• 3 Μαΐου 2024,

Μηνύματα για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

 Μηνύματα για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 1973 – ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2022

49 χρόνια μετά, το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ εξακολουθεί να αποτελεί διαρκές προσκλητήριο στον αγώνα για «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ». Το χρέος μας να τιμήσουμε τους αγώνες των φοιτητών/-ριών, μαθητών/-ριών,  εργατών/-ριών τον Νοέμβρη του 1973 καθώς και τους νεκρούς, παραμένει ισχυρό και αταλάντευτα δυναμικό.

Η εξέγερση του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ είναι εδώ και μας εμπνέει, είναι ένα διαχρονικό σύμβολο γιατί τότε ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ ΑΛΗΤΕΣ, έγραψαν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες των σύγχρονων αγώνων για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Λαέ πεινάς γιατί τους προσκυνάς

Κάτω η ΧΟΥΝΤΑ

Έξω το ΝΑΤΟ

Ποτέ πια ΦΑΣΙΣΜΟΣ

Έξω οι ΝΑΖΙ από κάθε γειτονιά

Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε και να τιμάμε την μνήμη των νεκρών και όλων των αγωνιστών/-ριών του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. Είναι καθήκον μας σήμερα να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην άκρως επικίνδυνη κυβέρνηση της Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα τους σώσουν οι ολιγάρχες και ότι ο εκφοβισμός που έχουν εξαπολύσει δεν θα περάσει.

… Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο …

Καλούμε τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες της Συμπαράταξης Πολιτών και τους δημοκρατικούς συνδημότες μας να συμμετέχουν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στη συγκέντρωση στο δημοτικό κήπο Καβάλας στις 6 το απόγευμα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι,

Άρης Βέρρος

Νίκος Μουρτασάγας

Σωτήρης Σωτηριάδης


Μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

«Τιμούμε και φέτος, στο όνομα της εξέγερσης του Νοέμβρη, τους διαχρονικούς αγώνες της νέας γενιάς για Δημοκρατία, κοινωνική Δικαιοσύνη και προκοπή. Οι αγώνες της νεολαίας θα είναι πάντα η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και τούτη η μέρα μάς υπενθυμίζει το χρέος να στηρίζουμε με κάθε τρόπο αυτούς τους καθημερινούς αγώνες.

Η υπόθεση της υπεράσπισης της Δημοκρατίας χρειάζεται συνεχή επαγρύπνηση, και οι θεσμοί διαρκή εκσυγχρονισμό, ώστε να εδραιώνουν τα δικαιώματα των πολιτών και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψεων των αποφάσεων. Αυτός είναι ο φόρος τιμής απέναντι στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, που οφείλουν όλοι οι πολίτες και περισσότερο τα πολιτικά πρόσωπα που υπηρετούμε τον θεσμό της Δημοκρατίας».

πηγή: Δήμος Καβάλας


Μήνυμα Τ. Ελευθεριάδου για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Πέρασαν 49 χρόνια από τη μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η μαχητική εναντίωση στη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και των ξένων στηριγμάτων τους ήταν η αρχή του τέλους της φρικαλέας επταετούς περιόδου. Ήταν το λαμπρό μήνυμα για ένα καλύτερο μέλλον, με δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού.

Το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» συνόδευε από τότε τους αγώνες του λαού μας, προκαλώντας αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973.

Καλούμε τους Καβαλιώτες και τις Καβαλιώτισσες να συμμετέχουν στην εκδήλωση μνήμης και διαμαρτυρίας, στον δημοτικό κήπο Καβάλας, στις 6 μ.μ.. Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα. Ιδίως σε εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!

Η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τάνια Ελευθεριάδου

Διαβάστε επίσης