• 5 Μαΐου 2024,

Υλοτομία υπό όρους στα καμένα της Ποταμιάς

 Υλοτομία υπό όρους στα καμένα της Ποταμιάς

Η Διεύθυνση Δασών του Ν. Καβάλας ενέκρινε την υπό όρους έκτακτη υλοτομία σε συγκεκριμένες συστάδες δάσους, στην περιοχή άνωθεν Ποταμιάς.

Εκεί όπου τον Αύγουστο υπήρξε η γνωστή μεγάλη δασική φωτιά. Η διαδικασία αφορά κυρίως τους κατοίκους της Ποταμιάς. Η απόφαση εμπλέκει και το Δήμο Θάσου, το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου πρέπει να αποφασίσει σχετικά.

Τα κυριότερα σημεία της απόφασης αναφέρουν:

«Εγκρίνουμε για το διαχειριστικό έτος 2022, ως έκτακτη κάρπωση την υλοτομία και απόληψη απονεκρωμένου ξυλώδους κεφαλαίου, που ανέρχεται σε 380 κ.μ. ξυλείας τραχείας πεύκης, από τις συστάδες 3α, 3β, 4α, 4β, 5α, 5β του δημοτικού δάσους της Τοπικής Κοινότητας Ποταμιάς του Δήμου Θάσου, το οποίο προέκυψε από την δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 10-8-2022.

Οι ποσότητες των δασικών προϊόντων που θα προκύψουν είναι οριστικές κατά επιφάνεια και ενδεικτικές κατ’ όγκο. Τα προϊόντα ξυλείας που προβλέπεται να παραχθούν είναι καυσόξυλα. Η απομάκρυνση των καμένων κορμών κρίνεται αναγκαία για την διατήρηση και προστασία του βιοτόπου, την αποτροπή δευτερογενών προσβολών και την αποφυγή ατυχημάτων.

Τα προς υλοτομία και απομάκρυνση άτομα θα επισημανθούν με την «υλοτομική σφύρα» ή με κόκκινο ανεξίτηλο υλικό βαφής, από το Δασαρχείο Θάσου. Η ποσότητα ξυλείας που θα προκύψει, θα καταμετρηθεί και θα διανεμηθεί για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Ποταμιάς, σύμφωνα τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και ειδικότερα αυτές που καθορίζουν την Διαχείριση Δημοτικών Δασών, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του με στοιχεία.

Οι απαραίτητες υλοτομικές εργασίες θα γίνουν με την επίβλεψη και παρουσία των αρμοδίων υπαλλήλων του Δασαρχείου Θάσου με τις υποδείξεις των οποίων υποχρεούνται να συμμορφωθούν οι υλοποιούντες τις σχετικές εργασίες. Επιτακτική καθίσταται και η καθημερινή παρουσία του Δημοτικού Δασοφύλακα στον χώρο των εργασιών.

Περαιτέρω τίθενται και οι παρακάτω όροι και προϋποθέσεις. Δεν θα πραγματοποιηθούν υλοτομίες α) στις επιφάνειες στις οποίες θα υλοποιηθεί η κατασκευή των επειγόντων αντιδιαβρωτικών έργων (κορμοδέματα, κορμοφράγματα, σανιδότοιχοι, κλαδοπλέγματα κλπ), β) σε επιφάνειες στις οποίες η κλίση είναι μεγαλύτερη από 55%, γ) εντός των ορίων των ρεμάτων, καθώς και εκατέρωθεν των κοιτών αυτών και των μισγαγγειών για την προστασία του εδάφους από την διάβρωση και δ) σε λοιπές θέσεις όπου βάσει εμπειρίας και τεχνογνωσίας κρίνει αναγκαίο η οικεία Δασική Υπηρεσία.

Δε θα υλοτομηθούν δένδρα στα οποία έχει παραμείνει άκαυτο και ζωντανό έστω και ελάχιστο τμήμα της κόμης τους. Θα πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα εγκεκριμένη Διαχειριστική Μελέτη των Δημοτικών Δασών της ν. Θάσου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 64 του Ν.Δ. 86/69.

Οι εργασίες υλοτομίας, συγκομιδής, μετατόπισης και εξωδάσωσης του λήμματος θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η φυσική αναγέννηση και η προστασία του εδάφους. Πέραν των υφισταμένων δρόμων δεν θα πρέπει να διανοιχτεί κανένας νέος δασικός δρόμος ή ράμπα εντός του καμένου δάσους.

Θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας στην εκτέλεση των υλοτομικών εργασιών, στην απρόσκοπτη και ασφαλή διεξαγωγή κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς στην αποτροπή ενδεχόμενου τραυματισμού πεζών ή περιπατητών. Επισημαίνεται ότι πριν την έναρξη των υλοτομικών εργασιών απαιτείται η έκδοση σύμφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου.

Η υλοτομία θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εντός του χρονικού διαστήματος 1-10-2022 έως 30-11-2022. Το δημόσιο ουδεμία ευθύνη φέρει για τυχόν εκκίνηση της έκτασης εκ μέρους τρίτων. Η παρούσα απόφαση δεν αναιρεί αποφάσεις άλλων υπηρεσιών. Η παρακολούθηση της παρούσας ανατίθεται στο Δασαρχείο Θάσου».

Διαβάστε επίσης