• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συμπολίτης μας έστειλε την πρόσφατη φωτογραφία (από την οδό Δράκοντος) με την παρατήρηση ότι όλα αυτά τα μπάζα- ξύλα κτλ κλείνουν το δρόμο. Ενοχλούν γενικώς και πρέπει να απομακρυνθούν. Φυσικά έχει απόλυτο δίκιο. Αν δεν απομακρυνθούν και μάλιστα έγκαιρα, τότε κάτι θα πρέπει να κάνει ο Δήμος Καβάλας.

 


 

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να κάνουν γενική συνέλευση οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν για τη λαϊκή της Καλαμίτσας. Σύμφωνα με πληροφορίες άπαντες τη θέλουν. Κάποιοι προτείνουν να γίνεται ημέρα Πέμπτη και άλλοι ζητούν να διατηρηθεί ως έχει. Να συνεχιστεί κάθε Σάββατο. Σημαντικό ρόλο παίζει φυσικά το τι λέει ο νόμος (σχετικά με την πραγματοποίηση δεύτερης λαϊκής σε μια πόλη).

 

Η πρώτη περί του θέματος απόφαση, απόφαση της συνέλευσης των παραγωγών, θα πάρει το δρόμο της ώστε να τεθεί υπόψη του Δήμου Καβάλας. Μετά από μια συγκεκριμένη διαδικασία (που ευχόμαστε να αφορά μόνο τα όργανα και τις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας), θα ληφθεί η τελική απόφαση. Κατά τα φαινόμενα υπέρ της λαϊκής στην Καλαμίτσα. Κακά τα ψέματα, σημαντικό είναι να διατηρηθεί ότι ισχύει σήμερα. Η λαϊκή να μην αλλάξει ούτε τόπο, ούτε μέρα.

 

Κι όμως, όλα ξεκίνησαν κάπως διαφορετικά. Ήταν το Καλοκαίρι του 2020 όταν και στις λαϊκές αγορές εφαρμόστηκαν μέτρα για την πρόληψη της πανδημίας. Οι πάγκοι δεν χωρούσαν όλοι στην κεντρική λαϊκή της πόλης μας κι έτσι τότε (και με αυτήν την αφορμή) προέκυψε η ανάγκη μιας δεύτερης. Επιλέχθηκε η περιοχή της Καλαμίτσας και δοκιμάστηκε αμέσως.

 

Αρχικά κανείς δεν την ήθελε. Από την πρώτη στιγμή την απέφυγαν οι έμποροι, έτσι εκεί λειτούργησαν μόνο πάγκοι των παραγωγών. Οι καταναλωτές ήταν ελάχιστοι. Μετά από τα πρώτα Σάββατα, όλοι ήθελαν να αποχωρίσουν. Μα ευτυχώς δεν αποχώρησαν. Η πανδημία σε αυτήν την περίπτωση είχε και τα καλά της.

 

Προχθές που μόνο ακούστηκε ότι η λαϊκή θα καταργηθεί, άπαντες κινητοποιήθηκαν να την προστατέψουν. Πρώτοι και καλύτεροι οι καταναλωτές. Οι κάτοικοι των δυτικών συνοικιών. Αυτοί που αρχικά απουσίαζαν… Αυτοί στην πορεία έγιναν οι καλύτεροι πελάτες. Αλλά κι οι παραγωγοί. Συμπάθησαν τη λαϊκή μιας και είδαν τα ταμεία τους να γεμίζουν.

 

Το παράδειγμα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας. Πολλά πράγματα στην Καβάλα αρχικώς δεν τα θέλαμε αλλά στην πορεία αντιληφθήκαμε ότι μας κάνουν καλό. Κι έτσι από ένα σημείο και μετά τα υποστηρίξαμε και τα υποστηρίζουμε. Ποιος ξεχνά τις αντιδράσεις για τους πεζόδρομους; Ποιος ξεχνά τις γκρίνιες όταν αυτοί πρωτοεμφανίζονταν; Στην πορεία οι πεζόδρομοι λειτούργησαν θετικά στην αγορά άσχετα αν κάποιοι από πεζόδρομοι έγιναν (και παραμένουν) δρόμοι τραπεζοκαθισμάτων.

 

Περί της διατήρησης της λαϊκής αγοράς της Καλαμίτσας διαφαίνεται ακόμη και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ενός συμβουλίου που δύσκολα λαμβάνει ομόφωνες αποφάσεις. Ίσως μάλιστα ο Δήμος Καβάλας να έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία. Με δική του πρωτοβουλία και όχι κατόπιν οδηγιών του Υπουργείου (ή αποφάσεων των παραγωγών). Σε γενικές γραμμές και σε δύσκολες οικονομικά εποχές, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος. Γρήγορα και όλοι μαζί να αποφασίσουν ως κάτι μόνιμο, ως κάτι οριστικό τη δεύτερη λαϊκή. Αυτή της Καλαμίτσας. Κι αν γίνεται, να σκεφθούν κάτι παρόμοιο και για τις ανατολικές συνοικίες. Π.χ. στον περιβάλλοντα χώρο του «Ανθή Καραγιάννη».

