• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πέρσι οι εκδηλώσεις στη Νέα Καρβάλη για τη γιορτή του Αγίου Γρηγορίου ήταν επηρεασμένες από τα μέτρα κι έγιναν συνοπτικά (φωτογραφία). Φέτος τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα. Η Ιερά Μητρόπολη θα αποφασίσει τα της αρμοδιότητας της κι ο Δήμος Καβάλας για την εμποροπανήγυρη. Η οποία πέρσι δεν έγινε. Για αυτήν η οριστική απόφαση, σύμφωνα και με τα δεδομένα της πανδημίας, θα παρθεί το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα. Μια πρώτη συζήτηση με το Δήμαρχο έκανε ήδη ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης.

 


Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ χθες έγιναν στην ώρα τους. Χωρίς καμία καθυστέρηση, όπως συνέβη την Τετάρτη. Σύμφωνα με τα χθεσινά νούμερα, τα κρούσματα στο Ν. Καβάλας μειώνονται κι άλλο. Χθες ανακοινώθηκαν μόνο 183. Μόνο; Μόνο. Τα 183 κρούσματα σε μία μέρα και στην εποχή της Όμικρον είναι λίγα. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τα 559 της 5ης Γενάρη.

 

Από το πρωί χθες μας προετοίμαζαν σχετικά οι ειδικοί. Οι επιστήμονες, με τις συνεντεύξεις τους στα κανάλια. Μας έλεγαν ότι θα υπάρξει κάτι σαν απότομη μείωση. Όπως απότομη ήταν και η αύξηση από τις 28 Δεκέμβρη και μετά. Αυτό ήταν λοιπόν; Μια αλλαγή (προς το χειρότερο) 20 περίπου ημερών; Τέλειωσαν τα δύσκολα;

 

Ας μη βιαζόμαστε και κυρίως ας μη ξεθαρρεύουμε… Η βελτίωση της κατάστασης είναι γεγονός. Και δεν γίνεται τυχαία. Άπαντες μείναμε περισσότερο σπίτι. Φορέσαμε πιο προσεκτικά τη μάσκα και δεν τη βγάζουμε με την πρώτη ευκαιρία. Μειώσαμε τα κρούσματα γιατί απλά τηρήσαμε τα μέτρα. Αν επιστρέψουμε στην προηγούμενη χαλαρότητα, σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών.

 

Η εστίαση (και) στην Καβάλα δεν είναι στα καλύτερα της. Λειτουργεί από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Τα βράδια (λόγω απαγόρευσης της μουσικής και της εφαρμογής του ωραρίου ως τα μεσάνυχτα) δεν δουλεύει σχεδόν τίποτα. Υπολειτουργεί… Κατόπιν τούτου όλο και περισσότερα καταστήματα κλείνουν προσωρινά. Περιμένουν να λειτουργήσουν κανονικά όταν με το καλό πάψουν να υπάρχουν μέτρα. Περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν αμέσως μόλις δοθεί η δυνατότητα των αναστολών του προσωπικού τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων άπαντες θα επανέλθουν μετά τον Φεβρουάριο! Μάρτιο και βλέπουμε!

 

Κι όλα αυτά δεν είναι το χειρότερο απ’ ότι συμβαίνει και στην Καβάλα. Το χειρότερο είναι οι επιχειρήσεις εστίασης να κλείνουν οριστικά. Στην οδό Βενιζέλου για παράδειγμα. Δύο επιχειρήσεις, η μία δίπλα στην άλλη. Εστίαση και οι δύο. Η μια έχει ανακοίνωση πώλησης και η άλλη ενοικίασης. Και τα δύο καταστήματα τελευταία δεν λειτουργούν.

 

Αυτή η δύσκολη έτσι κι αλλιώς κατάσταση επηρεάζεται και από τις Χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες. Πλέον είναι δύσκολο- σχεδόν αδύνατο- με τόσο κρύο να χρησιμοποιηθεί ο εξωτερικός χώρος ενός μαγαζιού. Χρειάζεται να υπάρχουν πολλές σόμπες που θα λειτουργούν όλες μαζί και στο φουλ. Αλλά και το υγραέριο, ακόμη κι αυτό είναι πανάκριβο. Και οι σόμπες δεν συμφέρουν με τόσο κρύο.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας μόλις χθες επανήλθε με επιστολή του προς την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία. Ζητά το αυτονόητο. Μέτρα στήριξης για την περίοδο που διανύουμε. Κι άλλη φορά έχουμε αναφερθεί στην ανάγκη τα μέτρα να υπάρχουν και να εφαρμόζονται όταν η αγορά τα χρειάζεται. Και όχι μετά από την οποιαδήποτε δύσκολη περίοδο. Ακόμη κι αν η βοήθεια είναι μικρή, ακόμη και τότε έχει σημασία να παρέχεται την ώρα που πρέπει. Κι όχι κατόπιν εορτής.

 

Η Κυβέρνηση όντως βρέθηκε προ έκπληξης με την Όμικρον. Όπως ίσως όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Κι ενώ τα μέτρα τύπου «λοκ ντάουν» αποφασίστηκαν και εφαρμόστηκαν αμέσως, τα μέτρα στήριξης όσων πλήττονται είναι ακόμη υπό εξέταση και προετοιμασία. Κι αργούν. Αργούν πάρα πολύ. Κάπως έτσι η αγορά και η οικονομία δέχονται νέα χτυπήματα. Τα οποία για αρκετούς αυτοαπασχολούμενους είναι όντως μια χαριστική βολή. Το τέλος που ήθελαν να αποφύγουν.

 

Είναι δύο- τρεις μέρες τώρα, από την ανακοίνωση των απολύσεων και μετά, που το θέμα των Πετρελαίων δεν παρουσιάζει εξελίξεις. Σχεδόν καμία. Προχθές έγινε μία ακόμη αλλαγή. Στο προσωπικό ασφαλείας στις θαλάσσιες εξέδρες. Στη θέση του μόνιμου προσωπικού ανέλαβαν βάρδιες εργαζόμενοι από την Ρουμανία. Οι συνάδελφοι τους ντόπιοι, μετέχουν και αυτοί στην επίσχεση εργασίας που συνεχίζεται. Γιατί κατά τα άλλα η ενότητα του σωματείου είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός.

 

Το επιβατικό πλοίο Aqua Blue έμεινε στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας από τα ξημερώματα της Τρίτης ως και χθες το απόγευμα. Περίμενε τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών προκειμένου να επιστρέψει με ασφάλεια στα προγραμματισμένα του δρομολόγια. Κατόπιν τούτου το δρομολόγιο της Πέμπτης (χθες) έμεινε ανεκτέλεστο. Το πλοίο επέστρεψε στην κανονικότητα του και καιρού επιτρέποντος έρχεται πάλι στην Καβάλα αύριο Σάββατο.

 

Μια διαφορετική και περίεργη ανάρτηση έκανε το βράδυ της Τετάρτης συμπολίτισσα. Αγόρασε παντελόνι- φόρμα από τοπικό κατάστημα, μέσα στο οποίο βρήκε ένα κόσμημα αξίας. Ανάρτησε φωτογραφία του ρούχου ζητώντας από την γυναίκα που όπως φαίνεται έχασε το κόσμημα της (ξεχνώντας το στην τσέπη του παντελονιού) να δηλώσει ενδιαφέρον και το κόσμημα να της επιστραφεί.

 

Μια άλλη ανάρτηση με ενδιαφέρον «έρχεται» από το Ζυγό. Κάτοικος του χωριού ζητά από τη ΔΕΗ (πρωτίστως) και το Δήμο Καβάλας να ελέγξουν τις κολώνες φωτισμού. Γράφει ότι κάποιες λόγω παλαιότητας κουνιούνται κι έτσι είναι επικίνδυνες!

 

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Ν. Καβάλας κ.Νίκος Δημόπουλος μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή. Εξήγησε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των κτηνοτρόφων σε μέρες τόσο κρύες. Απογοητευμένος από τη μη στήριξη του κλάδου από την πολιτεία, και τις κυβερνήσεις διαχρονικά, εκτίμησε ότι το επάγγελμα φθίνει. Κι όπως προέβλεψε στο τέλος δεν θα υπάρχουν Ελληνικά ζώα παρά μόνο εισαγόμενα!

 

Στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ2 για τα μικρά ζώα θα προβληθεί την Κυριακή η δραστηριότητα του συλλόγου «Αίσωπος» της Καβάλας. Ο σύλλογος ανάρτησε ήδη κάποιες φωτογραφίες από τις στιγμές των «γυρισμάτων» της εκπομπής. Η προβολή της είναι προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα μεθαύριο.

 

Σε μια περίοδο χωρίς καθόλου εκδηλώσεις, πρόσφατα ανακοινώθηκε μία. Μεγάλη που θα γίνει την Άνοιξη. Πρόκειται για τον ποδηλατικό γύρο της Θάσου. Κατά τους οργανωτές θα γίνει τον Απρίλιο. Μεταξύ άλλων η διοργάνωση θα είναι μια καλή ευκαιρία επίσκεψης στη Θάσο αρκετών ανθρώπων. Ο αγώνας με λίγα λόγια έχει και την τουριστική του διάσταση.

 

Μετά από διακοπή μιας μέρας επανήλθαν χθες τα δωρεάν rapid tests στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Από το συνεργείο του ΕΟΔΥ. Χθες η ουρά δεν ήταν μικρή. Σε αυτήν ξεχώρισαν καθώς περίμεναν τη σειρά τους, μαθητές. Τόσο μικρά παιδιά όσο και μεγαλύτερα. Σίγουρα όχι ενός μόνο σχολείου ή μιας μόνο τάξης.

 

Η θετική εξέλιξη που παρουσίασε για το Δήμο Νέστου η πρόταση (του) κατασκευής κολυμβητηρίου ήταν αφορμή ο Σάββας Μιχαηλίδης να μιλήσει εκτενώς στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Από αυτές τις συνεντεύξεις του τις προηγούμενες ημέρες καταλάβαμε ότι το έργο που θα χρηματοδοτηθεί αφορά κατασκευή ανοιχτού και όχι κλειστού κολυμβητηρίου. Έστω ανοιχτό, θα είναι χρήσιμο για τους πολίτες του Δήμου Νέστου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης