μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Με την ευκαιρία της επίσκεψης μας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Καβάλας την περασμένη Παρασκευή, διαπιστώσαμε αλλαγές στην ίδια περιοχή. Προς το χειρότερο. Πέραν του ότι γενικά η έκταση του στρατοπέδου Κωτσάλου που χρησιμοποιεί ο Δήμος δεν είναι προσεγμένη και στο πνεύμα των μέτρων αντιπυρικής προστασίας, η κατάσταση επιβαρύνεται από

1)Μπάζα που μεταφέρονται εκεί

2)Πλήθος παλαιών στρωμάτων, προερχόμενων από τις γειτονιές

3)Ξερά χόρτα, άγνωστο από ποια διαδικασία.

Οι φωτογραφίες δείχνουν το πρόβλημα.

Από τη μια ο δήμος Καβάλας οργανώνει συσκέψεις για την αντιπυρική περίοδο, από την άλλη δεν φροντίζει σωστά τα του οίκου του. Πρώτα πρώτα τα μπάζα και τα στρώματα πρέπει να μεταφέρονται στον σκουπιδότοπο. Το στρατόπεδο δεν είναι σκουπιδότοπος, ουδείς πιστεύει ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό. Όσο για τα χόρτα, όπως ο Στρατός καθάρισε το Ασημακοπούλου έτσι κι ο δήμος θα πρέπει να λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Γρήγορα.

 

=============================================================

 

Είναι οι κανόνες του παιχνιδιού και δεν θα αλλάξουν ποτέ. Προκειμένου να υπάρξουν εντυπώσεις και δημοσιότητα, οι αιρετοί χρησιμοποιούν άριστα θέματα της επικαιρότητας. Κι όταν τα θέματα παύουν να εξυπηρετούν τους σκοπούς τους, τα ξεχνούν. Όσο σημαντικά κι αν είναι. Έχουν ήδη επιλέξει κάποια άλλα, τα οποία προτιμούν φανατικά.

 

Το παράδειγμα είναι συγκεκριμένο, θα το αναπτύξουμε αμέσως. Έχει σχέση με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Καβάλας. Όταν άρχισε η κρίση, ούρλιαζαν προς τον τότε Δήμαρχο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Δικαίως του ζητούσαν άμεση δράση προς ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

 

Άρον άρον δημιουργήθηκε το πρώτο δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο υπό συνθήκες πίεσης το διαδέχθηκε το πρόγραμμα Στηρίζω. Στις εκλογές του 2014 τα θέματα αυτά ήταν βασικά στην προεκλογική κουβέντα. Στο μεταξύ το… πακέτο έπαψε να είναι ελκυστικό. Ως που προχθές το δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο μοίρασε πάλι τρόφιμα, 4 ολόκληρους μήνες μετά την προηγούμενη του διανομή. Η επόμενη αναφέρεται (αόριστα) ότι θα γίνει κάπου ανάμεσα στον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

 

Μήπως η κρίση τέλειωσε και δεν το καταλάβαμε; Μήπως κάτι δεν γίνεται σωστά; Σίγουρα κάτι έχει αλλάξει από εκείνη την αξέχαστη περίοδο. Την πρώτη περίοδο της κρίσης που ακόμη και καταγγελίες για παρατυπίες στη διανομή τροφίμων είχαν γίνει.

 

Οι διανομές τροφίμων πραγματοποιούνται όλο και πιο σπάνια αλλά κανείς δεν μιλά. Ούτε καν οι δικαιούχοι! Όσο για τους αιρετούς, αυτοί ξέχασαν το θέμα για τα καλά. Τόσο αυτοί που διοικούν όσο και αυτοί που ελέγχουν. Είναι δε τόσο χαλαρή η διαδικασία, που απορούμε που αντέχει ακόμη. Γιατί αλήθεια να ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει δημοτικό κοινωνικό παντοπωλείο;

 

Αυτό ουσιαστικά έχει αντικατασταθεί από μια κάποια διανομή τροφίμων, η πιο πρόσφατη μάλιστα (προχθεσινή) δεν περιελάμβανε διανομή κρέατος! Κι ενώ το πράγμα «εξαφανίζεται» δεν ακούς ούτε κιχ. Από κανέναν.