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν στην Καβάλα προχθές Κυριακή. Οι δημοσιογράφοι που τον συνάντησαν στο Δ. Κήπο, τον ρώτησαν για τη γενοκτονία των ποντίων. Αμέσως μετά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η δεύτερη απάντηση του έχει ενδιαφέρον. Ναι μεν ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τα αυτονόητα, τα συμπλήρωσε ωστόσο με ένα σωρό άλλα στοιχεία που κι αυτά ισχύουν. Υφίστανται και επηρεάζουν την πρόθεση του Πρωθυπουργού να κάνει τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μιλώντας σύμφωνα και με την εμπειρία που διαθέτει, υπενθύμισε ότι ο τόπος είναι ήδη σε προεκλογική περίοδο. Τόνισε το ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι διπλές άρα μεγάλο το διάστημα της λεγόμενης «ακυβερνησίας». Κι ως εκ τούτου ήταν σα να προβληματίστηκε φωναχτά: «Το σωστό είναι εκλογές στο τέλος της 4ετίας, είναι όμως εφικτό;».

 

Φυσικά και δεν είναι. Στην καλύτερη και πιο μακρινή περίπτωση οι εκλογές φαίνεται ότι θα αρχίσουν να γίνονται την Άνοιξη του 2023. Ώστε ως το Καλοκαίρι του 2023 να έχουν γίνει και οι δύο που προβλέπονται. Μήπως αυτό είναι προτιμότερο να δρομολογηθεί για το προσεχές Φθινόπωρο; Μάλλον. Άλλωστε ακόμη κι αυτοί που στηρίζουν το σκεπτικό του Πρωθυπουργού, ακόμη κι αυτοί δρουν αντίθετα. Σα να έχουμε εκλογές σε πολύ λίγους μήνες. Στις επόμενες εβδομάδες!

 

Όποιος παρακολουθήσει τη δραστηριότητα και του Νίκου Παναγιωτόπουλου (πολύ περισσότερο του Πασχαλίδη, του Μακάριου Λαζαρίδη και της κ. Ελευθεριάδου) καταλαβαίνει ότι όλοι ετοιμάζονται για εκλογές. Όποτε κι αν αυτές γίνουν. Κι αν τους ρωτήσεις και τους τέσσερις ιδιωτικά, μάλλον θα σου απαντήσουν το ίδιο πράγμα. Οι εκλογές, θα σου πουν, δεν θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. Και θα συμπληρώσουν: Για αυτόν τον λόγο είμαστε ήδη σε προεκλογική δραστηριότητα…

 

Κοντά σε αυτά τα δεδομένα ας υπολογίσουμε και τα άλλα. Εκλογές έρχονται και για την αυτοδιοίκηση. Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης έχουν συγκεκριμένο χρόνο, συγκεκριμένη ημερομηνία. Ένας λοιπόν επιπλέον λόγος οι εθνικές εκλογές να είναι πρόωρες είναι κι αυτός. Να είναι μακριά από τις δημοτικές και τις περιφερειακές.

 

Αργά το βράδυ της Κυριακής επέστρεψαν στην Καβάλα οι περισσότεροι σύνεδροι του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Το λεωφορείο εξυπηρέτησε τους συνέδρους της Καβάλας και αυτούς της Δράμας. Πλέον η νέα νομαρχιακή επιτροπή περιμένει την εντολή της διοίκησης του κόμματος για τη συγκρότηση και την εκλογή γραμματέα. Αν η κάθε νομαρχιακή έχει 13 και όχι 11 μέλη, η ουσία του πράγματος δεν αλλάζει. Κι αναφερόμαστε στην νομαρχιακή της Καβάλας (και στη ψηφοφορία για το νέο γραμματέα).

 

Πολύς κόσμος αυτές τις ημέρες λαμβάνει ειδοποίηση να περάσει από τα ΕΛΤΑ για να λάβει συστημένη επιστολή. Επιστολή του Δήμου Καβάλας. Πρόκειται – όπως όλα δείχνουν- για ένα νέο πακέτο απλήρωτων κλήσεων της δημοτικής αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Καβάλας γενικά δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα ώστε να έχει εισπράξεις από παλαιά χρέη των δημοτών του ή πολιτών άλλων πόλεων.

 

Όλο αυτό το διάστημα των εμβολιασμών κατά της πανδημίας, η Κυριακή ήταν η μέρα με τα λιγότερα εμβόλια. Σε όλη την Ελλάδα. Για ευνόητους λόγους. Αυτό με τον καιρό οριστικοποιήθηκε. Ως που η πανδημία άρχισε να υποχωρεί πιο συγκεκριμένα. Πλέον δεν γίνονται καθόλου εμβόλια όχι μόνο την Κυριακή αλλά και το Σάββατο. Κάτι τέτοιο συνέβη σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα του Ν. Καβάλας το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Ήταν το πρώτο Σαββατοκύριακο της πανδημίας (έστω στο τέλος της) με μηδέν εμβόλια στο Νομό μας.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης