• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Γκρουπ τουριστών από την Πολωνία βρέθηκε χθες στην πόλη μας, στο πλαίσιο οδικής εκδρομής. Η οποία όπως καταλάβαμε είναι θρησκευτικού χαρακτήρα και περιεχομένου. Φωτογραφήσαμε τους χαμογελαστούς Πολωνούς τουρίστες στο μνημείο του Αποστόλου Παύλου, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Οι περισσότεροι ήταν μεσήλικες.

Και αυτό το γεγονός δείχνει το πόσο όλα επανέρχονται, ξαναγίνονται όπως πριν την πανδημία. Κι όσα αφορούν τον τουρισμό, επανέρχονται συνεχώς και δυναμικά. Αυτό είναι για την Καβάλα κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο. Οι Πολωνοί τουρίστες πριν ξαναμπούν στο λεωφορείο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, έκαναν μια βόλτα στην περιοχή και φυσικά στην αγορά.

 


 

Χθες το πρωί στα πολιτικά δικαστήρια στην Καβάλα ήταν να δικαστεί η πρώτη υπόθεση σχετικά με τις απολύσεις στα Πετρέλαια. Υπήρξε αναβολή προκειμένου να επανέλθει το Φθινόπωρο. Ειδικότερα τον Νοέμβρη. Στο τέλος Μάη είναι προγραμματισμένη, πάλι στα πολιτικά δικαστήρια, η δεύτερη ίδια υπόθεση.

 

Ο πολύς κόσμος που ήταν χθες στα δικαστήρια (έξω από αυτά), από το πρωί ως το μεσημέρι, ήταν δημοσιογραφικός. Κάμερες, φωτογράφοι, μικρόφωνα κτλ. Όλοι περίμεναν την απολογία του 55χρονου δράστη της ανθρωποκτονίας στο φαρμακείο στις Πηγές Νέστου.

 

Κλειστή είναι λόγω έργων, των γνωστών έργων ανάπλασης, η πλατεία Καπνεργάτη. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάσης φύσεως εκδηλώσεις. Άρα όσοι είχαν τέτοιο σκοπό μάλλον πρέπει να βρουν άλλη πλατεία. Του Κονσουλίδη ή την κεντρική. Στην κεντρική πλατεία μεταφέρθηκε το σπιτάκι των απολυμένων των Πετρελαίων. Εκεί θα βρίσκονται το Σάββατο άπαντες ώστε να τους δει, να τους ακούσει και να τους μιλήσει ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Η γνωστή μας από την εποχή της συνεργασίας της με τον Μακάριο Λαζαρίδη, κ. Αντωνία Σταυρίδου εξελέγη στην νέα Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Όπως φαίνεται η υποψηφιότητα της είχε και Καβαλιώτικη στήριξη και Καβαλιώτικο «χρώμα». Καλή της επιτυχία.

 

Η Τράπεζα της Ελλάδας έκανε δωρεά υλικού στο προσωπικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Σύμφωνα με την ευχαριστήρια επιστολή προς αυτήν και τους εκπροσώπους της, η δωρεά περιλαμβάνει: Δέκα (10) μπουφάν, Δέκα (10) στολές, Δέκα (10) μπλούζες τύπου πόλο και Δέκα (10) Αρβύλες.

 

Καλά λόγια για το Τμήμα Τροχαίας Καβάλας και την πλήρη δραστηριοποίηση του κατά την εκδήλωση της Λευκής Νύχτας. Περίπου 20 τροχονόμοι (άνδρες και γυναίκες) ήταν για ώρες στους κεντρικούς δρόμους. Ρύθμιζαν την κίνηση των οχημάτων ώστε να μην ενοχλεί αυτούς που διασκέδαζαν. Η Τροχαία Καβάλας έκανε πολύ καλά τη δουλειά της, στηριγμένη και στην εμπειρία που απέκτησε από τις προηγούμενες βραδιές. Τις προηγούμενες Λευκές Νύχτες.

 

Θα θέλαμε φυσικά κάθε μέρα 20 τροχονόμους στο κέντρο της πόλης, αν είναι δυνατόν πρωί και απόγευμα, αλλά αυτό γνωρίζουμε καλά ότι δεν είναι δυνατό. Είναι ίσως σωστό και απαραίτητο μα με τα σημερινά δεδομένα της υπηρεσίας δεν μπορεί να συμβεί. Οπότε ας βολευτούμε με τα λίγα…

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε το αίτημα του Δήμου Νέστου, ο οποίος θα αγοράσει ασθενοφόρο! Θα είναι ένα καινούργιο όχημα, ντίζελ και 4Χ4. Το τι θα κάνει το ασθενοφόρο ο Δήμος Νέστου, δεν το ξέρουμε. Πάντως η διαδικασία θα υλοποιηθεί κανονικά.

