• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρχικά, μας αναφέρει δημοσίευμα της εποχής σε εκκλησιαστικό έντυπο, το κτίριο προορίζονταν για άλλον σκοπό. Να φιλοξενήσει σπουδαστές. Η ζωή τα έφερε αλλιώς. Ένα έργο της δεκαετίας του 70, φιλοξένησε το ΤΕΙ όσο ήταν ΚΑΤΕΕ. Μετά έμεινε άδειο. Η πρόσφατη ιστορία έχει πρωταγωνιστή τον μακαριστό Προκόπιο, την γράφει ο πρώην Δήμαρχος κ. Κωστής Σιμιτσής:

«Ένα όνειρο ζωής του μακαριστού πλέον μητροπολίτη μας Προκοπίου. Πολλοί άνθρωποι δούλεψαν για την ολοκλήρωση του έργου, εμπνεόμενοι και καθοδηγούμενοι από το πάθος, το πείσμα και την ενεργητικότητα του Προκοπίου. Εργάτες, μηχανικοί του Δήμου και εξωτερικοί συνεργάτες, μια πολύ καλή και μεθοδική εργοληπτική εταιρία από τη Λάρισα, κυρίως όμως ο αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος και ο αντιδήμαρχος ΤΥ Θόδωρος Μουριάδης, οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα και ήταν οι ιδανικοί επιβλέποντες και εργοταξιάρχες.  Από τη δική μου πλευρά καυχιέμαι ότι με τον δικηγόρο του Δήμου Απόστολο Αγελαράκη λύσαμε το ανυπέρβλητο μέχρι τότε νομικό πρόβλημα που υπήρχε με τη δασική νομοθεσία και το οποίο εμπόδιζε την αξιοποίηση του κτιρίου για ολόκληρες δεκαετίες. Διαφορετικά, οι εργασίες θα ήταν παράνομες και δεν θα μπορούσαμε να τις χρηματοδοτήσουμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Πέρα από την τιμή που μου έκανε ο Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος να με προσκαλέσει στα εγκαίνια, για την οποία τον ευχαριστώ, μου μένουν ως θείο δώρο η ανθρώπινη έξαψη και λαχτάρα του Προκοπίου όσο το έργο πλησίαζε προς το τέλος του, η καρτερία του Παύλου, η χαρά του Γιαννακίδη και το παιδικό χαμόγελο του Γρανά».

==========================================================================

Ο Μητροπολίτης Προκόπιος έγραψε την δική του ιστορία στην πόλη και στο Νομό, σημαντική δίχως άλλο. Προχθές συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον ξαφνικό του θάνατο, η τοπική κοινωνία με διάφορους τρόπους (ανάμεσα στους οποίους και οι εκδηλώσεις) δήλωσε το ότι δεν τον ξέχασε. Τον τιμά και τον αναγνωρίζει.

 

Οι συνεργάτες και διάδοχοι του γράφουν τη δική τους ιστορία σε σχέση με την οφειλόμενη τιμή. Άλλοτε ευστοχούν κι άλλοτε υπερβάλλουν. Επειδή πρόκειται για έναν άνθρωπο που αξίζει τον σεβασμό μας ακόμη και τώρα, που δεν είναι στη ζωή, παραβλέπουμε πρόθυμα τις υπερβολές. Επικεντρωνόμαστε στην ουσία. Η οποία είναι το σημαντικό κι αυτής της υπόθεσης.

 

Πολύς κόσμος καλώς ή κακώς δεν κάνει το ίδιο. «Στέκεται» στις υπερβολές και τις σχολιάζει αρνητικά. Αυτό θα σταματήσει όταν άπαντες αποφασίσουμε να ζήσουμε στα νέα δεδομένα. Όταν τα αποδεχθούμε και (θέλουμε δε θέλουμε) κοιτάξουμε μπροστά.

 

Η Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου έχει έναν νέο Μητροπολίτη, πολλά υποσχόμενο. Το έργο του δεν φάνηκε ακόμη. Ακούμε ότι ετοιμάζονται διάφορες πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίσουν ότι παρέλαβε. Τα περιμένουμε και τα προσδοκούμε. Μια συζήτηση σε αυτήν τη βάση είναι προτιμότερη.

 

Παρακολουθώντας τους εκπρόσωπους μας, τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αντιλαμβανόμαστε συνεχώς το ίδιο πράγμα. Λαμβάνουμε κάθε μέρα το ίδιο μήνυμα. Έρχονται εκλογές. Όλες οι εκλογές μαζί! Υπό αυτές τις συνθήκες πρέπει να ετοιμαστούν κατάλληλα και οι πολίτες. Όσοι εν πάση περιπτώσει αφιερώνουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους στην τοπική επικαιρότητα.

