• 23 Μαΐου 2024,

Μούτλιας και Παπαδόπουλος – Σφοδρή επίθεση σε Ιωσηφίδου για όσα δεν έκανε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

 Μούτλιας και Παπαδόπουλος –  Σφοδρή επίθεση σε Ιωσηφίδου για όσα δεν έκανε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ

Με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο δικηγόρος Γιάννης Μούτλιας ως μέλος της παράταξης «Ο τόπος της ζωής μας» την οποία κι εκπροσωπεί στο ΔΣ της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση της διοικήσεως και παράλληλα άσκησε κριτική στην πρόεδρο Αναστασία Ιωσηφίδου για οικονομική ζημία ύψος 500.000 ευρώ. Η ζημία αφορά στην υπόθεση Μαρινόπουλου και στα οφειλόμενα από την εταιρεία μισθώματα.

Από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο κ. Μούτλιας αναφέρθηκε λεπτομερέστερα στο θέμα εξηγώντας: «Η ίδια η κ. Ιωσηφίδου παραδέχθηκε ότι η επιχείρηση οφείλει όλα τα μισθώματα του 2016 έως σήμερα, άρα ποσό 250.000 ευρώ. Βάσει του αιτήματος ένταξης στο άρθρο 99 που κατέθεσε η εταιρεία αυτό σημαίνει ότι μετά βεβαιότητας η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν πρόκειται να εισπράξει και τα μισθώματα των επόμενων μηνών. Επομένως η ζημία θα ανέλθει στο ποσό του μισού εκατομμυρίου μόνο για το τρέχον έτος.

Προκειμένου να μισθωθεί σε νέο ενοικιαστή το ισόγειο της δημοτικής αγοράς θα πρέπει πρωτίστως να αποχωρήσει από το κτήριο ο Μαρινόπουλος κι έπειτα να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Αυτή τη στιγμή η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν έχει στα χέρια της δικαστική απόφαση, εν προκειμένω διαταγή πληρωμής, κάτι που επισταμένα ζητούσα από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εξάλλου, τα προβλήματα της επιχείρησης στην καταβολή των μισθωμάτων δεν είναι νέα αλλά είχαν ανακύψει από τον περασμένο Απρίλιο.

Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση ώστε να εξασφαλίσει διαταγή πληρωμής μέσω της οποίας θα ζητά την απόδοση του μισθίου. Σύμφωνα με το νέο νόμο παρόμοιες διαδικασίες έχουν επισπευσθεί. Άρα, μόνο εάν οικιοθελώς ο Μαρινόπουλος αποχωρήσει από το κτήριο θα προχωρήσει η διαδικασία προκήρυξης για την εξεύρεση καινούργιου μισθωτή. Στο β’ εξάμηνο του 2016 δεν πρόκειται να διεξαχθεί ανάλογη διαδικασία. Η δε ζημία αφορά στο 50% του προϋπολογισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ για το 2016, αφού τα μισθώματα του Μαρινόπουλου αποτελούν το ήμισυ των ετησίων εσόδων της δημοτικής επιχείρησης. Κοντολογίς, τίθεται σε κίνδυνο ακόμη και η οικονομική βιωσιμότητα της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήδη αποφάσισε ότι απαγορεύονται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον της εταιρείας. Αυτό θα το εκμεταλλευθεί ο Μαρινόπουλος κι επομένως η οικονομική ζημία είναι κάτι που θα αναγκαστεί να το αντιμετωπίσει οπωσδήποτε η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Διότι με ευθύνη της διοικήσεως η δημοτική επιχείρηση μέχρι σήμερα δεν είχε μεριμνήσει να εκδώσει διαταγή απόδοσης μισθίου και μισθωμάτων και τώρα πλέον δε δύναται να πράξει οτιδήποτε.

Εκείνο που έκανε η κ. Ιωσηφίδου ήταν να συνταχθεί απόλυτα με μία παρελκυστική τακτική που διατηρούσε η διοίκηση του Μαρινόπουλου όχι μόνο έναντι της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αλλά κι έναντι όλων των προμηθευτών και των συνεργατών του. Στόχος της εταιρείας ήταν η χρονική καθυστέρηση. Επί ένα χρόνο σχεδόν συνεχιζόταν το γαϊτανάκι με την έκδοση των επιταγών που είτε δεν εξοφλούνταν συνολικά είτε εξοφλούνταν μόνο σε κάποιο ποσοστό. Το Σεπτέμβρη είχα ζητήσει κατ’ επανάληψη να κλείσει το θέμα προχωρώντας σε έκδοση διαταγής απόδοσης του μισθίου και καταβολής των μισθωμάτων.

Το Δεκέμβρη του 2015 λάβαμε μια κατ’ αρχήν απόφαση την οποία ωστόσο ουδέποτε υλοποίησε η κ. Ιωσηφίδου. Ως αποτέλεσμα, σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας κάποια δικαστική απόφαση. Το ζήτημα ήταν τόσο σοβαρό ώστε το έθετα διαρκώς σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να είχε κινηθεί δικαστική διαδικασία. Η απάντηση που λάμβανα ήταν ότι θα κινούμασταν συναινετικά. Έτσι όμως καταγράφηκε ήδη ζημία 250.000 και σίγουρα αυτή θα ανέρθει μόνο για το 2016 σε 500.000 ευρώ. Το 50% των προϋπολογισμένων εσόδων για την τρέχουσα χρονιά έχουν ήδη χαθεί.

Ότι εκ μέρους της προέδρου υπάρχει βαριά αμέλεια στην άσκηση καθηκόντων αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Όσο κι αν το ζήτησα, η πρόεδρος αρνήθηκε να λάβει δραστικές αποφάσεις αλλά και όταν εξαναγκάστηκε να το κάνει ύστερα από δικές μου πιέσεις τελικά δεν τις υλοποίησε. Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται σε δυσμενή θέση αλλά και αρκετές ακόμη έγκαιρα μερίμνησαν να εκδώσουν διαταγές πληρωμής. Η εταιρεία παρέσυρε την πρόεδρο με αποτέλεσμα να μη δρομολογηθεί οποιαδήποτε δικαστική ενέργεια κι άρα η προσφυγή στο άρθρο 99 να μετατρέπεται σε δυσμενή εξέλιξη για τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Η διοίκηση μιας δημοτικής επιχείρησης πρωτίστως οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντά της και κατά συνέπεια τα συμφέροντα των δημοτών. Εάν η διοίκηση είχε κινηθεί νομικά τότε σήμερα είτε θα είχε εισπράξει όλα τα μισθώματα, είτε η επιχείρηση θα είχε αποβληθεί από το μίσθιο εάν δεν είχε πληρώσει κι έτσι θα είχε δρομολογηθεί η διαδικασία διενέργειας διαγωνισμού για την εγκατάσταση νέου μισθωτή. Μάλιστα, υπήρχαν ενδιαφερόμενοι για τη μίσθωση του συγκεκριμένου χώρου.

Πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει, αλλά τελικά τίποτε δεν έγινε και τώρα πλέον δε δίνεται περιθώριο αντιδράσεων. Αν μάλιστα εκτιμήσουμε τους χρονικούς ρυθμούς με τους οποίους κινούνται τα δικαστήρια της Αθήνας ενδεχομένως η υπόθεση να επεκταθεί και το 2017 με τις ανάλογες απώλειες. Αναφορικά δε με τη συμφωνία Μαρινόπουλου – Σκλαβενίτη, μετά την προσφυγή στο άρθρο 99 μόνο οι δικαστές είναι αρμόδιοι να δεχθούν το σχέδιο εξυγίανσης. Εξωδικαστικά το θέμα δε θα λυθεί και μόνο με οικιοθελή αποχώρηση της εταιρείας μπορεί να αδειάσει το κτήριο.

Άμεση θα είναι η κατάθεση αιτήματός μου για συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, ειδικά μετά τους ισχυρισμούς της προέδρου που ουσιαστικά έχει εγκληματήσει. Η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ είναι ίσως από τις ελάχιστες επιχειρήσεις σε πανελλήνιο επίπεδο που αν και της οφείλει ο Μαρινόπουλος ωστόσο δεν έχει εκδώσει εις βάρος του διαταγή πληρωμής. Ο συνάδελφος νομικός που χειρίζεται το θέμα από τον περασμένο χρόνο μετά την κατάθεση αιτήματος εκ μέρους του Μαρινόπουλου δέχθηκε ειδοποίηση από την πρόεδρο ώστε να προχωρήσει σε διαταγή πληρωμής, κάτι όμως που είναι δώρο άδωρο.

