μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλος

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλος

Οι Καβαλιώτες που για πολλούς λόγους επισκέπτονται το Νοσοκομείο, συνεχίζουν να παρκάρουν στο… βουνό. Σε απόσταση μεγάλη από το νοσηλευτικό ίδρυμα. Στη φωτογραφία η κατάσταση που επικρατούσε χθες. Κι όχι όλη μιας και υπάρχουν κι άλλα οχήματα παρκαρισμένα στην ίδια περιοχή, τα οποία δεν φαίνονται στη φωτογραφία. Περιμένουμε εξελίξεις, όλα δείχνουν ότι θα είναι προς μια διαφορετική κατεύθυνση. Μείωσης της ταλαιπωρίας των συμπολιτών.

 


 

Η ιστορία σε γενικές γραμμές έχει ως εξής. Το 2017 ο τότε υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου επισκέφθηκε την Καβάλα και το ΤΕΙ της. Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει απορρόφηση και αναβάθμιση του από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ). Εκτός αν αυτό αρνηθεί. Σε αυτό το ενδεχόμενο είχε δηλώσει ότι θα υλοποιηθεί ένα άλλο, εναλλακτικό σχέδιο. Ενοποίησης με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Το νέο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Όπως και τελικά έγινε.

 

Περίπου το 2020 το ΤΕΙ ΑΜΘ (πρώην ΤΕΙ Καβάλας) ενώθηκε με το ΔΙΠΑΕ. Κι αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστήμιο. Η αλλαγή αυτή δεν ήταν εύκολη. Η κοινή λειτουργία ακόμη και σήμερα παρουσιάζει προβλήματα. Τοπικά χαρήκαμε γιατί η Καβάλα έγινε έδρα Πανεπιστημίου, πασχίσαμε και πασχίζουμε να συνηθίσουμε τα προβλήματα. Κι ακόμη καλύτερα να τα ξεπεράσουμε.

 

Εν τω μεταξύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται προ έτους ή λίγο παραπάνω, την πρόταση του Δημοκρίτειου. Δίνει υπόσχεση ενίσχυσης του. Το Δ.Π.Θ. θα ενισχυθεί με τις πανεπιστημιακές σχολές της Ανατολικής Μακεδονίας. Τις οποίες αρχικά δεν ήθελε! Τώρα όμως τις θέλει. Ο Πρωθυπουργός πείθεται και με καθυστέρηση κάνει το χατίρι της Θράκης. Και για τους γνωστούς εθνικούς λόγους. Πολλές φορές τους πλήρωσε και η Καβάλα και η Ανατολική Μακεδονία.

 

Πριν καλά καλά προσαρμοστούμε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, άντε πάλι από την αρχή. Πλέον με νέο προορισμό το Πανεπιστήμιο της Θράκης. Αν όλα αυτά είναι σοβαρά, τότε εντάξει. Εμείς κάνουμε λάθος. Αν η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αφορά την ενίσχυση γεωγραφικών περιοχών , τότε όκευ. Έχουν δίκιο οι άλλοι. Πλην όμως ποτέ στο παρελθόν μια συνένωση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν απορρίφθηκε μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ποτέ στο παρελθόν η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Καβάλα δεν έγινε μπαλάκι. Πότε από εδώ και πότε από εκεί.

 

Καταπληκτικότερο όλων είναι αυτό που φαίνεται να ισχύει με την εκπαιδευτική κοινότητα. Με τους καθηγητές του πρώην ΤΕΙ. Ενώ ήθελαν το Δ.Π.Θ. στη συνέχεια θύμωσαν και το απέρριψαν. Μιας και δεν μας ήθελε κι αυτό. Τώρα έκαναν στροφή και συμφωνούν. Ίσως επειδή θέλουν να δείξουν καλή διαγωγή και να μην διαφωνήσουν με την Κυβέρνηση. Κάνουν λάθος. Μεγάλο λάθος. Η προσπάθεια έπρεπε να συνεχιστεί με το ΔΙΠΑΕ και όπου υπάρχει λάθος, να διορθωθεί. Όχι να αρχίσει από την αρχή και διαφορετικά. Αυτό που με κόπους δημιουργήθηκε στην Καβάλα δεν είναι αντικείμενο, δεν είναι παιχνίδι. Άλλοτε στα χέρια της Θεσσαλονίκης κι άλλοτε στα χέρια της Θράκης.

 

Και κάτι τελευταίο. Αρχικά ήταν το ΤΕΙ Καβάλας. Μετά και για άγνωστο λόγο έγινε ΤΕΙ της ΑΜΘ. Μετά ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Τώρα Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Θράκης; Μα η Καβάλα ανήκει στην Ανατολική Μακεδονία. Όπως και η Δράμα. Ξαφνικά γίναμε Θράκη αλλά δεν το καταλάβαμε… Δεν πρέπει αλήθεια να υπάρξει αντίδραση; Δεν οφείλει το Δημοκρίτειο να αλλάξει κι αυτό; Κι από Πανεπιστήμιο Θράκης, στον τίτλο του, να γίνει Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης;

 

Καφεδάκι έπιναν χθες το μεσημέρι σε κεντρική καφετέρια της Καβάλας δύο Δήμαρχοι. Ο Σάββας Μιχαηλίδης του Νέστου με τον Φίλιππα Αναστασιάδη του Παγγαίου. Κοντά τους ήταν συνεργάτες τους. Εύκολα αντιλαμβάνονταν κάποιος ότι η συζήτηση βασικά ήταν αυτοδιοικητική. Και οι δύο έχουν μπροστά τους μια καινούργια θητεία, 5 επόμενων ετών. Και οι δύο νίκησαν με μεγάλα ποσοστά, από την πρώτη Κυριακή.

 

Στη Βουλή μίλησε τη Δευτέρα ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδης. Απάντησε σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης σχετικά με τους παράτυπους- παράνομους μετανάστες. Ο κ. Υπουργός έκανε προσπάθεια να μειώσει το πρόβλημα καθώς το περιέγραψε υπαρκτό μόνο στα νησιά! Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι όπως τα ανέφερε. Είναι σοβαρότερα. Οι πόλεμοι είναι νέα αιτία έξαρσης του. Τα δε σύνορα είναι αδύνατο να φυλαχτούν αποτελεσματικά. Στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία.

 

Δύο περίπου ώρες διήρκεσε προχθές η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήρεμα και με συναίνεση. Τα νέα αυτά δεδομένα οφείλονται φυσικά στο αποτέλεσμα των εκλογών. Στην νίκη της δημοτικής παράταξης Μουριάδη. Η οποία δέχθηκε εκ νέου συγχαρητήρια και πολλές ευχές. «Οι εκλογές τέλειωσαν» είπε σωστά ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε για το επίπεδο του προεκλογικού αγώνα. Οι ερωτήσεις πριν την ημερήσια διάταξη ελάχιστες. Γενικά η συνεδρίαση είχε λίγα λόγια. Σαφώς λιγότερα απ’ ότι είχαμε συνηθίσει.

 

Αυτό το κλίμα που φυσικά και δεν απαγορεύει την αντιπολίτευση, είναι σαφώς προτιμότερο. Μα και προσωρινό. Έτσι θα συνεχιστούν οι συνεδριάσεις μέχρι να αναλάβει η νέα δημοτική αρχή. Τότε όλα θα γίνουν, αργά αλλά σταθερά, όπως παλιά. Γιατί τελικά οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Με τίποτα.

 

Η απόφαση για να μην διαλυθεί η Δημωφέλεια δεν ήταν ομόφωνη. Απόδειξη του τι έρχεται με το νέο έτος. Ο Νίκος Βογιατζίδης χαρούμενος ανακοίνωσε τη δικαστική απόφαση δικαίωσης των απολυμένων της ΒΦΛ. «Έγινε αναίρεση στον Άρειο Πάγο» έσπευσε να προσθέσει ο κ. Γιώργος Γραμμένος. Οπότε κι αυτό το θέμα έχει (δικαστικό) μέλλον. Η συνεδρίαση τέλειωσε νωρίς, όλοι αποχώρησαν σκεπτικοί. Ειδικά όσοι έχασαν στις εκλογές. Ήταν και παραμένουν σκεπτικοί καιρό τώρα. Αλλά είπαμε, οι άνθρωποι δεν αλλάζουν.

 

Χθες ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Μιχαηλίδης θύμισε ορισμένα πράγματα που ίσως ξεχάσαμε. Αφορούν τις καταργήσεις δημοτικών επιχειρήσεων όπως η Δημωφέλεια. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη η Ελληνική Εταιρία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης μελετά χρόνια την απορρόφηση των δημοτικών επιχειρήσεων από τους Δήμους. «Μια σχετική μελέτη έγινε και επί της διοίκησης της κ. Τσανάκα» πρόσθεσε πιο ειδικά και πιο συγκεκριμένα. «Δεν πιστεύω ότι θα σωθεί η Δημωφέλεια» προέβλεψε. Ο κ. Μιχαηλίδης ζήτησε οι Δήμοι, ο Δήμος της Καβάλας στην προκειμένη περίπτωση, να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να κάνει τώρα την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής του Υπηρεσίας.

 

Συνεχίστηκαν και χθες- δεύτερη μέρα- οι εργασίες συνεργείων της ΔΕΥΑΚ στο σημείο της γνωστής βλάβης του αποχετευτικού δικτύου. Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας, συνεχίστηκαν ως το ίδιο βράδυ. Τα συνεργεία επανήλθαν πρωί της Τρίτης. Γιατί η βλάβη αποδείχθηκε αρκετά πιο σοβαρή απ’ όλοι υπολόγιζαν.

 

Καταδίωξη διακινητή παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Καβάλας. Χθες το απόγευμα. Εγκατέλειψε το όχημα του, συνέχισε πεζός. Έτρεχε στους πεζόδρομους. Δεν γλίτωσε. Εκτός από τους αστυνομικούς που ήταν πίσω του, στη σύλληψη του συνέβαλε πολίτης. Που έτυχε να περνά εκείνη την στιγμή από το σημείο. Λέγεται ότι η καταδίωξη άρχισε από τα διόδια. Αρχικά ο άνδρας κινούνταν με το επιβατικό αυτοκίνητο του προς τα ανατολικά. Με προφανή σκοπό να παραλάβει αυτούς που θα μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης