• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

Νέα ερώτηση στη Βουλή για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Λεκάνης

 Νέα ερώτηση στη Βουλή για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Λεκάνης

12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών και της Δράμας κ. Ξανθόπουλος) κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση για τα προτεινόμενα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Λεκάνη και Νευροκόπι της Δράμας.

Την απευθύνουν στον Υπουργό Περιβάλλοντος. Είναι η δεύτερη για το θέμα αφού προηγήθηκε αυτή του κ. Κυριάκου Βελόπουλου.

Το μέρος της ερώτησης που αφορά την πρόταση για τη Λεκάνη αναφέρει:

«Έντονες αντιδράσεις και αναστάτωση έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές αποφάσεις για εγκατάσταση μεγάλων Φωτοβολταϊκών Πάρκων στις περιοχές Νευροκοπίου Δράμας και Λεκάνης Καβάλας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καμία ενημέρωση των κατοίκων για τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων χώρων αλλά και για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εγκαταστάσεις αυτές στις παραγωγικές δραστηριότητες, το περιβάλλον, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών.

Συγκεκριμένα: I. Η κυβέρνηση αποφάσισε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 75 ΜW στην περιοχή της Λεκάνης Kαβάλας. Η εγκατάστασή του εγκρίθηκε από την επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της απερχόμενης διοίκησης του κ. Μέτιου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς καμία ενημέρωση των κατοίκων και βεβαίως, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. Από την πλευρά του Υπουργείου, πέρα από την παντελή έλλειψη ενημέρωσης, παρατηρείται παντελής έλλειψη σχεδιασμού και μελέτης σχετικά με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων.

Η Λεκάνη είναι μια αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει αποκλειστικά με παραγωγές του πρωτογενή τομέα. Οι παραγωγές αυτές έχουν διαπιστωμένα την ανάγκη στήριξης και από την κυβέρνηση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε οι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στην περιοχή να μην αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Τα 1.460 στρέμματα, όπου προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, είναι βοσκότοπος μέσα στον οποίο είναι εγκατεστημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Η ύπαρξή του είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της κτηνοτροφίας και η απαλλοτρίωσή του θα εκδιώξει τους κτηνοτρόφους και θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής.

Άγνωστο παραμένει επίσης ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς η Λεκάνη είναι ένα κλειστό οροπέδιο και, βεβαίως, πριν την υπογραφή της απόφασης καμία σοβαρή μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την χωρική εγκατάσταση των παραπάνω Φωτοβολταϊκών Πάρκων στις περιοχές Νευροκοπίου Δράμας και της Λεκάνης Καβάλας;

2. Προτίθεται να λάβει υπόψη, κατά την διαδικασία αδειοδότησης και έγκρισης από το ΥΠΕΝ, τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των τοπικών κοινοτήτων και φορέων όσον αφορά τις πιθανές σοβαρές επιπτώσεις των συγκεκριμένων έργων στην παραγωγική και οικονομική βιωσιμότητα των παραπάνω περιοχών;

3. Πότε θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, το οποίο έχει προκηρυχθεί από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά λιμνάζει εδώ και 5 χρόνια με αποτέλεσμα έκτοτε να επικρατεί αναρχία στη χωροθέτηση τέτοιων έργων;

4. Σκοπεύει σκοπό να ενισχύσει τον δραστήριο ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας;».

Διαβάστε επίσης