• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μια πρώτη ματιά η φωτογραφία δεν δείχνει κάτι διαφορετικό, κάτι περίεργο. Ένα αστικό λεωφορείο της Καβάλας δείχνει, τη στιγμή που περιμένει να έρθει η ώρα του δρομολογίου του. Βρίσκεται στην αφετηρία στο κεντρικό λιμάνι. Έτοιμο για ένα ακόμη δρομολόγιο προς την Κηπούπολη.

Μια δεύτερη ωστόσο και πιο προσεκτική «ανάγνωση» της φωτογραφίας έχει την είδηση. Αυτή βρίσκεται στην πινακίδα έμπροσθεν του οχήματος, στη λέξη «Πανεπιστήμιο». Φυσικά και εννοεί το πρώην ΤΕΙ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλη μας επί σειρά δεκαετιών (ίσως και πριν τη Χούντα) πάσχιζε να φιλοξενήσει ένα πανεπιστήμιο. Διεκδίκηση που είχε μερικώς θετικό αποτέλεσμα με το αρχικό ΚΑΤΕΕ και στη συνέχεια με το ΤΕΙ. Εδώ και λίγους μήνες ωστόσο η Καβάλα έγινε έδρα πανεπιστημίου. Κι όσοι το ξεχνούν ή τους διαφεύγει, το μαθαίνουν και από τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ. Ο στόχος επετεύχθη (όπως επετεύχθη). Κι όπου αναφερόμασταν σε ΤΕΙ, πλέον πρέπει να διορθώσουμε ακόμη και τους εαυτούς μας. Το ΤΕΙ μας έγινε πανεπιστήμιο.


 

Με 83 κρούσματα, νέα κρούσματα στον κορωνοϊό, ξεκίνησε χθες τόσο ο μήνας όσο και η εβδομάδα για το Ν. Καβάλας. Ο αριθμός είναι μεγάλος αλλά και αναμενόμενος. Υπάρχει μια γενικότερη έξαρση της κατάστασης, κάτι που εμφανίζεται ειδικά στους Νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Η Καβάλα πασχίζει αλλά δεν μπορεί να είναι εξαίρεση.

 

Νωρίς χθες το πρωί ο διοικητής του Νοσοκομείου Ντίνος Κλειτσιώτης ανακοίνωσε αύξηση των ασθενών, λειτουργία και δεύτερης κλινικής covid. Απορούμε πώς τα κατάφερε (με τέτοια έλλειψη νοσηλευτών)… Κι επειδή η απορία είναι εύλογη, ο ίδιος έσπευσε να εξηγήσει ότι περιορίζεται όλη η άλλη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Τα εξωτερικά ιατρεία, τα προγραμματισμένα χειρουργεία κτλ.

 

Κάποτε ο κ. Κλειτσιώτης ήταν αισιόδοξος για έμμεση και άμεση πρόσληψη 50 περίπου νοσηλευτών, αυτών που το Νοσοκομείο χρειάζεται. Μετά μας επισκέφθηκε η κ. Γκάγκα, που υποσχέθηκε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Από τότε μέχρι και σήμερα ούτε βοήθεια υπήρξε, ούτε προσλήψεις των απαραίτητων νοσηλευτών. Κι ενώ υπάρχουν σημαντικά κενά, οι ασθενείς αυξάνονται…

 

Αυτή η αύξηση στο Νοσοκομείο οφείλεται και στο ότι μεταφέρονται στην Καβάλα ασθενείς με κορωνοϊό από διπλανούς- παραδιπλανούς Νομούς. Γιατί; Γιατί στους Νομούς αυτούς η κατάσταση στα Νοσοκομεία τους είναι ακόμη χειρότερη! Κάπως έτσι χθες το Νοσοκομείο μας είχε 56 συνολικά ασθενείς με κορωνοϊό αλλά κάτοικοι Ν. Καβάλας ήταν οι μισοί!

 

Το κακό είναι ότι το πράγμα δεν είναι καθόλου σταθερό. Καθόλου. Πλέον η σταθερότητα πέρασε στο παρελθόν κι οι ασθενείς αυξάνονται. Κι ενώ ήταν από 40 έως 45 για αρκετές προηγούμενες εβδομάδες, «εκτινάχτηκαν» στους 56. Τι θα γίνει αν αυξηθούν κι άλλο; Τότε το Νοσοκομείο Καβάλας θα γίνει το πρώτο σε περιστατικά Νοσοκομείο της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Διότι ακόμη κι αυτό της Αλεξανδρούπολης, ακόμη κι αυτό μάλλον έχει λιγότερους ασθενείς με κορωνοϊό!

Και κάτι τελευταίο. Τον Οκτώβρη τα κρούσματα κορωνοϊού στο Ν. Καβάλας ήταν 1.537. Πέρσι τον Οκτώβρη (τον Οκτώβρη του 2020) τα κρούσματα ήταν 186! Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Ν. Καβάλας είναι στο «κόκκινο» από τις 15 Σεπτέμβρη και μετά.

 

Πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη σύσκεψη υπηρεσιών και φορέων εν όψει του Χειμώνα που πλησιάζει και πλέον είναι σε απόσταση αναπνοής… Η συνεδρίαση του συντονιστικού του Ν. Καβάλας δεν έτυχε δημοσιότητας λόγω του ότι έγινε με τηλεδιάσκεψη. Μετά το τέλος της υπήρξε ένα τυπικό και σύντομο δελτίο τύπου του κ. Αντωνιάδη.

 

Από την άλλη αυτό το γεγονός της τηλεδιάσκεψης βοήθησε ώστε να παρακολουθήσουν τη συζήτηση- συνεδρίαση όλοι όσοι κλήθηκαν. Χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης». Θα ακολουθήσουν τα συντονιστικά σε κάθε Δήμο του Ν. Καβάλας. Που κι αυτά δεν αποκλείεται να γίνουν με τηλεδιάσκεψη.

 

Αύριο το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ CosmoClassical (πρώην φεστιβάλ Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου). Θα γίνει στη Μ. Λέσχη. Η είσοδος των δημοσιογράφων στο χώρο της συνέντευξης τύπου θα γίνει με τα προβλεπόμενα μέτρα. Έτσι μπορούν να τη παρακολουθήσουν όσοι είναι εμβολιασμένοι, όσοι νόσησαν και όσοι έχουν πρόσφατο αρνητικό Rapid ή PCR τεστ. Είναι η πρώτη συνέντευξη τύπου στην Καβάλα που γίνεται με αυτές τις προϋποθέσεις. Οι οποίες όταν πρόκειται για τηλεοπτικά κανάλια, αφορούν και τους εικονολήπτες. Πρόσφατα σε εκδήλωση στην Καβάλα ο εικονολήπτης δεν ήταν εμβολιασμένος. Δεν του επέτρεψαν να μπει στο χώρο. Μπήκε μόνο η κάμερα που άρχισε να γράφει… Κι ότι έγραψε, έγραψε….

 

Στην Κέρκυρα βρέθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Δέμπας. Τίμησε το Επιμελητήριο του νησιού, το οποίο γιόρτασε 170 (!) χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του. Το Επιμελητήριο της Κέρκυρας είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα.

 

Πλήθος οχημάτων Ταξί ήταν νωρίς το πρωί της Κυριακής στο κεντρικό λιμάνι για την εξυπηρέτηση των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου. Μόνο που αυτήν τη φορά το πλοίο δεν «έβγαλε» κούρσες. Ίσως ούτε μία. Σε αντίθεση με την προηγούμενη άφιξη του (αρχές Οκτώβρη) που είχε «βγάλει» πολλές.

 

Με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Προσοτσάνης, γίνεται ομόφωνα δεκτή δωρεά του συμπολίτη ζωγράφου κ. Διαμαντή Σταγγίδη. Από το πρακτικό της απόφασης μαθαίνουμε ότι «…Ο κ. Σταγγίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να δωρίσει μια συλλογή είκοσι πέντε περίπου έργων ζωγραφικής που φτιάχτηκαν στην Προσοτσάνη και βρίσκονται στο πατρικό του σπίτι στην οδό Αριστοτέλη. Πρόθεση και πρότασή του, όπως αναφέρει, είναι να δημιουργηθεί μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ στο ανακαινισμένο Καπνομάγαζο της ανωτέρω οδού. Το μέρος αυτό ήταν ο χώρος παιχνιδιού για τον ίδιο και για όλα τα παιδιά της γειτονιάς του. Σε περίπτωση που το εσωτερικό του καπνομάγαζου δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό, θα ήθελε να προταθεί άλλος χώρος για να
φιλοξενήσει τη συλλογή του».

 

Τέτοια εποχή κάθε χρόνο το Παλαιοχώρι διοργάνωνε τη γιορτή του κάστανου και η Νέα Πέραμος τη γιορτή του τσίπουρου. Οι εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και φέτος. Όπως τόσα άλλα.

 

Συνεχίζεται στην Αθήνα η προσπάθεια αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος του ΑΟΚ. Η συμμετοχή της ομάδας μας στην χθεσινή κλήρωση είναι μισή δικαίωση. Η άλλη μισή θα υπάρξει μόλις δοθεί συγκεκριμένη άδεια ώστε η ομάδα να λύσει τα ζητήματα με τους ποδοσφαιριστές που δεν έχει. Πρόβλημα που επίσης δεν προκλήθηκε με δική της υπαιτιότητα.

 

Συμπληρώθηκαν 40 μέρες χωρίς τη Μαρία Φρατζεσκάκη. Το μνημόσυνο έγινε στη Μεσορόπη το περασμένο Σάββατο κι οι συνάδελφοι της από τη δημοτική παράταξη «Ανάσα» ήταν αρκετοί. Ιωσηφίδου, Τελίδης, Δρακονάκη, Καλανταρίδης, Τσουρουκίδης αλλά και ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Η τελετή έγινε φυσικά με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

 

Στην Καβάλα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Επίσημο πρόγραμμα συναντήσεων κτλ δεν υπήρξε. Έτσι ο Υπουργός ξεκουράστηκε κι είχε εξόδους με φίλους και συνεργάτες του. Τόσο στην Καβάλα όσο και στη Ν. Ηρακλείτσα.

 

Διαβάστε επίσης