• 29 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα τελευταία χρόνια η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας κατάφερε και καθιέρωσε την εκδήλωση της στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Κι από το χώρο του Διοικητηρίου, τη μετέφερε –σωστά όπως αποδείχθηκε- μπροστά από τις Καμάρες. Σε ένα πολύ πιο όμορφο φυσικό περιβάλλον, μπροστά από το μνημείο- σήμα κατατεθέν της πόλης μας. Οι ήχοι της Φιλαρμονικής ανταγωνίστηκαν αυτούς της καθημερινότητας και στο τέλος τους κέρδισαν. Πένθιμη μουσική όπως ταιριάζει στις ημέρες που διανύουμε κι ένα ζεστό χειροκρότημα από αυτούς που παρακολουθούσαν. Ευχόμαστε ότι έγινε χθες το απόγευμα να επαναληφθεί ακόμη καλύτερο το Πάσχα του 2023. Και του χρόνου λοιπόν!

 


 

Φέτος το Πάσχα είναι κάπως αλλιώς. Κάπως διαφορετικό. Ίσως πιο Πάσχα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο βασικός λόγος αφορά φυσικά τη λήξη των μέτρων για την πρόληψη της πανδημίας. Οι άνθρωποι απελευθερώνονται. Τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Όντας σε ένα άλλο περιβάλλον, σπεύδουν στις… «παράνομες» πράξεις. Σε αυτά που το 2020 και το 2021 απαγορεύονταν. Βελτιώνουν την ψυχολογία τους, βρίσκουν κουράγιο. Γιορτάζουν. Για το μετά βλέπουν και βλέπουμε!

 

Ο κρύος και σχεδόν Χειμωνιάτικος καιρός – ακόμη και χθες- εμπόδισε αυτές τις συμπεριφορές. Σταμάτησε αυτές τις κινήσεις και δραστηριότητες. Από σήμερα ωστόσο το πράγμα αλλάζει. Εκτός από τον κορωνοϊό, μας δίνει «πράσινο φως» και ο καιρός. Σπεύδουμε σε όσα δεν είχαμε. Αγκαλιάζουμε γιορτές- συνήθειες- παραδόσεις. Έρχεται ένα Πάσχα που θέλουμε. Που έχουμε ανάγκη.

 

Η ακρίβεια από την άλλη πλευρά ήταν και παραμένει εδώ. Κάνουμε ότι δεν τη βλέπουμε. Την υπολογίζουμε φυσικά αλλά έχοντας το σχετικό δικαίωμα, την αφήνουμε για λίγο στην άκρη. Οι άνθρωποι «έσκασαν» σε αυτόν τον δύσκολο και χρονικά μεγάλο Χειμώνα. Τώρα λοιπόν παρουσιάζεται η μεγάλη ευκαιρία. Αυτή που περίμεναν. Κι όπως αναφέρουν τα σχετικά σημάδια και μηνύματα, αυτές τις μέρες θα γίνουμε μάρτυρες καταστάσεων ενός ξεσπάσματος. Μιας διαφορετικής «έκρηξης». Μεγάλης και ευχάριστης.

 

Ο δημόσιος τομέας έχει προβάδισμα. Όπως πάντα. Εργασία σήμερα, το πολύ ως το μεσημέρι. Αμέσως μετά συνεχόμενες αργίες και εορτές. Οι πρώτοι λοιπόν που θα επωφεληθούν και θα χαλαρώσουν θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Λίγο μετά και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Υπάρχουν φυσικά κι όσοι θα συνεχίσουν να εργάζονται. Οι άτυχοι της όλης ιστορίας.

 

Οι κανόνες της αγοράς και της κοινωνίας άλλαξαν. Προς το χειρότερο. Αυτοί που κάθε μέρα εργάζονται, άσχετα από γιορτές, πλέον είναι αρκετοί. Αλλά κι αυτοί, σίγουρα θα βρουν μία ευκαιρία και έστω μια μέρα ανάπαυσης. Μια μέρα ξεκούρασης. Και για αυτούς θα έρθει μαζί με το Πάσχα το προαναφερθέν ξέσπασμα. Σε αυτό έχουν άπαντες δικαίωμα, θα συμμετάσχουν όλοι αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο.

 

Έτσι ώστε την Τρίτη 26 Απριλίου να είμαστε πίσω. Στις θέσεις μας. Υπό διαφορετικές όμως συνθήκες. Με καλύτερη ψυχολογία, με αισιοδοξία και θετική ματιά. Το Καλοκαίρι πλησιάζει, στη διάρκεια του όλα θα είναι πιο ευνοϊκά. Κι αυτό χάρη στον τουρισμό. Σκέφτεστε πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν ο Ν. Καβάλας δεν είχε την κοντινή τουριστική του προοπτική; Σκέφτεστε πόσα πράγματα βελτιώνονται χάρη στην τουριστική κίνηση; Ε λοιπόν καλά που υπάρχει κι αυτή. Πλησιάζει. Βελτιώνει όλα όσα μας αφορούν. Αλλού λιγότερο κι αλλού περισσότερο.