 

Χθες η έναρξη της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν –και αυτή- μια… προπόνηση για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Τα μάτια μας, τα αφτιά μας έχουν να δουν πολλά. Να ακούσουν πολλά. Όλα αυτά που καλώς αποφεύγαμε τόσο καιρό, που οι εκλογές φαίνονταν και ήταν μακριά.

 

Στην Ελλάδα της κρίσης άλλαξαν πολλά και διάφορα. Αυτό που δυστυχώς δεν άλλαξε είναι η αγάπη για την εξουσία. Και δεν θα αλλάξει ποτέ. Ο μεγάλος αυτός πόθος είναι που διατηρεί ένα σωρό κουσούρια σε αυτό που ονομάζουμε «προεκλογική περίοδο». Αυτός είναι ο βασικός λόγος που την αντιπαθούμε. Επειδή συνήθως γίνεται με όρους προηγούμενων δεκαετιών.

 

Κι ενώ το ημερολόγιο δείχνει 2018, άπαντες οι εμπλεκόμενοι προετοιμάζονται να μπουν στη «μάχη» σα να είμαστε στη δεκαετία του ‘80. Με μπλε και πράσινα καφενεία. Με πόλωση και φανατισμό. Είναι αυτοί που πιστεύουν ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να φθάσουν εκεί που επιθυμούν. Δυστυχώς όποιος άλλος υποψήφιος (κάθε είδους) δοκίμασε κάτι διαφορετικό, ηττήθηκε. Κατά συνέπεια ο δρόμος προς την εξουσία είναι ο παραδοσιακός. Κι όποιος αντέξει.

 

Συνολικά τέσσερις ερωτήσεις κατατέθηκαν στη Βουλή, σχετικές με τα προβλήματα που δημιούργησε στο Νομό Καβάλας η κακοκαιρία του Ιούνη και του Ιούλη. Δύο κατέθεσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και άλλες δύο οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ένας από αυτούς μάλιστα, ο κ. Βαρδαλής, πρώτα επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και μετά (όπως άλλωστε υποσχέθηκε) κατέθεσε την ερώτηση.

 

Τι περιμένουμε από τις 4 ερωτήσεις; Απολύτως τίποτα. Όσοι απαντήσουν (όταν μετά από καιρό το κάνουν) θα επαναλάβουν τα ήδη γνωστά. Τις υποσχέσεις για τις άμεσες και τις δίκαιες αποζημιώσεις. Στο θέμα καλό είναι να «απαντήσουν» αυτοί που δικαιούνται τις αποζημιώσεις. Αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι να μας πουν (όταν με το καλό έρθει η ώρα) αν τηρήθηκαν οι διάφορες υποσχέσεις που υπήρχαν.

 

Τα δρομολόγια του φέρι μποτ «Νικητής» στη γραμμή της Κεραμωτής δημιουργούν παρενέργειες και ταλαιπωρία. Είναι γνωστή η μικρή δυνατότητα του πλοίου για την μεταφορά τόσο επιβατών όσο και αυτοκινήτων. Μας διηγούνται λοιπόν το εξής: Ενώ τα μεγάλα πλοία «απορροφούν» πολλά αυτοκίνητα και επιβάτες, το πλοίο «Νικητής» κάνει το ακριβώς αντίθετο. Με αποτέλεσμα όσοι είναι στη σειρά να χάνουν χρόνο, περιμένοντας το επόμενο δρομολόγιο. Ευτυχώς αυτό τώρα τον Ιούλιο, δεν απέχει πολύ.

 

Στο ΤΕΙ Καβάλας προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα μιας και αμέσως κατάλαβαν ότι στο τέλος θα συμβεί αυτό που πραγματικά επιθυμεί το υπουργείο. Με συμμάχους το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ της πόλης καταφέρνει να βγαίνει πάλι κερδισμένο. Από μια 4πλη συνένωση ιδρυμάτων τούτη την φορά.

 

Περιμένουμε ο Υπουργός να «τρέξει» τη διαδικασία, είναι πολύ πιθανό, ώστε το Φθινόπωρο να οριστικοποιηθούν όλα. Κι από του χρόνου τον Σεπτέμβρη η Καβάλα να είναι ένας από τους κόμβους του νέου Πανεπιστημίου της χώρας.

 

Διαβάστε επίσης