μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλου

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλου

Εξαιρετικά τα κατάφερε το ισχυρό «γαλάζιο» δίδυμο των Καβαλιωτών, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Μακάριος Λαζαρίδης, να ενώσει τις δυνάμεις του και να περάσει με επιτυχία από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την περαιτέρω θωράκιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Η συνεργασία των δύο, του υπουργού, κ. Παναγιωτόπουλου και του εισηγητή της Νέας  Δημοκρατίας, κ. Λαζαρίδη, αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματική, με τον δεύτερο μάλιστα να μεταφέρει, δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις

τους.  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης, με ανάρτησή του στο facebook, «ήμουν εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο σχέδιο νόμου που έφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για την επιχειρησιακή ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή αποφάσισε την αναβάθμιση των μαχητικών

αεροσκαφών F – 16 και Mirage 2000 / -5. Χαίρομαι που δυο Καβαλιώτες βοηθήσαμε στο να θωρακιστεί η πατρίδα μας».

Η ισχύς εν τη ενώσει στην πράξη και με αποτελεσματικότητα!

 

Οι εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο έγιναν χθες κι ήταν οι τελευταίες του 2019 στη χώρα. Στην Καβάλα άπαντες οι υποψήφιοι συγκεντρώθηκαν στον γνωστό τόπο, τον δεύτερο όροφο του Διοικητηρίου. Ήταν όλοι μαζί. Πάει καιρός που οι αποστάσεις μίκρυναν, άπαντες συνυπάρχουν «ειρηνικά». Κάθε ένας με τις απόψεις του. Ο συνασπισμός τους έγινε για καλό. Προκειμένου να υπάρξει συμμετοχή στη διαδικασία. Δεν έκρυψαν ότι στόχος κοινός ήταν ο επόμενος πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας να είναι από την Καβάλα. Τα προηγούμενα χρόνια ήταν από την πόλη των Σερρών. Σφάλμα όλων των παρατάξεων, η εκτεταμένη αφισοκόλληση εντός του κτιρίου. Οι αφίσες άρχιζαν από την είσοδο του Διοικητηρίου. Συνεχίζονταν στο ασανσέρ (φωτογραφία), αφίσες υπήρχαν και μέσα στο ασανσέρ! Φυσικά κι εκεί που ήταν τα τραπεζάκια των παρατάξεων. Στο τέλος τις έβγαλαν οι ίδιοι αλλά καλό ήταν να μην έκαναν τόσο εκτεταμένη χρήση του συγκεκριμένου προεκλογικού υλικού. Είμαστε στο 2019 βρε αδελφέ!

 


 

Ο καιρός άλλαξε. Οι βροχερές μέρες τέλειωσαν (έστω προσωρινά) κι έτσι από χθες απολαμβάνουμε κάτι διαφορετικό. Την καλοκαιρία, την οποία οι άνθρωποι είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν. Η συγκεκριμένη αλλαγή αν και σημαντική, είναι μάλλον η μοναδική. Στην Καβάλα όλα τα άλλα παραμένουν ίδια!

 

Πάντα υπάρχουν αυτοί που δεν παραδέχονται τα λάθη τους γιατί απλά πιστεύουν ότι δεν κάνουν λάθη. Για αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων, τα λάθη τα κάνουν μόνο οι άλλοι. Σκαρφίζονται λοιπόν διάφορες δικαιολογίες, φτιάχνουν φανταστικά σενάρια. Τα οποία συστηματικά χρησιμοποιούν για την επίτευξη του στόχου τους. Να αποδείξουν- οι αφελείς- ότι πάλι αυτοί είναι οι σωστοί. Όλοι οι άλλοι είναι οι λάθος!

 

Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά. Καταλαβαίνουμε ότι κατά βάθος αισθάνονται εκτεθειμένοι. Άρα και ανασφαλείς.  Συνεχίζουν έτσι την προσφιλή τους τακτική και διαδικασία. Δεν θα σταματήσουν εύκολα. Ανακυκλώνουν το «σωστό τους» σε έναν στενό κύκλο ανθρώπων. Τον κύκλο τους. Κι ενώ η κοινωνία βοά, αυτοί – κατά το ελληνικό συνήθειο- επιμένουν να ζουν στον κόσμο τους. Μικρό κι απόμακρο από την πραγματικότητα.

 

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι από τη μια ζητούν η πόλη να εκμεταλλευτεί τα ευρωπαϊκά προγράμματα, με αυτά να προοδεύσει. Από την άλλη τα θεωρούν μη αξιόπιστα. Αναφέρονται στα προγράμματα σα να είναι τρόπος εύκολου πλουτισμού. Μια κομπίνα και μια λαμογιά!

 

Με την ευκαιρία κατέρριψαν και τον άλλο μύθο, της συμπάθειας προς την επιχειρηματικότητα. Ο επιχειρηματίας επικεφαλής ουσιαστικά καταγγέλλει συναδέλφους του, όσους έτυχε να βρει μπροστά του. Εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα. Διότι όλοι είναι άγιοι και καλοί, χρήσιμοι και απαραίτητοι αρκεί να μας υποστηρίζουν. Διαφορετικά είναι «οι απέναντι»!

 

Στη ψηφοφορία των εκλογών του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην Καβάλα ήταν χθες ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ντίνος Κλειτσιώτης. Μίλησε και για την μακρά περίοδο αναμονής, πλέον για να δημοσιευτεί η απόφαση ορισμού του στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Ο κ. Κλειτσιώτης είναι έτοιμος. Ενημερωμένος. Περιμένει να αναλάβει καθήκοντα αλλά δεν ξέρει πόσο θα περιμένει ακόμη.

