• 19 Μαΐου 2024,

Νέο δημοτικό κυνοκομείο: Δημοπρατήθηκε το 2021, θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2023!

 Νέο δημοτικό κυνοκομείο: Δημοπρατήθηκε το 2021, θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2023!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πριν από περίπου έναν χρόνο, στις 14 Οκτώβρη του 2021, ο Δήμος Καβάλας δημοπράτησε ένα φιλόδοξο και απαραίτητο για αυτόν έργο.

Την κατασκευή νέου κυνοκομείου του στην περιοχή κοντά στο Ζυγό. Ίδια έργα με τη βοήθεια του κράτους, δρομολογήθηκαν σε πολλούς Δήμους της χώρας. Ο Δήμος Καβάλας διαθέτει το γνωστό κυνοκομείο του στην περιοχή κοντά στον Βιολογικό Καθαρισμό αλλά αυτό είναι γεμάτο και από πολλές πλευρές ξεπερασμένο και κορεσμένο. Καθώς λοιπόν παρουσιάστηκε η ευκαιρία, έσπευσε να την εκμεταλλευτεί.

Μόνο που τα δημόσια έργα στην χώρα μας από τον πολύ… έλεγχο και την πολύ γραφειοκρατία καταλήγουν σε «λαβύρινθο». Έτσι το συγκεκριμένο έργο φυσικά και δεν άρχισε να εκτελείται. Αυτό θα γίνει σε λίγους μήνες. Κατά πάσα πιθανότητα αρχές του έτους. Εκτός αν ο ανάδοχος αναμένει τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Τότε το έργο δεν αποκλείεται να ξεκινήσει την Άνοιξη.

Για αυτήν την μεγάλη καθυστέρηση μεσολάβησαν διάφορα γεγονότα που βασικά αφορούν τη δημοπράτηση και το αποτέλεσμα της. Αρχικά η αρμόδια επιτροπή των υπηρεσιακών παραγόντων απέκλεισε δύο από τις προσφορές που κατατέθηκαν. Έμειναν τρεις. Η της μεγαλύτερης έκπτωσης- έκπτωση 35%- εξετάστηκε από τα μέλη της επιτροπής του διαγωνισμού και στο τέλος απορρίφθηκε. Λόγω ασυνήθιστα χαμηλών τιμών.

Η εταιρία κλήθηκε να δικαιολογήσει την έκπτωση του 35% αλλά όπως φαίνεται δεν τα κατάφερε. Έτσι αποκλείστηκε, κάτι που συμβαίνει και θα συμβαίνει από εδώ και πέρα. Περίπου το ίδιο έγινε και στο έργο των αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων της Δ.Ε. Φιλίππων. Αυτά για την πρόταση εκτέλεσης του έργου με έκπτωση 35%.

Στη συνέχεια εξετάστηκε η δεύτερη προσφορά, με έκπτωση 26%. Διαπιστώθηκε και επειδή είχε περάσει αρκετός χρόνος, ότι η εταιρία που την πρόσφερε δεν είχε πλέον τη δυνατότητα εκτέλεσης έργων αυτού του επιπέδου. Αποκλείστηκε και αυτή.

Φθάσαμε στην 3η μεγαλύτερη έκπτωση, τοπικής εταιρίας. Έκπτωση στο 25%. Εδώ ευτυχώς δεν υπήρξε πρόβλημα κι έτσι το έργο «δόθηκε» σε αυτήν την εταιρία και με την προαναφερθείσα έκπτωση. Σήμερα το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 711.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Κι επειδή δεν είναι δύσκολο ή περίπλοκο έχει αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης περίπου 1 έτος. Από την στιγμή που θα αρχίσει και εκτός απροόπτου πάντα.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά τη δημοπράτηση του έργου, ο ανάδοχος επιλέχθηκε αλλά περιμένει! Να υπογράψει σύμβαση. Η διαδικασία δεν τελειώνει με την υπογραφή της σύμβασης. Έχει κι άλλα στάδια και ελέγχους. Κι άλλη γραφειοκρατία. Εξ αυτού του λόγου υπολογίζεται ότι το έργο θα αρχίσει να εκτελείται με το νέο έτος.

Όλα αυτά που φυσικά και δεν συμβαίνουν πρώτη φορά «προσγειώνουν» όσους δεν ξέρουν από το ελληνικό δημόσιο. Αυτούς που νομίζουν ότι τα έργα γίνονται γρήγορα, αρχίζουν λίγο μετά τη δημοπράτηση τους. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Τα έργα αρχίζουν 1 χρόνο και βάλε μετά την ημερομηνία που ανακοινώνεται ότι θα δημοπρατηθούν. Σχεδόν ποτέ δεν τελειώνουν στο χρόνο που προβλέπεται αφού οι παρατάσεις στα έργα είναι μια μόνιμη διαδικασία και επιλογή.

Διαβάστε επίσης