουν στη δουλειά. Κι όταν αυτή η προσπάθεια της δεν απέδωσε, τότε αποφάσισε διαφορετικά. Η επιλογή της συζήτησης, αντιλαμβανόμαστε, ούτε που πέρασε από το μυαλό της! Ο διάλογος δεν υπάρχει στην ατζέντα της Energean και κακώς.

 

Φαίνεται επίσης ότι οι χθεσινές απολύσεις (οι οποίες θα κριθούν όπως όλες στο δικαστήριο) είναι μόνο η αρχή. Το μήνυμα που στέλνει η εταιρία συνοδεύεται από ένα ακόμη τελεσίγραφο. Μετά το οποίο οι απολύσεις θα αυξηθούν. Η τοπική κοινωνία θα βρεθεί μπροστά σε ένα σοβαρό πρόβλημα, σοβαρότερο του υφιστάμενου. Θυμίζουμε ότι περί των γεγονότων κατά την επέμβαση των ΜΑΤ (γεγονότα που στηρίζουν και τάχα δικαιολογούν τις απολύσεις), έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη. Κι ενώ η εταιρία απολύει εξ αιτίας όσων έγιναν τότε, η δικαιοσύνη απλώς διερευνά.

 

Εντός των ημερών αναμένεται στην Ελλάδα (σίγουρα και στην Καβάλα) ο επιχειρηματίας από τον Καναδά κ. Άλεξ Χατιντάτζι. Μπορεί και σήμερα. Πέραν των δραστηριοτήτων του που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο και τον ΑΟΚ, πλέον υπάρχει και το «μέτωπο» της Αλάνας. Ο επιχειρηματίας έρχεται και για να «τρέξει» τα σχέδια του στην παραθαλάσσια έκταση δίπλα στην Νέα Ηρακλείτσα. Κι όπως φαίνεται αυτή η επίσκεψη του θα είναι και μια καλή ευκαιρία γνωριμίας του με τους εκπροσώπους του Δήμου Παγγαίου. Που ενδιαφέρονται για αυτά που θα γίνουν στην Αλάνα, θέλουν να γνωρίσουν και να μιλήσουν με τον επιχειρηματία.

 

Το ΤΑΙΠΕΔ πέρα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Αλάνα, έχει το μυαλό του και στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’». Γράφονται διάφορα στα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών για το τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα. Πολλές φορές σε σχέση και με την αντίστοιχη διαδικασία για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Κατόπιν τούτου είναι βέβαιο ότι σύντομα θα έχουμε νέα για το «Φίλιππος Β’». Αυτό όχι, δεν το διεκδικεί ο Χατιντάτζι. Εκεί οι «παίκτες» είναι άλλοι και διαφορετικού επιπέδου. Μάλλον υψηλότερου (από οικονομικής πλευράς).

 

Πιο γρήγορα απ’ ότι θα περίμενε κάποιος προχωρά το έργο του δικτύου φυσικού αερίου στο Περιγιάλι. Οι απλωμένοι σωλήνες στην άκρη του δρόμου έφθασαν ως τις νέες εργατικές κατοικίες! Σύντομα θα ανοίξουν και τα χαντάκια. Προσοχή, τα έργα στους στενούς δρόμους του Περιγιαλίου θα κάνουν την κίνηση των αυτοκινήτων ακόμη πιο δύσκολη. Οπότε η απαραίτητη σήμανση πρέπει να υπάρξει άμεσα.

 

Ο συνοικιακός σύλλογος του Αγίου Λουκά έκοψε την βασιλόπιτα του νέου έτους. Η συνάντηση ήταν ανεπίσημη και χωρίς καλεσμένους. Η πίτα κόπηκε σε «οικογενειακό» περιβάλλον κι όπως διαβάζουμε τυχερός ήταν ο κ. Φιλήμονας Ξουλόγης. Που εκτός από πρόεδρος της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του ίδιου συλλόγου.

