• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ανεξάρτητα από αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται στην περιοχή του Περιγιαλίου (τα περισσότερα από τα οποία αφορούν το έργο κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου), σημασία έχει η διάνοιξη δρόμων. Δρόμων στενών, μικρών αλλά με κίνηση. Όχι ότι τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο άνετα κτλ. Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Απλά με τη διάνοιξη τους διαφαίνεται η προοπτική. Το μέλλον. Είναι κάτι που έρχεται. Αργεί φυσικά αλλά δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα έρθει.

 


 

Με μια απίστευτη δυναμική και συνέπεια οι σύλλογοι και οι τοπικοί φορείς ανακοινώνουν συνεχώς τις επόμενες τους εκδηλώσεις. Καθημερινά. Με κάθε αφορμή. Οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονται έξω, είναι εκδηλώσεις τύπου «λαϊκό πανηγύρι». Διαβάζουμε πολλά και διάφορα, χάνουμε τον λογαριασμό από τις προσκλήσεις που λαμβάνουμε προκειμένου να παραστούμε σε αυτές.

 

Είναι ότι γράφαμε και χθες. Ένα ξέσπασμα των ανθρώπων. Μια συνειδητή επιλογή να βγουν από το σπίτι, αν είναι δυνατόν και κάθε μέρα. Με αφορμή την κοντινή μας Πρωτομαγιά, οργανώνονται παντού εκδηλώσεις. Στα χωριά, ειδικά στα χωριά. Κάθε χωριό και μια εκδήλωση. Στα γήπεδα και στους χώρους των αυλών των σχολείων των χωριών. Το σύνθημα είναι συγκεκριμένο: Όλοι έξω!

 

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος την επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων. Στηριγμένες σε ότι ήδη σημειώσαμε. Στην απόφαση των ανθρώπων να κάνουν τώρα όλα όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν την Άνοιξη του 2020 και του 2021. Καλή επιτυχία λοιπόν αλλά με προσοχή. Με την πανδημία δεν τελειώσαμε. Το τέλος της είναι κοντά αλλά δεν ήρθε ακόμη. Χρειάζεται λίγη προσπάθεια. Λίγη ακόμη προσπάθεια και προσοχή.

 

Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης και των δημόσιων κτιρίων είναι έργα της εποχής. Τα συναντούμε παντού και πολύ συχνά. Το επόμενο διάστημα αυτό όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά θα ενταθεί. Υπό αυτές τις συνθήκες μάλλον δεν είναι έκπληξη που ένα τέτοιο έργο ωριμάζει και πλησιάζει όσον αφορά το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) στη Νέα Πέραμο. Για την εκπόνηση των σχετικών μελετών ο Οργανισμός «Δήμητρα» (ΕΛΓΟ-Δήμητρα) διαθέτει ποσό 30.000 ευρώ. Για τις πρώτες μελέτες. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ΙΝΑΛΕ βρίσκονται σήμερα σε κακή κατάσταση αφού από τότε που κατασκευάστηκαν δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια συντήρησης, επιδιόρθωσης φθορών κτλ.

 

Θυμίζουμε ότι έργο ενεργειακής αναβάθμισης εκτελείται από καιρό στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, έχει εξαγγελθεί (χωρίς δυστυχώς να υπάρξει ανάλογη συνέχεια) και για τα κτίρια του ΟΑΕΔ στην περιοχή του Περιγιαλίου.

 

Η Τρίτη 26η του Απρίλη ήταν μια καλή μέρα για την πανδημία στο Ν. Καβάλας μιας και τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα. Προσωρινό; Μπορεί. Ελπιδοφόρο; Σίγουρα. Προχθές λοιπόν ανακοινώθηκαν μόνο 36 κρούσματα και από αυτά μόνο 1 στη Θάσο. Η Θάσος αυτόν τον μήνα είχε ένα μόνο κρούσμα και στις 18 Απριλίου.

 

Την Τρίτη ξανάρχισε η εμβολιαστική διαδικασία που είχε σταματήσει για 4 συνεχόμενες μέρες. Έγιναν (την Τρίτη 26 Απρίλη) 240 εμβόλια, εκ των οποίων τα 47 στη Θάσο. Της πρώτης δόσης ήταν 3, όλα στο χερσαίο τμήμα του Νομού Καβάλας. Τέλος από την ίδια μέρα τα δωρεάν Rapid τεστ επανήλθαν και γίνονται καθημερινά σε όλο το Νομό. Δηλαδή σε συγκεκριμένο σημείο σε κάθε έναν από τους 4 Δήμους.