 

Σ.Σ. Το ξέσπασμα στο οποίο αναφερόμαστε έγινε χθες – ίσως πρόωρα- στο γήπεδο. Εκεί είδαμε περίπου 3.000 ανθρώπους να πανηγυρίζουν αν και ήταν απλώς ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Εκεί είδαμε την ανάγκη ο κόσμος να χαρεί, να γιορτάσει. Να γυρίσει επιτέλους σελίδα σε κάτι θετικό.

 

Οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Καβάλα. Το Εργατικό Κέντρο θα βρίσκεται στις 10 το πρωί της Κυριακής 1ης Μάη στην Πλατεία Καπνεργάτη. Όσοι δεν συνταχθούν με την εκδήλωση του θα είναι στην ίδια πλατεία στις 11.30 το ίδιο πρωί. Το ΠΑΜΕ Καβάλας ετοιμάζει και ένα ακόμη γεγονός, κάτι που θα μοιάζει με λαϊκό γλέντι. Επ΄αυτού θα υπάρξουν ανακοινώσεις αργότερα.

 

Θα είναι πολλές οι συναυλίες φέτος το Καλοκαίρι στην πόλη και το Νομό Καβάλας. Πάρα πολλές λόγω και της προθυμίας, της σπουδής των καλλιτεχνών να βγουν σε περιοδείες. Προχθές ανακοινώθηκε η συναυλία στην Καβάλα της Καίτης Γαρμπή μετά του συζύγου της Διονύση Σχοινά. Το γεγονός θα γίνει στο θέατρο του Ακοντίσματος στη Νέα Καρβάλη.

 

Εξ αιτίας της συνεχούς κινητικότητας και των επαγγελματικών κινήσεων στην αγορά, πολλά είναι αυτό το διάστημα τα ανοίκιαστα καταστήματα στην οδό Κουντουριώτου. Μπορεί να είναι σύμπτωση, μπορεί και όχι. Στην υπόλοιπη αγορά τα ανοίκιαστα υπάρχουν μεν αλλά σαφώς λιγότερα δε.

 

Η αγορά της Καβάλας αρχίζει και έχει και καλά νέα. Παρουσιάζει –επιτέλους- κίνηση. Προχθές το απόγευμα (απόγευμα Μεγάλης Τρίτης) υπήρξε αξιοσημείωτη κίνηση, η πρώτη τόσο ελπιδοφόρα τη Μεγάλη Εβδομάδα. Από σήμερα με τη βελτίωση του καιρού, όλα μπορεί και να γίνουν ακόμη καλύτερα. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα το αργότερο, πληρώνει το κράτος. Επιδόματα κτλ.

 

Σημαντική κίνηση παρατηρήθηκε χθες και στο πρακτορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Επιτέλους πολλοί επιβάτες, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος. Η εταιρία έχει μεγάλη ανάγκη από ακόμη περισσότερους μιας και ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα το προηγούμενο διάστημα (των μέτρων της πανδημίας). Και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας στηρίζει πολλά στο κοντινό μας Καλοκαίρι.

 

Και κάτι ακόμη για την αγορά, την κίνηση στο κέντρο κτλ. Υπάρχουν κάποιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λόγω των ειδών που πωλούν επιλέγουν το συνεχές ωράριο. Εξαντλητικό πραγματικά. Από το πρωί ως το βράδυ. Μακάρι οι επαγγελματίες να αποφάσισαν σωστά. Μακάρι να αξίζει τον κόπο!

 

Μια άλλη πλευρά των πρόσφατων αγώνων μότο κρος στις Κρηνίδες έγινε γνωστή χθες. Σε όλη την Ελλάδα. Η είδηση περί του σοβαρού τραυματισμού οδηγού, η νοσηλεία του στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου κτλ. Χρειάστηκε να συγκεντρωθεί αίμα, το οποίο βρέθηκε πολύ γρήγορα. Η ανταπόκριση ήταν άμεση. «Χρειαστήκαμε δύο μονάδες, βρέθηκαν να μας προσφέρονται εκατόν δύο!» έγραψε χαρακτηριστικά άνθρωπος κοντά στον ασθενή.

 

Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε τη Μεγάλη Τρίτη το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» αποδέχεται τα αιτήματα δύο ακόμη συλλόγων. Τους οποίους και εξυπηρετεί, παραχωρώντας σε αυτούς χώρους. Έτσι η χορωδία Προ-Νόμιο και το χορευτικό του συνοικιακού συλλόγου του Αγίου Λουκά θα βρίσκονται συγκεκριμένες μέρες και ώρες σε αίθουσες του Δ’ και Β’ ΚΑΠΗ.

 

Τα δραστήρια σωματεία συνταξιούχων της Καβάλας είχαν χθες δύο ραντεβού ενημέρωσης. Με το βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη και τη βουλευτή Τάνια Ελευθεριάδου. Ενημέρωσαν τους δύο κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Για χάρη των οποίων και μετά το Πάσχα θα ξαναβγούν στους δρόμους. Η κ. Ελευθεριάδου συμφώνησε μαζί τους, ο κ. Πασχαλίδης τους παρουσίασε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αυτές που υλοποιήθηκαν κι αυτές που θα υλοποιηθούν.

 

Εκλογές έκανε αρχές της Μ. Εβδομάδας ο δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο». Μετά τη συγκρότηση σε σώμα, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο δημοτικός σύμβουλος Θάσου κ. Λάμπρος Λαμπρινίδης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης