μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με 30 λεπτά καθυστέρηση ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ο υπάλληλος αρμόδιος για τη live μετάδοση στο διαδίκτυο είχε άδεια κι έπρεπε (τελευταία ώρα) να βρεθεί ο αντικαταστάτης του. Η συνεδρίαση άρχισε μόνο όταν εξασφαλίστηκε η μετάδοση της από την ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας. Ήταν 20.30. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στη 01.35 το πρωί της Τρίτης! Επειδή ο γραμματέας του συμβουλίου έλαβε κανονική άδεια, πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό αντικαταστάθηκε από άλλον δημοτικό υπάλληλο.

Την έντονη συζήτηση για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ βιντεοσκόπησε ως το τέλος ο τηλεοπτικός σταθμός Ένα τσάνελ. Η ομάδα Σιμιτσή σε πλήρη απαρτία, πράγμα σπανιότατο. Κι η ομάδα της πλειοψηφίας ήταν εκεί ως την ψηφοφορία, για ευνόητους λόγους. Η εισήγηση της κ. Τσανάκα στο θέμα της όδευσης και των έργων Σταθάκη διήρκεσε 14 λεπτά. Γεγονός ασυνήθιστο. Η κ. Δήμαρχος διάβασε το κείμενο που είχε μπροστά της ή σε μεγάλο βαθμό το συμβουλεύονταν. Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Γραμμένος ήταν ήπιος και υπομονετικός. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε Γερμανίδα δημοσιογράφος και Γερμανός φωτογράφος. Δεν άντεξαν να μείνουν ως το τέλος, δεν έμειναν ούτε καν στην ψηφοφορία για το θέμα των έργων Σταθάκη που τους ενδιέφερε.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν όσο άντεξαν: Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Παναγιωτίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου, ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Νίκος Δημόπουλος. Ως το τέλος του θέματος του αγωγού ήταν στην αίθουσα οι πρώην Δήμαρχοι Κωταϊδης και Τσαταλμπασίδης.

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας δεν ξεχνά την Χρύσα Σπηλιώτη, ένα από τα θύματα της φωτιάς στην Αττική. Με κείμενο στο διαδίκτυο την αποχαιρετά. Η Χρύσα Σπηλιώτη συνεργάστηκε με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, πετυχημένα μάλιστα, τον περασμένο Γενάρη:

«Η Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και οι εργαζόμενοι του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον άδικο χαμό της ηθοποιού – συγγραφέως Χρύσας Σπηλιώτη. Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε στο παρελθόν μαζί της πολλές φορές. Η πιο πρόσφατη συνεργασία μας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα με την παράσταση «Ο γιος μου Νικόλαος Μάντζαρος» και τη διοργάνωση του σεμιναρίου με θέμα «Στην πράξη της Θεατρικής Γραφής». Ένας άνθρωπος της τέχνης και του πολιτισμού, ένας άνθρωπος με ήθος, με ευγένεια ψυχής, ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη, έφυγε τόσο νωρίς και τόσο άδικα από κοντά μας… μία προσωπικότητα που είχε πολλά ακόμα να δώσει στην τέχνη που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε με κάθε της κύτταρο, έφυγε και άφησε πίσω της ένα μεγάλο κενό. Ας φωτίζει από εκεί ψηλά σαν ένα αστέρι, θυμίζοντας μας συνεχώς ότι οι ταπεινοί άνθρωποι σαν τη Χρύσα, θα λάμπουν πάντα στις καρδιές μας. Χρύσα, θα σε θυμόμαστε!!Κουράγιο και δύναμη στους δικούς της ανθρώπους».

*Η φωτογραφία προέρχεται από τη συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της συνεργασίας, που είχε δοθεί στο Δημαρχείο.

====================================================================================

Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλος ντόρος περί του γνωστού ζητήματος αλλαγής ή όχι της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ. Φθάσαμε ακόμη και στις συλλήψεις, στο αυτόφωρο, στα δικαστήρια. Πόσο όλα αυτά απασχολούν την τοπική κοινωνία; Πόσο δημιουργούν το λεγόμενο κίνημα πολιτών και φορέων;

 

Για τα δεδομένα της εποχής κάτι πάει να γίνει. Κάποιοι άνθρωποι, απλοί άνθρωποι, ξεσηκώνονται και διαμαρτύρονται. Άλλοι συμπαρίστανται. Οι άνθρωποι αυτοί είναι στην πλειοψηφία τους πολίτες της δημοτικής ενότητας των Φιλίππων. Αξιοπρόσεκτη παραμένει η συμμετοχή στην κινητοποίηση όσων εργάζονται στα Πετρέλαια. Δεν τους υποτιμούμε, ούτε μειώνουμε το ενδιαφέρον τους. Απλώς ρωτάμε, που είναι αλήθεια όλοι οι υπόλοιποι;

 

Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει σημαντικό ρόλο και το κίνημα των πολιτών και η δυναμική που αυτό αποκτά στην κοινωνία. Ας παραδεχθούμε επίσης ότι περιμέναμε περισσότερα. Πολύ περισσότερα. Κι ας επικεντρωθούμε στην περιοχή των Φιλίππων, η οποία έχει μεγαλύτερη σχέση με το ζήτημα της όδευσης.

 

Σε άλλες περιπτώσεις και θέματα όσοι κινητοποιούνται είναι ελάχιστοι. Στην προκειμένη περίπτωση είναι αρκετοί. Παραμένουν λίγοι. Αυτό δεν περνά απαρατήρητο. Μέχρι λοιπόν το επόμενο ραντεβού στα χωράφια οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής (κι όσοι είναι μαζί τους) έχουν μία μόνο αποστολή. Να δυναμώσουν το κίνημα. Μόνο έτσι θα αυξήσουν τις πιθανότητες τους ώστε η όδευση να αλλάξει. Αν αντίθετα μείνουμε στα δεδομένα που ισχύουν σήμερα, ο ΤΑΡ θα συνεχίσει την πορεία του σύμφωνα με τις αποφάσεις των υπηρεσιών- των δικαστηρίων- του δημοτικού συμβουλίου.

 

Όταν αναφερόμαστε στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου εννοούμε αυτές που είναι πρόσφατες. Την προχθεσινή λόγου χάρη. Η οποία για τη διοίκηση του Δήμου, κακά τα ψέματα, είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα. Όσο κι αν τη δικαιολογήσεις, όσο κι αν προσπαθήσεις δεν μπορείς να περιορίσεις καθόλου και το μέγεθος και τη σημασία της.

 

Η δεύτερη παρατήρηση μας είναι γνωστότερη. Αφορά την προεκλογική περίοδο που ήρθε ή έρχεται. Η όδευση του ΤΑΡ ήταν προεκλογικό διακύβευμα και το 2014. Τώρα πολύ περισσότερο. Υπό αυτές τις συνθήκες προσεγγίζουν την υπόθεση σχεδόν όλοι. Άλλοι παραμένουν σταθεροί, άλλοι κάνουν κωλοτούμπες. Ελπίζοντας ότι δεν θα έχουν συνέπειες, πέραν αυτών που καταγράφονται στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 

Γράψαμε για την προετοιμασία των εκπροσώπων του ΤΑΡ στη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας. Στο βιβλιαράκι που μοίρασαν αναφέρουν (μεταξύ πολλών άλλων) ότι η βόρεια όδευση (την προτείνουν οι της Συντονιστικής Επιτροπής) προβλέπει κόψιμο πεύκων στο περιαστικό δάσος του Ζυγού! Αυτό μας έλειπε τώρα.

 

Όσοι μελέτησαν τα επιχειρήματα, έδωσαν σημασία στο συγκεκριμένο, απάντησαν αμέσως: Αν η όδευση είναι ακόμη πιο βόρεια, τότε δεν θα χρειαστεί να κοπούν πεύκα. Η συζήτηση αυτή είναι θεωρητική μιας και την συγκεκριμένη όδευση ο αγωγός την απέρριψε για πολλούς και διάφορους λόγους.

