• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη είναι από τα κυβερνητικά στελέχη με τις πιο συχνές επισκέψεις τόσο στην Καβάλα όσο και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Πρώτη φορά μας επισκέφθηκε ως γενική γραμματέας του ίδιου Υπουργείου το 2011. Μιας άλλης κυβέρνησης τότε. Ως νέα Υπουργός ήρθε στην περιοχή και τον Δεκέμβρη του 2019 και το Καλοκαίρι του 2020. Δείχνει ενδιαφέρον για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Πιέζει, προκειμένου η γραφειοκρατία να δημιουργεί όσο το δυνατό λιγότερα εμπόδια σε όσα σχεδιάζονται και τελικά θα γίνουν στους Φιλίππους. Με τη χθεσινή της επίσκεψη (στη φωτογραφία με τον Αντιπεριφερειάρχη Αλέξη Πολίτη) άρχισε να ενδιαφέρεται και για την πόλη. Για το Φρούριο και τη Δημοτική Καπναποθήκη.

 


 

Ο Δήμος Καβάλας έκοψε τελικά τα χόρτα μπροστά από το πρώην Μερσέντες (και πιο παλιά κέντρο Βράχος) στην Καλαμίτσα. Κοπή χόρτων έγινε πρόσφατα στο Πάρκο Φαλήρου. Χθες υπήρξε κινητικότητα στη Ραψάνη αφού εκεί ετοιμάζονται να μπουν οι πρώτες ομπρέλες που θα χρησιμοποιηθούν από τους λουόμενους όλο το Καλοκαίρι.

 

Περιοδεία στη λαϊκή αγορά των Κρηνίδων έκανε την περασμένη Τετάρτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Φυσιολογικό. Και η κ. Ελευθεριάδου είναι σε μια άτυπη προεκλογική δραστηριότητα, άσχετα από το ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο σε έναν χρόνο από σήμερα. Αντιγράφει θα μπορούσαμε να πούμε, την κινητικότητα των συναδέλφων της στη ΝΔ.

 

Νέες διαμαρτυρίες συμπολιτών για τα φώτα των συνοικιακών δρόμων που δεν λειτουργούν. Τα παράπονα μας έρχονται από τη συνοικία της Δεξαμενής. Υπάρχουν πάντως και χειρότερα. Λόγω βλάβης χθες το πρωί «κόπηκε» το ρεύμα στο κέντρο της πόλης. Σε ορισμένα σημεία η διόρθωση της βλάβης καθυστέρησε 90 λεπτά! Διάστημα στο οποίο καταστήματα- επιχειρήσεις και κατοικίες δεν είχαν ρεύμα. Το ότι θα υπάρχουν βλάβες είναι κατανοητό και φυσιολογικό. Το ότι η διόρθωση της κάθε βλάβης θα αργεί τόσο πολύ, όχι.

 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης ήταν χαρούμενος χθες. Λύθηκαν, ισχυρίζεται, τα προβλήματα με την πίεση του νερού στο Βύρωνα και σε τμήμα της οδού 7ης Μεραρχίας. Με τις επεμβάσεις των προηγούμενων ημερών και το αποτέλεσμα που υπήρξε, το πρόβλημα (αναφέρει ο κ. Χρόνης) λύθηκε οριστικά. Λύθηκε; Αυτό θα το βεβαιώσουν οι κάτοικοι των περιοχών που τις προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρήθηκαν.

 

Την Τρίτη 10 Μάη υπήρξε είδηση σχετικά με την πανδημία. Ανακοινώθηκε ότι έγινε ένα εμβόλιο πρώτης δόσης στη Θάσο. Τέτοιο εμβόλιο είχε να γίνει στο νησί περίπου ένα μήνα. Χθες ο κ. Κλειτσιώτης δήλωσε (κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Νοσοκομείο) ότι «… όσοι ήταν να εμβολιαστούν, εμβολιάστηκαν».

 

Γενική είναι η αίσθηση ότι ο Ν. Καβάλας αφήνει πίσω του την πανδημία. Οι γιατροί που τόσες φορές μας προστάτευσαν και μας προειδοποίησαν, παραδέχονται ότι πλέον η όμικρον παρουσιάζει πολύ ήπια συμπτώματα. Τόσο ήπια που δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη. Οι γιατροί μας προετοιμάζουν για ένα ευχάριστο υγειονομικά Καλοκαίρι. Δυστυχώς δεν είναι το ίδιο βέβαιοι για το Φθινόπωρο και κυρίως για τον επόμενο Χειμώνα.

 

Η υποχώρηση της πανδημίας θα ήταν αρκετή ώστε να υπάρξει αισιοδοξία και για την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Κι όμως, αυτή δεν υπάρχει όπως θα θέλαμε. Γιατί ενώ η πανδημία υποχωρεί κι υποχωρεί αποδεδειγμένα, έρχεται η ακρίβεια. Κι έρχεται για να μείνει. «Εμβόλιο» κατά της ακρίβειας δεν βρέθηκε κι ούτε φαίνεται ότι θα βρεθεί.

 

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που επανέρχονται είναι οι βιβλιοπαρουσιάσεις. Την Τετάρτη το απόγευμα στο Παλλάδιο θα βρίσκεται η γνωστή Ελληνίδα συγγραφέας κ. Λένα Μαντά. Μέσω του βιβλιοπωλείου Μερτζιανίδη θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο. Η κ. Μαντά έχει κάνει πολλά best seller κι είναι ιδιαίτερα αγαπητή και στην πόλη μας.