 

Οι αιρετοί ετοιμάζονται για την προεκλογική περίοδο. Επιλέγουν άλλοι τα έργα τους, άλλοι την κριτική τους. Επιμένουν στην υπόθεση του ΤΑΡ. Κάνουν συσκέψεις για την αντιπυρική περίοδο. Εκδηλώσεις ένα σωρό, φεστιβάλ κτλ Τα όσα επί μακρόν ισχυρίζονταν για την απαραίτητη και δυναμική κοινωνική πολιτική έπαψαν να είναι στην ατζέντα τους. Τα … έφαγε το μαύρο φίδι.

 

Το ίδιο … φίδι που σύντομα θα καταπιεί κι αυτά που τάχα σήμερα είναι σοβαρά. Είναι αυτά που προσωρινά τα επιλέγουν, έως ότου κάνουν την δουλειά τους. Δεν υπάρχει δηλαδή η απαραίτητη υποδομή, το βάθος που επιβάλλεται να ορίζει τις επόμενες τους κινήσεις. Δεν υπάρχει καμία ευαισθησία. Υπάρχει μόνο  μια τακτική και μια πρακτική. Ένα σχέδιο, μια σκηνοθεσία. Για να καταφέρουν ότι έχει στο μυαλό του κάθε ένας από αυτούς.

 

Προεκλογική περίοδος στα ορεινά του δήμου Καβάλας. Σάββατο απόγευμα και βράδυ. Το πρόγραμμα «φορτωμένο». Η Δήμαρχος στη γιορτή μελιού στο Ζυγό. Αμέσως μετά στα πανηγύρια πιο ψηλά. Μέχρι και στις Κορυφές έφθασε! Από κοντά ο Θόδωρος Μουριάδης αλλά και ο Μάκης Παπαδόπουλος!

 

Προ λίγων ημερών ο κ. Μουριάδης συμμετείχε σε πετυχημένη συνάντηση στελεχών της παράταξης, στην περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων. Η συνάντηση έγινε στη Λυδία κι ήταν άπαντες παρόντες. Η πρώτη επιτυχία του νέου υποψήφιου δημάρχου είναι ότι δεν διαπιστώνεται ούτε μία απώλεια. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια για την ενίσχυση του συνδυασμού με νέα πρόσωπα στα ίδια δημοτικά διαμερίσματα.

 

Για την υποψηφιότητα και το ενδιαφέρον του Γιάννη Παναγιωτίδη, το οποίο άλλοτε διαψεύδεται κι άλλοτε ανεπισήμως επιβεβαιώνεται, θα γράψουμε περισσότερα τις επόμενες μέρες. Είναι ολοφάνερο ότι κάτι συμβαίνει. Πόσο σοβαρό είναι, θα φανεί στην πορεία. Δεν αποκλείεται να πιέζουν τον Δήμο για την όδευση του ΤΑΡ και με αυτόν τον τρόπο. Να λένε στη Δήμαρχο να βοηθήσει τη Συντονιστική γιατί αλλιώς θα έρθει ο μπαμπούλας…

 

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι μια υποψηφιότητα Παναγιωτίδη θα συσπειρώσει κυρίως Νεοδημοκράτες εμπόρους κτλ. Θα αποκτήσει δυναμική στους Φιλίππους αλλά ταυτόχρονα θα περιορίσει τα οφέλη των παρατάξεων που στηρίζουν αδιαλείπτως το γνωστό αίτημα σε σχέση με τον αγωγό.

 

Με την ευκαιρία. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης ανακοινώνει στους φίλους του την οριστική όπως περιγράφει απόφαση του να μην αναμιχθεί στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Όσοι του έκαναν πρόταση και τον πίεζαν (κάθε ένας με τον τρόπο του) σύντομα θα μάθουν την αρνητική του απάντηση.

 

Γράψαμε χθες στην ιστοσελίδα της Πρωινής ότι ο γιατρός Θέμης Ζεκερίδης επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Δοξάτου. Από εκεί κατάγεται κι όπως ακούμε πιέζεται να ασχοληθεί. Ο ίδιος το θέλει αλλά η πρωτοβουλία του τώρα ξεκινά. Κάθε αρχή και δύσκολη. Καλή του επιτυχία.

 

Ένας άλλος γιατρός, ο Ξενοφώντας Κροκίδης, είπε στην Πρωινή ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο η πρόβλεψη Καρασαββόγλου για κάλυψη της θέσης του διευθυντή στο Ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου ως το τέλος του έτους. Ο κ. Κροκίδης προβλέπει μια διαδικασία που μπορεί να φθάσει ως τον Μάρτιο του 2019! Υπολογίζει διαφορετικά τη γραφειοκρατία που μεσολαβεί.

 

Στην εκλογική τους περιφέρεια θα είναι ως τις 23 Αυγούστου και οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας. Η Βουλή έκλεισε, ανοίγει την προαναφερθείσα ημερομηνία. Στο δεύτερο θερινό τμήμα (από 23 Αυγούστου και μετά) από το Νομό μας μετέχει μόνο ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης.

 

Οδοιπορικό στις εκδηλώσεις της υπαίθρου για τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Σάββατο βράδυ άρχισε από τη γιορτή μελιού κι έφθασε ως το πανηγύρι του Διπόταμου. Εκεί ήταν παρέα με τους εκπροσώπους της δημοτικής οργάνωσης ΝΔ Νέστου. Παρόμοιο πρόγραμμα ακολούθησε και ο Γιάννης Πασχαλίδης.

 

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος επέλεξε να παραστεί στις εκδηλώσεις της Θάσου, για την γιορτή μελιού. Το κείμενο που έκανε ανάρτηση αναφέρεται στο μέλι γενικά στο Νομό μας. Μνημονεύει με λίγα λόγια και την αντίστοιχη εκδήλωση στο Ζυγό. Αναλυτικά ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Ο Ν. Καβάλας παράγει, περίπου, το 40 % του ελληνικού μελιού ενώ οι μελισσοκόμοι του νομού μας διακρίνονται για τον απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής αλλά και για την εξαιρετική ποιότητα του μελιού που παράγουν. Τις δύο τελευταίες μέρες πραγματοποιήθηκαν οι “γιορτές μελιού” αφενός στον Πρίνο της Θάσου και αφετέρου στο Ζυγό Καβάλας. Η Π.Ε. Καβάλας οφείλει να συγχαρεί τους διοργανωτές των εκδηλώσεων αλλά και περισσότερο τους μελισσοκόμους μας. Να τονίσουμε ότι για τους μελισσοκόμους δεν είναι όλα … αυτονόητα. Από την πλευρά μας, στεκόμαστε δίπλα στους μελισσοκόμους της περιοχής μας σε όλα τα θέματα που τους αφορούν».

 

Διάσημη σε όλη την Ελλάδα είχε το Σάββατο η Καβάλα. Μεταδίδονταν συνεχώς πληροφορίες για την φωτιά στην περιοχή, ως που αυτή έσβησε. Επρόκειτο για μια ακόμη αγροτική φωτιά στις καλαμιές του Νέστου. Για μας δεν υπήρξε καμία είδηση, καμία έκπληξη. Οι αγρότες ως συνήθως έκαιγαν τα αγροτικά υπολείμματα των εκτάσεων τους. Για την υπόλοιπη Ελλάδα όμως ήταν είδηση. Λόγω των ημερών, αρκετά σημαντική.

 

Η ομάδα Action Team ανακοινώνει επίσημα το φεστιβάλ των χρωμάτων που και φέτος θα γίνει στο Ασημακοπούλου. Η γιορτή ετοιμάζεται για το Σάββατο 1η Σεπτέμβρη. Στη διοργάνωση θα συμμετάσχει το γνωστό συγκρότημα Λοκομόντο.

 

Διαβάστε επίσης