 

Η εταιρία Fraport αναβάθμισε τον έως πρόσφατα Αερολιμενάρχη Καβάλας κ. Νίκο Δασκάλου. Τον  μετακίνησε στη Θεσσαλονίκη όπου έχει αρμοδιότητα επίβλεψης στα 7 από τα 14 αεροδρόμια της εταιρίας. Για τον κ. Δασκάλου η εξέλιξη είναι αναγνώριση και δικαίωση της δουλειάς που κάνει. Την ίδια ώρα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» στη Χρυσούπολη ανέλαβε καθήκοντα νέος αερολιμενάρχης, με αξιόλογη προηγούμενη εμπειρία. Στο παρελθόν έχει εργαστεί στην ίδια θέση στα αεροδρόμια της Ρόδου και της Κεφαλονιάς.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα ξαναρχίζουν τα μαθήματα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Την ερχόμενη εβδομάδα – κατά πάσα πιθανότητα- θα μάθουμε τι συνέχεια θα υπάρξει στα περί συνεργασίας με το ΔΠΘ κτλ. Σύμφωνα με αυτά που λέγονται σήμερα, το πιο πιθανό θα είναι στο τέλος της περιπέτειας να μην αλλάξει τίποτα. Να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς. Μαζί με το τμήμα Φυσικής.

 

Τον Μάη έχει ανακοινωθεί ότι θα επισκεφθεί το ΔΙΠΑΕ Καβάλας η Υπουργός Παιδείας. Είναι κάτι που δεν επιβεβαιώνεται μα ούτε διαψεύδεται. Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας μάλλον δεν βλέπει θετικά οποιαδήποτε αλλαγή στα δεδομένα του πανεπιστημιακού κόμβου της Καβάλας. Οπότε ίσως θα συνεχίσουμε όπως είμαστε σήμερα. Είτε επισκεφθεί την πόλη μας η Υπουργός, είτε όχι.

 

Συνεχίζουμε να περιμένουμε το πλοίο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας. Συνεχίζουμε να μην γνωρίζουμε πότε ακριβώς θα έρθει. Άρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένος Καβάλας υπάρχει και δεν υπάρχει. Πάντως για την απαραίτητη πινακίδα που τοποθετήθηκε έξω από το γνωστό κτίριο στο κεντρικό λιμάνι ξοδεύτηκε ποσό περίπου 500 ευρώ.

 

Με ανάρτηση του ο κ. Κωστής Σιμιτσής σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση Οσμάν Καβάλα: «Ο Νίκος Ανδρουλάκης τοποθετήθηκε για την καταδίκη του «συμπολίτη» μας Οσμάν Καβάλα, του επίτιμου δημότη Καβάλας. Εκπρόσωποι οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παρακολούθησαν τη δίκη εξέφρασαν ήδη τις ενστάσεις τους για την ετυμηγορία και την όλη διαδικασία. Εκτιμούν ότι δεν τηρήθηκαν τα δικανικά πρότυπα ενός σύγχρονου δημοκρατικού κράτους και αν μη τι άλλο δεν υπήρξε αμεροληψία (καταγγέλθηκε πως ένα μέλος του δικαστηρίου ήταν υποψήφιος με το κόμμα του κ. Ερντογάν). Ο Οσμάν Καβάλα δεν είναι ένας οποιοσδήποτε «ακτιβιστής». Κοινωνικά προέρχεται από το οικονομικό κατεστημένο της Τουρκίας, από εκείνη τη μερίδα που ασπάζεται τις κοσμικές και τις δυτικές αξίες. Ιδρυτής και χρηματοδότης του Ιδρύματος Πολιτισμού της Ανατολίας προσπάθησε να αναδείξει τους πολιτισμούς της και να τους συμφιλιώσει. Ένας άνθρωπος ευγενικός και μετρημένος, του οποίου η απλή καθημερινή στάση και συμπεριφορά αποτελούν βαθιά πολιτική πράξη. Προσωπικά, είμαι ευγνώμων για τη γνωριμία μας».

 

Είναι θέμα δημοκρατίας. Όπου αυτή υπάρχει, δεν μπορεί να συμβεί αυτό που συμβαίνει με τον Οσμάν Καβάλα. Όπου η δημοκρατία δεν υπάρχει, τότε οι «ενοχλητικοί» μπαίνουν φυλακή. Για πολλά χρόνια μάλιστα. Ο Οσμάν Καβάλα αρνείται το σύνολο των σε βάρος του κατηγοριών, είναι κρατούμενος για μεγάλο διάστημα και γενικότερα τα στοιχεία της υπόθεσης του (όσα έγιναν γνωστά) είναι χλωμά. Αδύναμα για να στηρίξουν την απόφαση της καταδίκης του. Στις δημοκρατίες αυτό διορθώνεται. Όπου δεν υπάρχει δημοκρατία συμβαίνει το αντίθετο.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης