• 20 Απριλίου 2024,

Μόνο με τις αρμοδιότητες του άρθρου 160 του Καλλικράτη ο Θ. Μαρκόπουλος

 Μόνο με τις αρμοδιότητες του άρθρου 160 του Καλλικράτη ο Θ. Μαρκόπουλος

Τόσο το απόγευμα της Δευτέρας αλλά κυρίως το πρωί της Τρίτης ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με τις αρμοδιότητες που συνεχίζει να έχει ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και αναφορικά με τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στον αντιπεριφερειάρχη τουρισμού Κώστα Αντωνιάδη. Επί της διαδικασίας προκύπτει πως η απόφαση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου στάλθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης προκειμένου να δημοσιευθεί. Θα ισχύει μόνο μετά τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.

Ο κ. Μέτιος ανακαλεί αρμοδιότητες που ο ίδιος έδωσε στον κ. Μαρκόπουλο και οι οποίες είναι οι σημαντικότερες και οι ουσιαστικότερες. Η απόφαση Μέτιου είχε ληφθεί αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του περιφερειάρχη ΑΜΘ και ήταν ίδια με την απόφαση που είχε υπογράψει το φθινόπωρο του 2014 ο αείμνηστος προκάτοχός του Γιώργος Παυλίδης. Χωρίς τις αρμοδιότητες που εκχώρησε ο Χρήστος Μέτιος στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας ο ρόλος του Θόδωρου Μαρκόπουλου θα είναι απλά διακοσμητικός.

Το άρθρο 160 του Καλλικράτη προβλέπει ποιες ακριβώς αρμοδιότητες έχει εκ του νόμου ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης και οι οποίες ουσιαστικά σχετίζονται μόνο με τα θέματα της πολιτικής προστασίας. Οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες. Από τη μια λέγεται ότι ο κ. Μέτιος θα κάνει το παν προκειμένου ο κ. Μαρκόπουλος να απομακρυνθεί ακόμη και από το γραφείο που χρησιμοποιεί. Από την άλλη ο κ. Μαρκόπουλος ισχυρίζεται ότι κάτι ανάλογο δεν πρόκειται να συμβεί. Αυτό άλλωστε δήλωσε ξεκάθαρα στη διάρκεια της συνεντεύξεως τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πάντως, χωρίς τις αρμοδιότητες που του είχε εκχωρήσει ο περιφερειάρχης, ο Θόδωρος Μαρκόπουλος κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα της υπογραφής, το προσωπικό που απασχολεί ως γραμματειακή υποστήριξη έξω από το γραφείο του, το αυτοκίνητο για τις υπηρεσιακές του μετακινήσεις και φυσικά το γραφείο όπου φιλοξενείται από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.

Οι προσεχείς ημέρες θα είναι κρίσιμες αν και στην Κομοτηνή λένε πως τίποτε το ιδιαίτερα δε θα συμβεί, πέρα από εκείνο που έγινε για διαφορετικό λόγο και στην περίπτωση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Δράμας. Εντωμεταξύ, το άρθρο 160 του Καλλικράτη αναφέρεται συγκεκριμένα στις αρμοδιότητες που εκ του νόμου φέρει κάθε χωρικός αντιπεριφερειάρχης. Οι αρμοδιότητες είναι οι εξής:

α) συντονίζουν και εποπτεύουν τις υπηρεσίες της περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας, β) εκτελούν τις αποφάσεις του περιφερειάρχη, του περιφερειακού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, που αφορούν την περιφερειακή ενότητα όπου είναι κατά τόπο αρμόδιοι, γ) ασκούν όλες τις αρμοδιότητες που τους μεταβιβάζει ο περιφερειάρχης, δ) διατυπώνουν εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο για το σχεδιασμό μέτρων πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας, ε) έχουν την ευθύνη της διάθεσης και του συντονισμού δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των φυσικών και άλλων καταστροφών στην περιφερειακή ενότητά τους, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που τους παρέχει ο περιφερειάρχης, στ) προεδρεύουν του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας. ζ) Συμμετέχει στη διοίκηση κληροδοτήματος, με έδρα την πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας στην οποία ασκεί τα καθήκοντά του, στις περιπτώσεις που προβλέπεται από την πράξη σύστασής του ή κατ’ άλλο νόμιμο τρόπο.

 

 

Διαβάστε επίσης