μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενκόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενκόπουλο

Το σύνθημα είναι γνωστό κι αναφέρει: «Πετρέλαια – Λιπάσματα είμαστε μαζί». Έτσι έγινε στον χορό των συνταξιούχων της ΒΦΛ πριν λίγες μέρες. Βογιατζίδης, Κελαϊδάκης, Βαγγέλης Παππάς και άλλοι ήταν μαζί στην εκδήλωση (αποκριάτικος χορός) των συνταξιούχων του εργοστασίου. Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης επιβεβαιώθηκε ότι ο παλιός συνδικαλιστής Χρήστος Τζιμέρογλου θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Βαγγέλη Παππά.


Αν υποθέσουμε ότι το κάθε τριήμερο εορτών- αργιών έχει και την άλλη του πλευρά, την οικονομική, τότε αυτό που μας πέρασε αποδείχθηκε άριστο. Πέραν των επισκεπτών στην πόλη και το νομό, έξω από το σπίτι τους βγήκαν και οι μόνιμοι κάτοικοι. Όλοι αυτοί έγιναν πελάτες επιχειρήσεων και καταστημάτων, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι κοινή ήταν η αφορμή της προαναφερθείσας «εξόδου». Πρόκειται για τον καιρό. Επιτέλους βελτιώθηκε.

 

Η μεταβολή που παρουσιάζεται από χθες αφορά λίγα μόνο 24ωρα. Προς το επόμενο Σαββατοκύριακο ο καιρός ξαναγίνεται αρκετά Ανοιξιάτικος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι για τα δεδομένα της εποχής που διανύουμε πρώτος αναπτυξιακός δρόμος ήταν και παραμένει ίδιος. Ο τουρισμός. Αυτός επιτυγχάνεται με μία προϋπόθεση. Τον καλό καιρό. Τώρα που πλησιάζουμε στις καλές και ηλιόλουστες μέρες, τώρα η ελπίδα της αγοράς μεγαλώνει.

 

Τώρα είναι η ώρα για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία αυξάνονται εντός των πεζοδρόμων και εις βάρος των χώρων πρασίνου. Μετά τον Άρη Βέρρο και ο Μάκης Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι αντίθετος στο έργο (;) που γίνεται στους πεζόδρομους του Αγίου Νικολάου. Ας μην μας μιλά η διοίκηση για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία εφαρμόζεται. Υπάρχει δεν λέμε αλλά είναι σαφές ότι πρόκειται για λάθος απόφαση ή για μια απόφαση που εφαρμόζεται με λάθος τρόπο.

 

Ορισμένες φορές οι έχοντες εξουσία ή την πρωτοβουλία των κινήσεων μας υπολογίζουν για ανόητους. Προσπαθούν να κάνουν το άσπρο- μαύρο. Ενώ είναι σαφές ότι δημιουργούν χώρο για περισσότερα τραπέζια, κάνουν δηλώσεις για τον κανονισμό τραπεζοκαθισμάτων…. Καταργούν παρτέρια και λουλούδια κι η μόνη στήριξη που έχουν είναι απ’ όσους επωφελούνται. Τους μαγαζάτορες της περιοχής. Αυτοί όντως βάζουν πλάτη…

 

Όλοι είμαστε υπέρ της αγοράς, της εστίασης, της επιχειρηματικότητας κτλ. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια όρια. Υπάρχει η έντιμη και ειλικρινής οδός της συνεννόησης. Σε προεκλογική περίοδο που βρισκόμαστε αυτά πηγαίνουν περίπατο… Προτεραιότητα έχει να ικανοποιηθούν όσοι μπορεί και να μας ψηφίσουν.

 

Η κατάργηση με λίγα λόγια των συγκεκριμένων και των επόμενων παρτεριών πρέπει να υπολογιστεί διαφορετικά. Στη βάση των ψήφων που μπορεί να φέρει. Από αυτήν την πλευρά η διοίκηση έχει δίκιο να βιάζεται και να επιμένει. Οι άλλοι άλλωστε, οι πολλοί, δεν θα ακουστούν ποτέ. Γιατί οι πολίτες ,εμπλεκόμενοι στην ίδια διαδικασία, αποφεύγουν να γίνουν δυσάρεστοι. Παρακολουθούν κι ετοιμάζονται να ψηφίσουν καταλλήλως στις προσεχείς εκλογές.

 

Ζητούμε περισσότερες αλήθειες κι από τον Γιάννη Εριφυλλίδη. Ο οποίος «ξεσηκώνει» τον κόσμο με τις εκδηλώσεις του χωρίς να μας μιλά ευθέως για τις πραγματικές του προθέσεις. Τους στόχους και τις επιδιώξεις του. Οι άνθρωποι που τώρα έρχονται να εμπλακούν στα κοινά κι όπως ισχυρίζονται είναι διαφορετικοί από τους υφιστάμενους, έχουν χρέος τους καθαρούς και συγκεκριμένους λογαριασμούς. Τα υπονοούμενα αφορούν μια άλλη περίοδο. Η οποία υποθέτουμε ότι ξεπεράστηκε και πίσω δεν γυρίζει.

 

Ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης μίλησε πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό της Κομοτηνής (!) όπου είπε ότι η ομάδα πολιτών που δημιούργησε και εκπροσωπεί θα πραγματοποιεί εκδηλώσεις κάθε περίπου δύο μήνες. Η επόμενη, τόνισε, θα έχει θέμα της τον αθλητισμό.

 

Να διορθώσουμε εσφαλμένη αναφορά της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κ. Κατσιμίγας έχει εκδήλωση αύριο σε ξενοδοχείο της πόλης και όχι ο Άρης Βέρρος. Ο κ. Βέρρος συνεχίζει την προεκλογική δράση, το Σάββατο περιόδευσε στην αγορά και την Κ. Δευτέρα ήταν στην εκδήλωση της Καλαμίτσας.

 

Αρκετά σοβαρό είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε την Παρασκευή στο Μονομελές. Ο κ. Γραμμένος ζήτησε αναβολή για λογαριασμό της ΒΦΛ, στη δίκη με τους 69 κατηγορούμενους πρώην απολυμένους. Αποχώρησε από τη διαδικασία και την αίθουσα όταν το αίτημα του απορρίφθηκε. Φεύγοντας είχε φραστική αντιπαράθεση με κατηγορούμενο, τον οποίο φέρεται να αποκάλεσε «καραγκιόζη». Ακόμη κι αν προκλήθηκε, η αντίδραση του είναι απαράδεκτη.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Μονομελές Καβάλας καταδικάστηκε αγρότης συνεταιριστής μετά από καταγγελία του ΠΑΜΕ Καβάλας. Η ποινή που του επιβλήθηκε αφορά πρόστιμο 200 ευρώ. Επίδικο ήταν επεισόδιο σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, το οποίο έγινε το 2017 σε συσκευαστήριο κοντά στην Χρυσούπολη.

 

Εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  πρότεινε σε πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου να μετατραπούν σε φοιτητικές εστίες τα κτίρια του παλιού Νοσοκομείου. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στην ίδια εστία θα μπορούν να διαμένουν και εκπαιδευτικοί που εργάζονται στην Καβάλα. Όλοι αυτοί – θύμισε κι έχει δίκιο- δεν μπορούν να βρουν και να νοικιάσουν διαμερίσματα στην πόλη λόγω των air bnb.

 

Ευχές για περαστικά στον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κ. Κώστα Τσακίρη. Μετά από ατύχημα που είχε στην οικία του, βρέθηκε νοσηλευόμενος στο Νοσοκομείο. Του ευχόμαστε όσο πιο γρήγορη επιστροφή στα καθήκοντα του.  Ακούμε ταυτόχρονα ότι του «φορτώνονται» όλα τα σχετικά πρόσφατα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού της Άσπρης Άμμου. Το γεγονός έχει τη σημασία του αφού η υπόθεση λειτουργίας των εγκαταστάσεων ερευνάτε από τη δικαιοσύνη. Το θέμα ανέκυψε λίγες μόνο ημέρες μετά την αποχώρηση του κ. Ξανθόπουλου. Ο επόμενος πρόεδρος ήταν πολύ «φρέσκος» κι όσα δεν έκαναν οι αιρετοί θα τα εξηγήσει (αδίκως) στη δικαιοσύνη ο κ. Τσακίρης.

 

Στην Κωνσταντινούπολη ήταν την περασμένη εβδομάδα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Κώστας Μορφίδης. Συμμετείχε στις εργασίες της συνεδρίασης του οργανισμού Συνεργασίας Χωρών του Ευξείνου Πόντου. Ο κ. Μορφίδης συμμετέχει στη διοίκηση του Οργανισμού σχεδόν από την έναρξη της θητείας του στο κοινοβούλιο.

 

Χωρίς προσωπικό της Τροχαίας ήταν το Σάββατο το κέντρο της πόλης. Η αυξημένη κίνηση αντιμετωπίστηκε με υπομονή από τους οδηγούς, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις περίμεναν ώρα στην ουρά τόσο στην Ομόνοια όσο και στη Βενιζέλου. Θυμίζουμε ότι τα Σαββατοκύριακα δεν εργάζεται το προσωπικό της Δ. Αστυνομίας.

 

Αντίθετα στην γιορτή της Καθαράς Δευτέρας στην Καλαμίτσα ήταν παρούσα και η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία. Δεν υποτιμούμε το γεγονός. Σημασία έχει (όπως κι άλλη φορά σημειώσαμε) το τι γίνεται κάθε μέρα και όχι η εξαίρεση των εορτών και παρελάσεων.

 

Ο Δήμος Καβάλας επεδίωξε να οργανώσει μια πολύ καλή εκδήλωση στην Καλαμίτσα προχθές. Τα κατάφερε αφού είχε και το κίνητρο των επικείμενων εκλογών. Εξυπηρετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι πολίτες, οι οποίοι ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Αν μάλιστα βάδιζαν ως το σημείο της εκδήλωσης (όπως γίνονταν παλιά), όλα θα ήταν καλύτερα. Προτίμησαν να οδηγήσουν κι έτσι οι δρόμοι της Κηπούπολης γέμισαν παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

 

Άξιοι συγχαρητηρίων οι εθελοντές των συνοικιακών συλλόγων. Πέρασαν αρκετή ώρα στην εκδήλωση για να ετοιμάσουν και να μοιράσουν τις μερίδες του φαγητού. Η δουλειά τους πολύτιμη αφού βρέθηκαν σε ένα κρίσιμο για το γεγονός πόστο. Ήταν πολλοί κι ήταν ακούραστοι. Μπράβο τους.

 

Στην πόλη μας βρέθηκε την Καθαρά Δευτέρα ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Βαρδακαστάνης. Ο κ. Βαρδακαστάνης είναι ταυτόχρονα πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΑμΕΑ. Εθεάθη με τον πρώην βουλευτή και Υπουργό κ. Μιχάλη Τιμοσίδη. Ο κ. Βαρδακαστάνης συνεχίζει από χθες την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

 

Για τον ίδιο λόγο (τις επικείμενες ευρωεκλογές) θα έρθει σύντομα στην Καβάλα ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ κ. Χουντής. Σχετική πρώτη ανακοίνωση έκανε χθες η ΛΑΕ Καβάλας. Την Καθαρά Δευτέρα ήταν στην Καβάλα και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Μάλλον για ιδιωτικούς λόγους.

 

Με αξιοπρόσεκτη επιτυχία έγινε στο ΤΕΙ στις 6 Μαρτίου εθελοντική αιμοδοσία. Ανταποκρίθηκαν τόσο φοιτητές όσο και εργαζόμενοι (διοικητικοί- καθηγητές). Όπως όλα δείχνουν η πρωτοβουλία θα επαναληφθεί. Στόχος του ιδρύματος είναι να γίνεται εθελοντική αιμοδοσία στο ΤΕΙ τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

 

Αυτές τις ημέρες έρχονται στην Καβάλα για την εκδρομή τους μαθητές από Λύκειο των Τρικάλων. Θα μείνουν στην Καβάλα αλλά θα κινηθούν και σε Ξάνθη- Κομοτηνή. Η εκδρομή 14 με 16 Μαρτίου αφορά 55 συνολικά άτομα. Καλά να περάσουν.

 

Χαρούμενοι μπαμπάδες. Ο Δημήτρης Παπουτσής είναι ένας ακόμη καβαλιώτης δικηγόρος που «υποδέχεται» στο επάγγελμα τον γιο του Πασχάλη. Η απόφαση διορισμού στο Πρωτοδικείο Καβάλας είναι πολύ πρόσφατη. Ο Κωστής Σιμιτσής χάρηκε τον γιο του Στέφανο στο άγημα που παρέστη χθες στη Μεραρχία κι απέδωσε τιμές στην εκδήλωση αλλαγής Στρατηγού.

 

Διαβάστε επίσης