 

Ο δραστήριος σύλλογος των Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας ετοιμάζει τις επόμενες του εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Μία στο τέλος του Μάη και μία ακόμη αρχές Ιούνη. Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας περιβάλλοντος. Ακούμε ότι ο σύλλογος θέλει να πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση. Ζήτησε και πήρε βοήθεια ως προς τη διοργάνωση (τους ομιλητές κτλ) από τον κ. Κίμωνα Παπαδόπουλο.

 

Όλα μα όλα επανέρχονται εκεί που ήταν προ της πανδημίας. Χωρίς στο μεταξύ τα κρούσματα να αυξάνονται (όπως κάποιοι φοβόντουσαν). Αυτό βέβαια θα το σιγουρέψουμε το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει ταυτόχρονα να αναφερθεί ότι πλέον ανακοινώνονται και λαϊκές βραδιές. Κι αυτές όπως παλιά. Π.χ. ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος συμφώνησε να εμφανιστεί σε κοσμικό κέντρο του Δήμου Παγγαίου. Στις 11 Ιουνίου. Και καλή διασκέδαση…

 

Γεμίζει σιγά σιγά η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάθε φορά και περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι συνεδριάζουν δια ζώσης, προχθές ήταν παρόντες και πολίτες. Που μίλησαν για το πρόβλημα τους, την λειτουργία του παιδικού σταθμού στην Παιδόπολη. Υπό αυτές τις συνθήκες και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας σύντομα θα επανέλθει στην προ της πανδημίας κατάσταση.

 

Ο Κωστής Σιμιτσής που χθες ρωτήθηκε, δήλωσε την έκπληξη του για τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή. Αναφέρθηκε σε τρομερή προσέλευση και στην Καβάλα. Σε ερώτηση για το τι προσέλευση θα υπάρξει την ερχόμενη Κυριακή, στην εσωκομματική ψηφοφορία του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι δεν θα είναι το ίδιο μεγάλη. Για λόγους που εξήγησε αναλυτικά.

 

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για την ψηφοφορία του λίγα σημεία στο Ν. Καβάλας. Μόνο 6. Λίγα σε σχέση με το τι έκαναν τόσο το τοπικό ΠΑΣΟΚ όσο και η τοπική ΝΔ. Εξ αυτού του λόγου υπάρχουν ήδη παράπονα. Ειδικά από αυτούς που θέλουν να ψηφίσουν και βρίσκονται στη ΔΕ Ορφανού. Για να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία πρέπει να κινηθούν στην Ελευθερούπολη. Αρκετά μακριά από την περιοχή τους. Αλλά και στη Θάσο. Η ψηφοφορία θα γίνεται μόνο στον Πρίνο.

 

Στο μεταξύ την Κυριακή 8 Μάη έκλεισε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΠΑΣΟΚ, αυτή που έδινε τη δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους να δηλώσουν ότι θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές στις επόμενες εθνικές εκλογές. Η διαδικασία δεν είναι δεσμευτική αφού αυτές τις αποφάσεις τις λαμβάνει τελικά η ηγεσία κάθε κόμματος. Ανεξάρτητα από τη διαδικασία που προηγήθηκε. Πάντως αιτήματα από την Καβάλα και μέσω της πλατφόρμας, λέγεται ότι υπήρξαν.

 

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές βράδυ δεν ήταν ομόφωνη. Όπως αρκετές προηγούμενες. Έστω κι έτσι εγκρίθηκε η οικονομική στήριξη 87 (!) συμπολιτών που είναι σε δύσκολη κατάσταση. Όλους τους είχε ελέγξει η αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας. Το ποσό που θα μοιραστούν οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Δεν είναι λύση στο πρόβλημα τους, είναι μια κάποια συμπαράσταση. Από το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

 

Νέα συνάντηση έγινε πρόσφατα ανάμεσα στον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο και τον περιφερειακό σύμβουλο Ξάνθης κ. Μιχάλη Αμοιρίδη. Όταν η συνάντηση πήρε δημοσιότητα και προβολή, ο κ. Αμοιρίδης θεώρησε σωστό να κάνει την ακόλουθη ανάρτηση: «Όταν συμφωνήσαμε ότι θα συνδράμω σε ότι μου ζητηθεί το εννοούσαμε. Έμμισθη θέση δεν θέλω όχι γιατί είναι κάτι μεμπτό, το αντίθετο, αλλά γιατί δεν ήθελα οι καλοθελητές να διαστρεβλώσουν τη βασική πρόθεση μας για κομματική ενότητα και αυτοδιοικητική συμπόρευση όλων όσων έχουν κοινές αξίες και στόχους, είτε προέρχονται από τη ΝΔ είτε από άλλους πολιτικούς χώρους. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο 14ο συνέδριο της ΝΔ αλλά και με τις αποφάσεις και συνεργασίες που κάνει ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μετιος στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης».

Διαβάστε επίσης