Τέτοιας έκτασης οικονομική ζημία δε θυμάμαι να έχει υποστεί ο δήμος Καβάλας στη διάρκεια των τελευταίων ετών και μάλιστα συνδυαζόμενη με ολιγωρία και βαριά αμέλεια εκ μέρους του ΔΣ της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Εάν είχαν πραχθεί τα δέοντα τότε το δικαστήριο της Καβάλας σε δύο – τρεις το πολύ ημέρες θα είχε εκδώσει τη διαταγή πληρωμής. Το μόνο που μπορεί πλέον να γίνει είναι μια παρέμβαση στο δικαστήριο την 1η Ιουλίου, ημέρα συζητήσεως του αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 99, προκειμένου να γνωστοποιηθεί η απαίτηση της δημοτικής επιχείρησης».

 

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ

Ο επικεφαλής της αντιπολιτευτικής παράταξης Μάκης Παπαδόπουλος μίλησε επίσης από το ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ για την ίδια υπόθεση επισημαίνοντας: «Η κ. Ιωσηφίδου πρώτα θα πρέπει να μελετήσει επαρκώς το πτωχευτικό δίκαιο κι έπειτα να προβαίνει σε δημόσιες ασυνάρτητες δηλώσεις. Κατόπιν της αιτήσεως υπαγωγής του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99 οτιδήποτε περιέχεται εντός του καταστήματος πλέον προστατεύεται κι άρα η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ούτε χρήματα μπορεί να εισπράξει ούτε προϊόντα να λάβει. Επομένως, η δημοτική επιχείρηση είναι εντελώς εκτεθειμένη.

Οι ισχυρισμοί ότι κάποια δικαστική απαίτηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα χαλούσε τη συμφωνία με την εταιρεία Σκλαβενίτης είναι αβάσιμοι, αστείοι κι αποτελούν μόνο προφάσεις. Επιπλέον, πριν τη συμφωνία οπωσδήποτε ο Σκλαβενίτης γνώριζε το οικονομικό άνοιγμα του Μαρινόπουλου και τις οφειλές του στην αγορά. Παρόμοιες επιχειρηματικές συμφωνίες δε βασίζονται σε κατινιές αλλά αυτονόητα εξελίσσονται σε σοβαρό επίπεδο και με πλήρη νομική κάλυψη. Ότι κι αν επικαλείται επομένως τώρα η κ. Ιωσηφίδου είναι μπουρδολογίες του αέρα.

Σήμερα το κατάστημα παραμένει κλειστό, οι υπάλληλοι της εταιρείας είναι όμηροι, ενώ η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ δε μπορεί να εισπράξει τα μισθώματα κι έτσι τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον της δημοτικής επιχείρησης. Η απώλεια μισού εκατομμυρίου ευρώ είναι η μεγαλύτερη μεταπολιτευτική οικονομική ζημιά για το δήμο Καβάλας. Ο δήμος Καβάλας και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να λάβουν μέτρα πριν τη συζήτηση του αιτήματος της εταιρείας από το δικαστήριο της Αθήνας προκειμένου να εξασφαλισθεί ένα θετικό αποτέλεσμα για τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Επιπλέον, ας προσέχουν τις δημόσιες δηλώσεις τους κι αν έχουν υπόψη τους πως οι καβαλιώτες δεν είναι χαζοί. Δική μας πρόθεση δεν είναι η άσκηση ευκαιριακής κριτικής αλλά η ελαχιστοποίηση των αρνητικών εξελίξεων και της ζημίας για τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Δυστυχώς, η ανευθυνότητα, η αναποτελεσματικότητα, η ανικανότητα καθιστούν πολιτικά επικίνδυνη ακόμη και τη δήμαρχο, η οποία προσωπικά επέλεξε την κ. Ιωσηφίδου για την προεδρία της δημοτικής επιχείρησης».

 

=

Διαβάστε επίσης