• 16 Απριλίου 2024,

Νέο ξεκίνημα για την Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας

 Νέο ξεκίνημα για την Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας

Πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου η σύντομη διαδικασία ορκωμοσίας νέων δημοτικών υπαλλήλων της υπηρεσίας της Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας. Οι υπάλληλοι που ορκίστηκαν επιλέχθηκαν αξιοκρατικά μέσω του ΑΣΕΠ. Όλα άρχισαν προ 1,5 έτους από την τότε διοίκηση του Δήμου. Οι 104 συνολικά εργαζόμενοι (χθες ορκίστηκαν 85 από αυτούς) θα καλύψουν κενά στην υπηρεσία που την επηρέαζαν για τη σωστή της λειτουργία.

Από σήμερα θα ξεκινήσει διαδικασία πλυσίματος των κάδων ενώ ακόμη πιο φανερά αποτελέσματα θα υπάρξουν από τις 20 Οκτώβρη και μετά. Το γεγονός του επιπλέον προσωπικού μαζί με τη διόρθωση βλαβών στα απορριμματοφόρα (τα οποία επανέρχονται στην καθημερινή εργασία) δημιουργούν συνθήκες για ένα νέο ξεκίνημα της υπηρεσίας. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κυριάκος Σταυρίδης είναι αισιόδοξος και χθες είπε ότι «… διαπίστωσα ήδη ότι τα ογκώδη αντικείμενα στους δρόμους είναι σαφώς λιγότερα». Αυτό οφείλεται και στη δουλειά της υπηρεσίας και στο ότι λόγω Φθινοπώρου οι ανακαινίσεις των κατοικιών φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί ή να μη γίνονται τόσο συχνά.

Από τους 85 υπαλλήλους που ορκίστηκαν χθες οι περισσότεροι ήταν ήδη εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας. Η συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχεται από εκτός Καβάλας. Για να επιδιώξουν μετάθεση ή μετάταξη στον τόπο καταγωγής τους θα πρέπει να περάσουν δύο χρόνια ως εργαζόμενοι στο Δήμο Καβάλας. Στο τέλος της διαδικασίας θα επιλεγούν και θα εργαστούν κι οι υπόλοιποι ως το νούμερο των 112 συνολικά προσλήψεων. Κάποιοι θα επιλεγούν από την κατηγορία των ΑμΕΑ και κάποιοι άλλοι (περίπου 20) περιμένουν να λυθούν γραφειοκρατικά προβλήματα που ανέκυψαν στην πορεία. Μικρό μέρος των νέων υπαλλήλων θα εργαστούν σε παρεμφερείς δημοτικές υπηρεσίες.

Ορκίστηκαν νέοι δημοτικοί υπάλληλοι

Παρουσία του δημάρχου Θεοδώρου Μουριάδη, του αντιδημάρχου Κυριάκου Σταυρίδη και αρκετών υπηρεσιακών παραγόντων (διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου και της υπηρεσίας καθαριότητας) έγινε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου σύντομη τελετή για την ορκωμοσία νέων μόνιμων δημοτικών υπαλλήλων. Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν η τότε διοίκηση του δήμου επωφελήθηκε της δυνατότητας που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες καθαριότητας σε όλη την τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργούν ανταποδοτικά. Δηλαδή όσα είναι τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη ίδιο πρέπει να είναι το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας καθαριότητας. Τότε προέκυψε ότι ο Δήμος Καβάλας Θα μπορούσε να προβεί σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η προεργασία που είχε γίνει είχε αναφερθεί σε προσλήψεις 112 ατόμων. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε η διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ για την επιλογή του προαναφερόμενου προσωπικού. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η γραφειοκρατία θα καθυστερούσε τόσο πολύ την τελική εξέλιξη. Την πρόσληψη του προσωπικού και την ανάληψη εργασιακής υποχρέωσης από τους επιλεγέντες.

Η γραφειοκρατική καθυστέρηση υπήρξε και κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων κυρίως όμως στην έκδοση των τελικών πινάκων των επιλεγέντων. Στη συνέχεια χρειάστηκαν πάλι αρκετές εβδομάδες μέχρι αυτοί που επιλέχθηκαν και τελικά προσλήφθηκαν να προσκομίσουν και πάλι τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτοί που προσλαμβάνονται σε πρώτη φάση είναι εκατόν τέσσερις. Οι υπόλοιποι (έως το νούμερο των 112) θα προσληφθούν με άλλη διαδικασία καθώς θα προέρχονται από ειδικές κατηγορίες ανέργων. Κυρίως από άτομα με ειδικές ανάγκες. Χθες ορκίστηκαν 85. Δύο ακόμη θα ορκιστούν στη διάρκεια του μήνα.  17 θα ορκιστούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία καθώς η διαδικασία για αυτούς εκκρεμεί.

Λίγο πριν τη διαδικασία της ορκωμοσίας χθες παραιτήθηκε ένας από τους 104. Θα αντικατασταθεί. Οι επιλεγέντες ορκίστηκαν πάρα πολύ σύντομα παρουσία του δημάρχου που διάβασε τον σχετικό όρκο. Δόθηκαν σε όλους οδηγίες και συμβουλές. Τους έγινε προτροπή να εργαστούν υπεύθυνα. Οι περισσότεροι θα βρίσκονται στην υπηρεσία καθαριότητας,  κάποιοι θα μετακινηθούν υποχρεωτικά σε άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιλεγέντων δεν προέρχεται από το νομό Καβάλας . Οι περισσότεροι από αυτούς που ορκίστηκαν χθες ήταν γυναίκες. Σημειώνουμε ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο για χρονικό διάστημα δύο περίπου ετών κανείς από αυτούς που ανέλαβαν από χθες η υπηρεσία δεν μπορεί να μετακινηθεί σε Δήμο κοντά στην περιοχή από την οποία προέρχεται.  Όλοι όσοι βρίσκονται στην Καβάλα και κατάγονται από μακρινούς νόμους έχουν το μυαλό τους στη μετάθεση ή στη μετάταξή. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να κάνουν αφού περάσουν δύο χρόνια ως εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Καβάλας. Πριν από τη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας αρκετοί από τους προαναφερθέντες εργάζονταν ήδη στο Δήμο. Για δύο ημέρες υπήρξε μία διαδικασία εκπαίδευσης και προσαρμογής τους σε σχέση με την καθαριότητα του Δήμου, ομιλία προς αυτούς από τους προϊσταμένους τους.

Διαβάστε επίσης