 

Θορυβήθηκαν από την τραγωδία της Αττικής οι τοπικοί φορείς, αντέδρασαν σωστά κι έκαναν χθες έκτακτη σύσκεψη για την πυροπροστασία. Το αποτέλεσμα της οποίας δεν έχει αποσαφηνιστεί. Όπως σωστά παρατήρησε ο Θόδωρος Μαρκόπουλος: «ούτε οι δυνάμεις, ούτε τα χρήματα είναι απεριόριστα». Υπό αυτές τις συνθήκες, τα πάντα επαφίενται στον πατριωτισμό τους. Ο πατριωτισμός μαζί με τον εθελοντισμό άλλοτε αρκούν κι άλλοτε όχι.

 

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλο το Νομό Καβάλας. Το προσεχές Σάββατο στο Ζυγό πραγματοποιείται η γιορτή μελιού. Το ίδιο βράδυ οργανώνεται λαϊκό πανηγύρι στις Κορυφές. Η εκδήλωση αυτή ζητά οικονομική ενίσχυση από το Δήμο Καβάλας.

 

Ο ογκολόγος γιατρός Δημήτρης Κασαράκης επισκέφθηκε χθες τον διοικητή του Νοσοκομείου και τον αποχαιρέτισε. Από σήμερα ο κ. Κασαράκης θα εργάζεται στο Θεαγένειο. Η Καβάλα (Ογκολογική κλινική του Νοσοκομείου) θα μείνει με δύο γιατρούς, ελπίζοντας σε γρήγορη αντικατάσταση αυτού που αποχώρησε.

 

Δεν έχουν τέλος τα εσωτερικά προβλήματα της παράταξης Χρήστου Μέτιου. Αντί τα μέτωπα να κλείνουν, αυξάνονται διαρκώς! Αυτή η κατάσταση «ξυπνά» την αντιπολίτευση. Η οποία οργανώνεται για να επωφεληθεί.

 

Καιρό είχαμε να μάθουμε τα νέα της οδού Ερυθρού Σταυρού. Τα περιγράφει συμπολίτης σε μήνυμα του προς την Πρωινή: « Κρατήστε την ημερομηνία, 31 Ιουλίου 2018. Οδός Ερυθρού Σταυρού. Δύο λωρίδες. Η δεξιά όλο το 24ωρο κλειστή. Αναφέρομαι στο ρεύμα εξόδου προς το Φάληρο. Σε οποιαδήποτε κακή στιγμή θα δημιουργηθεί πανικός, με αποτελέσματα μη αναστρέψιμα. Μετά θα βγούμε όλοι μαζί και θα ρίξουμε ευθύνες αλλού. Πάλι κατόπιν εορτής».

 

Ανάρτηση του Παναγιώτη Αρσονιάδη σε συνέχεια της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές Δευτέρα: «Αρχικός προϋπολογισμός για την ανακατασκευή στο Βερούλειο στάδιο 1.650.000. Εδώ ο Δήμος Καβάλας δεν χρειάστηκε τη βοήθεια κανενός. Στο να πιεί ο κόσμος νερό, ο Δήμος Καβάλας χρειάζεται τη βοήθεια του ΤΑΠ, λέγοντας μάλιστα ότι τα 6.000.000 είναι πολλά και δεν είναι καθρεφτάκια. Πολλά είναι τα λεφτά πράγματι, αλλά σήμερα υποτιμήθηκε όλος ο Δήμος Καβάλας μπρος στις πιέσεις από ψηλά, όπως είπε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου».

====================================================================

 

Νέα της αγοράς

Το άδειο κατάστημα στη γωνία Ομονοίας και Εθνάρχου Μακαρίου νοικιάστηκε κι όπως λέγεται γίνεται και αυτό take away καφέ! Στο πρώην Χόντος (Δοϊράνης και Καράνου) θα λειτουργήσουν τουλάχιστον δύο νέα καταστήματα, ένα εκ των οποίων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τον Σεπτέμβρη στην οδό Ίωνος Δραγούμη θα λειτουργήσει το «Ζαμ- Μαμ» κατάστημα φαγητού. Η προσπάθεια αυτή είναι νέων ανθρώπων κι αναφέρεται ως ιδιαίτερα προσεγμένη.

 

 

Διαβάστε επίσης