 

Για την ιστορία και μόνο να αναφέρουμε ότι το Νοσοκομείο Καβάλας συνεχίζει να οφείλει στη ΔΕΥΑΚ ποσό άνω των 250.000 ευρώ. Τα χρήματα , για τα οποία η ΔΕΥΑΚ «καίγεται», δεν έχουν πληρωθεί. Κακώς. Ένα μέρος του χρέος έστω έπρεπε να έχει ήδη τακτοποιηθεί. Ίσως αυτή να είναι μια από τις πρώτες αποφάσεις του νέου διοικητή.

 

Τις προηγούμενες ημέρες μικτό συνεργείο ελέγχων πέρασε από πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κι έκανε συστάσεις ως προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Επικεφαλής ήταν εκπρόσωπος της Δ. Υγείας. Η συγκεκριμένη περιοδεία δεν περιελάμβανε πρόστιμα, μόνο συμβουλές και πολλές οδηγίες. Ήταν μια σωστή ενέργεια των υπηρεσιών. Το Σαββατοκύριακο που έβρεχε στην Καβάλα, δεν φαίνεται να υπήρξαν έλεγχοι για την τήρηση του σχετικού νόμου. Στην παρούσα φάση ίσως και να μην χρειάζονται αφού ο νόμος τηρείται.

 

Ο Μιχάλης Τσοκτένογλου ήταν ένας από αυτούς που περίμεναν συμμετοχή στη διοίκηση του ΟΛΚ, με αφορμή τις αλλαγές που αργούσαν να υλοποιηθούν. Οι αλλαγές έγιναν, ο Τσοκτένογλου έμεινε εκτός διοίκησης του ΟΛΚ. Για τη θέση μάλλον ήταν αρκετοί οι υποψήφιοι. Προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να μην έχει μπελάδες με την τοπική ΝΔ, δεν έκανε το χατίρι κανενός!

 

Άρχισε να προετοιμάζεται το πολυκατάστημα «Γιουσκ» στο Περιγιάλι. Οι χώροι του πρώην Συνεταιρισμού Υδραυλικών Καβάλας είναι σε φάση συντήρησης και μετατροπής τους σε κάτι άλλο. Φυσικά το κατάστημα θα λειτουργήσει μετά τις γιορτές. Με το νέο έτος όπως λέμε.

 

Ακόμη και χθες η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα συγκεχυμένη στο θέμα των δημοτικών τελών του 2020 στο Δήμο Καβάλας. Η παράταξη της κ. Τσανάκα συζήτησε την παρέμβαση της οικονομικής υπηρεσίας, διαπιστώνει ότι όντως υπάρχει ένα θέμα της τάξης των 50.000 ευρώ περίπου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μοιάζουν να έχουν δίκιο. Πώς το δίκιο θα το δούμε να γίνεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, είναι μια άλλη ιστορία…

 

Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του Ζυγού. Η ιδέα και πρωτοβουλία ήταν του τοπικού συμβουλίου και φυσικά ήταν σωστή. Δυστυχώς οι κάτοικοι του χωριού απουσίαζαν. Ήταν δεν ήταν 30 άνθρωποι. Στη συνέλευση όπου έγινε κάτι σαν καταγραφή των προβλημάτων, παραβρέθηκε η διοίκηση (Μουριάδης- Θ. Παπαδόπουλος- Α. Χρόνης). Ήταν επίσης οι επικεφαλής Βέρρος- Ποτόλιας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων. Στη συνέλευση κλήθηκε και μίλησε και ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας κ. Κιβράκης. Εντός των ημερών θα γίνει λαϊκή συνέλευση στο Δάτο και στο Πολύστυλο. Ελπίζουμε με μεγαλύτερη συμμετοχή.

 


 

Θα υπάρξει ενδιαφερόμενος για το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη- Λήμνος;

Με απόφαση του ΣΑΣ η Καβάλα απώλεσε οριστικά και για όλο το έτος ένα από τα δρομολόγια που συνέδεαν το λιμάνι της με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Με την ίδια απόφαση εντάχθηκε στις επιδοτούμενες γραμμές δρομολόγιο από Αλεξανδρούπολη προς Σαμοθράκη και Λήμνο. Θα υπάρξει για αυτό ενδιαφερόμενος; Κι άλλη φορά έχει γίνει το ίδιο αλλά δεν είχε υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον μιας και η επιδότηση της γραμμής δεν καλύπτει τα πάντα από πλευράς εξόδων. Η σχετική είδηση για τις αποφάσεις του ΣΑΣ αναφέρει:  Δέκα οκτώ νέους απομακρυσμένους προορισμούς οι οποίοι βρίσκονται κυρίως στην ακριτική γραμμή του Βόρειου – Ανατολικού και Νοτιο-Ανατολικού Αιγαίου και οι οποίοι εντάχθηκαν στο νέο πλάνο των άγονων γραμμών μετά την χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) ανακοίνωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Συγκεκριμένα οι νέοι προορισμοί είναι οι εξής: -Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Λήμνος. -Κως, Νίσυρος, Τήλος, Χάλκη, Σύμη, Ρόδος. -Ρόδος, Μεγίστη (Καστελόριζο)-Σητεία, Κάσος, Κάρπαθος, Ρόδος. -Πάτμος, Ικαρία (Αγ. Κήρυκος), Φούρνοι.-Ένα δρομολόγιο σύνδεσης νησιών του Β.Α. Αιγαίου με την Θεσσαλονίκη, αντί της Καβάλας.

Διαβάστε επίσης