• 18 Μαΐου 2024,

Νέες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η όδευση του αγωγού φ.α. “Ποσειδώνας” θα είναι ορεινή

 Νέες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η όδευση του αγωγού φ.α. “Ποσειδώνας” θα είναι ορεινή

Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εργασίες για τον αγωγό ΤΑΡ στη δημοτική ενότητα Φιλίππων πρόκειται να τελειώσουν τις επόμενες εβδομάδες ή τους επόμενους μήνες. Το έργο θα ολοκληρωθεί με τη βοήθεια του καιρού. Ο βαρύς χειμώνας και η παρατεταμένη κακοκαιρία εντός του Ιανουαρίου ήταν αναμενόμενο να επηρεάσει την πρόοδο των εργασιών.

Κι ενώ αργά ή γρήγορα ο αγωγός ΤΑΡ θα είναι γεγονός για όλη την περιφερειακή ενότητα Καβάλας ένας νέος αγωγός μοιάζει να μας «χτυπά την πόρτα». Η ΠΡΩΙΝΗ και χθες αναφέρθηκε στο έργο κατασκευή του αγωγού «Ποσειδώνα». Ένα έργο που βρίσκεται σε διαβούλευση, άσχετα εάν η τοπική κοινωνία δε φαίνεται να γνωρίζει το παραμικρό.

Η ιστορία του αγωγού έχει παρελθόν. Εκείνο που προς το παρόν έχει σημασία είναι ότι πρώτον, ουδείς στην Π.Ε. Καβάλας δε γνωρίζει λεπτομέρειες για το έργο, αφού δεν έχει φτάσει στην περιοχή μας η διαβούλευση όπως θα έπρεπε, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της όδευσης.

Δεύτερον, επιβεβαιώνονται οι ανεπίσημες έστω πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η όδευση του αγωγού «Ποσειδώνας» στην επίμαχη περιοχή της δημοτικής ενότητας Φιλίππων θα είναι ορεινή.

Σημειώνεται ότι για την μελέτη του έργου εργάζονται διάφορες επιστημονικές ομάδες, ενώ μία από τις μελέτες σχετική με το πώς θα επηρεασθεί η περιοχή από την έλευση του νέου αγωγού φαίνεται να εκπονείται από ομάδα καθηγητών του ΤΕΙ ΑΜΘ. Ο αγωγός θα ακολουθήσει ορεινή όδευση, όπως αναφέρουν γενικότερες πληροφορίες και όπως προκύπτει από την ενημέρωση έστω κι αν αυτή δεν είναι οριστική, του Θέμη Καλπακίδη. Ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Δήμου Καβάλας που τόσο πολύ ασχολήθηκε με την όδευση του αγωγού ΤΑΡ γνωρίζει για την έλευση του αγωγού «Ποσειδώνας». Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ μάλιστα έκανε λόγο και για έναν ακόμη αγωγό ο οποίος επίσης θα «χτυπήσει την πόρτα μας» το προσεχές διάστημα.

Μιλώντας στην ΠΡΩΙΝΗ ο Θέμης Καλπακίδης ισχυρίστηκε ότι έχει δει σχέδια σε υπηρεσία του δημοσίου όπου ο «Ποσειδώνας» θα περάσει από τα βουνά. Εννοεί μια ορεινή όδευση που περιλαμβάνει περιοχές όπως το Βουνοχώρι και τη Λημνιά. Κοντολογίς και εάν τα σχέδια που είδε ο κ. Καλπακίδης είναι τα οριστικά, παρακάμπτεται η περιοχή των Τεναγών.

Πρόκειται για κάτι οριστικό; Είναι κάτι που ενδεχομένως θα αλλάξει; Τίποτε δεν είναι γνωστό σχετικά με τη διαβούλευση, διευκρίνισε ο Θέμης Καλπακίδης. Με σιγουριά και χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία έκανε λόγο και για έναν επιπλέον αγωγό που θα περάσει από τη δημοτική ενότητα Φιλίππων.

Αυτή την περίοδο που η περιοχή πλήττεται από αλλεπάλληλα κύματα κακοκαιρίας, οι αγρότες των Τεναγών βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων. Όπως σημείωσε ο Θέμης Καλπακίδης, οι βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν πριν από την Παρασκευή προκάλεσαν πλημμύρες σε διάφορες αγροτικές εκτάσεις. Είναι επομένως βέβαιο ότι υπάρχουν ζημιές.

Αναφορικά με τα έργα καθαρισμού των Τεναγών Φιλίππων ο κ. Καλπακίδης αποσαφήνισε ότι το μόνο που καθαρίστηκε ήταν η κεντρική τάφρος. Τόνισε μάλιστα ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει εργασίες καθαρισμού και σε άλλα μικρότερα κανάλια. Το πρόβλημα από τυχόν πλημμύρες στην περιοχή των Τεναγών δε θα φανεί το διάστημα των βροχοπτώσεων αλλά δύο ή τρεις ημέρες μετά το τέλος τους, όταν δηλαδή ο όγκος των νερών από τα βουνά θα καταλήξει στην επίμαχη περιοχή των Τεναγών.

Διαβάστε επίσης