• 24 Απριλίου 2024,

Νέα προβλήματα για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα»

 Νέα προβλήματα για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα»

Το νήμα… των αποκρατικοποιήσεων δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών, πιάνει ξανά, με την έλευση του νέου έτους, το ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο οι δύο εναπομείνασες ενεργειακές στο χαρτοφυλάκιο του, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας, φαίνεται πως βρίσκονται στο σημείο «μηδέν».

Η πώληση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου και η παραχώρηση της ΥΑΦΑ έχουν μείνει παγωμένες, όπως και κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του περασμένου έτους. Και όλα δείχνουν ότι παγωμένες θα μείνουν μέχρι νεωτέρας…

Σε σχέση με την ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας αν και η ενεργειακή κρίση έχει καταδείξει την ανάγκη αξιοποίησης της συγκεκριμένης υποδομής προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου σε περιόδους χαμηλού κόστους και η διάθεση τους σε χρονικές συγκυρίες με τις τιμές υψηλές με σκοπό τη συγκράτηση των τιμών, εντούτοις η αποκρατικοποίηση μένει ακόμη κολλημένη.

Αν και το ΤΑΙΠΕΔ, λένε οι πληροφορίες, είναι έτοιμο να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, ωστόσο, η ΡΑΕ δεν έχει εκδώσει ακόμη τον αναγκαίο κανονισμό κοστολόγησης.

Πληροφορίες θέλουν την Αρχή να αναμένει και κατευθύνσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται κάποια κινητικότητα. Χωρίς τον κανονισμό τιμολόγησης που θα καθορίζει και το βαθμό κοινωνικοποίησης του εσόδου, ο νέος ιδιοκτήτης δεν είναι δυνατόν να υπολογίσει το τίμημα που θα προσφέρει για την παραχώρηση.

πηγή: Capital.gr

Διαβάστε επίσης