 

Οι σύμβουλοι θέλουν τις συνεδριάσεις δια ζώσης! Μετά τον Χρήστο Ποτόλια που ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας να συνεδριάζει όπως παλιά, ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης κατέθεσε το ίδιο αίτημα ως προς τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΑΜΘ. «Γλυκάθηκαν» από τα γεγονότα και τις συνεδριάσεις της Κυριακής κι επιθυμούν (όλοι οι σύμβουλοι και όχι μόνο οι συγκεκριμένοι) να συνεχιστεί αυτό που προχθές ξεκίνησε. Δυστυχώς φαίνεται ότι θα μείνουν με την επιθυμία… Τουλάχιστον μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τα πολλά κρούσματα και την Όμικρον.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας όχημα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κινήθηκε προς τη συνοικία των Πεντακοσίων. Υπήρχε ενημέρωση για υποψία φωτιάς σε κατοικία. Μέχρι να φθάσουν οι πυροσβέστες στο σπίτι, το περιστατικό είχε λήξει. Το αντιμετώπισαν επιτυχώς οι διαμένοντες. Ήταν ένα από τα γνωστά μικροατυχήματα στο δωμάτιο της κουζίνας.

 

Συνεχίζει τις συναντήσεις του με εκπροσώπους τοπικών συλλόγων ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλέξης Πολίτης. Τις προηγούμενες ημέρες δέχθηκε στο γραφείο του το σύλλογο των Εθελοντών κατά του Καρκίνου και των Γιατρών του Κόσμου. Σε αυτές τις συναντήσεις επιβεβαιώνεται η καλή σχέση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με τους συλλόγους και η υποστήριξη στις εκδηλώσεις τους. Όταν με το καλό ξεκινήσουν να γίνονται πάλι. Διότι προς το παρόν εκδηλώσεις δεν υπάρχουν. Καθόλου.

 

Αυτή η αλλαγή που είναι μεγάλη, ανέκυψε από την Πρωτοχρονιά και μετά. Λες και όλοι συνεννοήθηκαν κι από τότε ως σήμερα και δεν έγινε εκδήλωση. Ούτε και ανακοινώθηκε ότι θα γίνει κάποια. Τα κρούσματα, η έξαρση, η Όμικρον κρατούν γενικά τους ανθρώπους στο σπίτι. Τους συλλόγους μακριά από τη φυσική τους δραστηριότητα. Οι βασιλόπιτες που ήταν έτοιμοι να κόψουν μετατίθενται (στην καλύτερη περίπτωση) για αργότερα. Όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

 

Αυτό που έγινε στο Ορφάνι κι έγινε για καλό σκοπό (όπως πάντα), ήταν εθελοντική αιμοδοσία. Έγινε την περασμένη Κυριακή από τον σύλλογο του χωριού. Αυτός ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι «Ευχαριστούμε πολύ τους 42 εθελοντές που ήρθαν -ίσως τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας – να δώσουν αίμα στην 5η αιμοδοσία μας. Ο φόβος και το άγχος είναι κατανοητό και σεβαστό αλλά αυτές τις δύσκολες μέρες η ανάγκη για αίμα είναι ακόμα μεγαλύτερη».

 

Με πρόσφατες άδειες που εκδόθηκαν από την Πολεοδομία Καβάλας δρομολογήθηκαν εργασίες κατεδάφισης ακινήτων και κατασκευών στις οδούς Κ. Τσολάκη και Δοϊράνης. Η δεύτερη περίπτωση ξανακάνει επίκαιρο σχέδιο τουριστικής επένδυσης στο κέντρο της πόλης. Το οποίο απλώς αρχίζει με την κατεδάφιση. Ταυτόχρονα η ίδια υπηρεσία εξέδωσε άδεια για μια ακόμη πολυκατοικία. Κι αυτή στο Βύρωνα, στην οδό Γρανικού. Η Αρχαιολογική υπηρεσία ενέκρινε αίτημα του Γεωργικού Συνεταιρισμού Κρηνίδων για ανέγερση αποθήκης τύπου σιλό σε αγροτεμάχιο στην ίδια περιοχή.

 

Με απόφαση του Δημάρχου Παγγαίου, δεν θα λειτουργήσει σήμερα νηπιαγωγείο στη Νέα Πέραμο. Ο λόγος; Διακοπή ρεύματος! Η απόφαση αναφέρει: «Αναστέλλουμε τη λειτουργία του 1ου Νηπιαγωγείου της Νέας Περάμου, της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών, την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, λόγω προγραμματισμένης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος με συνέπεια τη μη λειτουργία των μονάδων θέρμανσης».

 

 

 

Διαβάστε επίσης