 

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Κι Ελληνικό. Οι προσλήψεις στο Δήμο Καβάλας μέσω της αξέχαστης προκήρυξης 3Κ συνεχίζονται. Τρία και τέσσερα χρόνια μετά. Πρώτα πρώτα να θυμηθούμε ότι την 3Κ την προκάλεσε η διοίκηση της κ. Τσανάκα. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον πρώτο χρόνο της θητείας του κ. Μουριάδη. Από τότε γίνεται ένα διαρκές «μπες- βγες». Άλλοτε δικαιολογημένο και φυσιολογικό κι άλλοτε όχι.

 

Πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες επανήλθαν. Πέντε ακόμη άτομα αναφέρονται ότι προσλαμβάνονται στο Δήμο ως μόνιμοι υπάλληλοι του. Λαμβάνουν τις θέσεις όσων αποχώρησαν ή με καθυστέρηση κρίθηκε ότι δεν είχαν τις προϋποθέσεις να προσληφθούν… Εν τω μεταξύ ο Δήμος Καβάλας «απέκτησε» κι άλλα κενά με αποτέλεσμα να ζητά (ή και να προετοιμάζει) μια νέα προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

 

Κι επειδή η Ελλάδα είναι μια μοναδική χώρα συνεχών εκπλήξεων, ας δούμε στη λεπτομέρεια του το ζήτημα της δωρεάς μιας μικρής εκκλησίας. Η οποία θα είναι προκατασκευασμένη και θα εγκατασταθεί (όπως από καιρό είναι γνωστό) μπροστά από την είσοδο του Νοσοκομείου.

 

Ζητήθηκε προ μηνών άδεια της Πολεοδομίας, η οποία διαπίστωσε προβλήματα στο οικόπεδο. Ζητήματα που αφορούν δηλώσεις που δεν έγιναν (από το δημόσιο) στο Κτηματολόγιο. Έτσι η δωρεά καθυστερεί ή και κινδυνεύει. Χθες (πάλι στην εκδήλωση που έγινε στο νοσηλευτικό ίδρυμα) ο Μητροπολίτης είπε κάποια λόγια… Ευχήθηκε την επόμενη φορά το τρισάγιο να γίνει με δεδομένη την μικρή εκκλησία στο σημείο. Μάλλον δεν γνώριζε και δεν γνωρίζει το μπλέξιμο που υφίσταται…

 

Σημαντική δωρεά έγινε πρόσφατα και προς το δημοτικό σχολείο της Λεκάνης. Περιλαμβάνει δύο μεταλλικές ραφιέρες, ένα έγχρωμο πολυμηχάνημα κι έναν προτζέκτορα. Με αυτόν τον εξοπλισμό το δημοτικό σχολείο θα έχει μεγαλύτερη άνεση τόσο στο μάθημα όσο και στις εκδηλώσεις του.

 

Ο Δήμος Καβάλας έχει προς αξιοποίηση δύο σημαντικά ακίνητα. Το παλιό Νοσοκομείο και τον Διόνυσο. Και τα δύο έπρεπε να έχουν αξιοποιηθεί … χθες. Τούτο δεν ήταν δυνατό για γραφειοκρατικούς λόγους. Τώρα που και τα δύο θέματα ξεκαθάρισαν, δυστυχώς δεν είναι βολικός καιρός για επενδύσεις. Λόγω της οικονομικής κρίσης κτλ.

 

Αν αύριο μεθαύριο γίνουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κι αναζητηθούν επενδυτές, θα υπάρξουν; Ιδού η απορία. Προφορικά και κατ’ αρχήν υπάρχουν. Θα συνεχίσουν να υπάρχουν κι όταν φθάσουμε στο λεγόμενο «δια ταύτα»; Δεν ήμαστε σίγουροι.

 

Δυστυχώς τότε που όλα ήταν πιο εύκολα, δεν υπήρχε η ωριμότητα που διαπιστώνεται τώρα. Με ότι αυτό σημαίνει. Γενικά η περίοδος που διανύουμε δεν είναι κατάλληλη για επενδύσεις. Και δη μεγάλες. Αυτό άλλοι επιχειρηματίες το δέχονται και περιμένουν κι άλλοι (που δεν μπορούν να κάνουν πίσω) το προσπερνούν. Μιας και δεν έχουν άλλη επιλογή. Μόνο να προχωρήσουν σε ότι από καιρό προετοίμασαν.

 

Μαθητές σχολείου ξεναγούνταν χθες το πρωί στο Δημοτικό Μουσείο Καπνού. Όταν ξαφνικά σημειώθηκε η διακοπή ρεύματος. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο σκοτάδι, μας ενημερώνει σχετική ανάρτηση του μουσείου. Οι ίδιοι μαθητές συνέχισαν την επίσκεψη τους στην Καβάλα και λίγη ώρα αργότερα βρέθηκαν στη Μεγάλη Λέσχη. Εκεί, κι αφού εν τω μεταξύ το ρεύμα είχε επανέλθει, ξεναγήθηκαν στην έκθεση κειμηλίων του συλλόγου των Μικρασιατών.

Διαβάστε επίσης