• 28 Μαρτίου 2024,

Νερό από το Κρυονέρι λύνει (;) το πρόβλημα του Ζυγού

 Νερό από το Κρυονέρι λύνει (;) το πρόβλημα του Ζυγού

Το απόγευμα της Τετάρτης η ΔΕΥΑΚ είχε στη διάθεσή της τα πρώτα αποτελέσματα μιας καινούργιας επιλογής, μιας προσωρινής λύσης, για το πρόβλημα των νιτρικών στο νερό ύδρευσης του Ζυγού. Μετά από συσκέψεις των στελεχών της και την καθοδήγηση της δημάρχου έγινε παροχή νερού στο Ζυγό από τη δεξαμενή του Κρυονερίου. Έτσι νέα ποσότητα καθαρότερου νερού μπήκε στο δίκτυο του Ζυγού όπου ως γνωστό σημειώνεται το πρόβλημα των αυξημένων νιτρικών.

Η λύση φαίνεται να αποδίδει αν και εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ μιλούν για δοκιμή. Σύντομα θα έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να οριστικοποιήσουν μια άμεση παρέμβαση που θα έχει ορατά αποτελέσματα. Φροντίζουν μάλιστα, τώρα που το Ζυγό υδροδοτείται από τη δεξαμενή του Κρυονερίου, να προχωρήσουν σε νέες αναλύσεις ώστε να αποδείξουν όπου χρειάζεται πτώση των δεικτών στα νιτρικά.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ήταν εκείνη που άμεσα γνωστοποίησε την είδηση για τη δοκιμή και για τα θετικά αποτελέσματα. Στην ερώτηση γιατί η συγκεκριμένη επιλογή δεν είχε εφαρμοστεί εξαρχής οι απαντήσεις ποικίλουν. Αλλού αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο σενάριο δεν περιλαμβάνονταν στις πρώτες επιλογές της ΔΕΥΑΚ. Αλλού λέγεται ότι η λύση είναι προσωρινή και μόνο για το χειμώνα, αφού το καλοκαίρι η ζήτηση αυξάνεται και η γεώτρηση του Κρυονερίου δε μπορεί να καλύψει και τα δύο χωριά.

Θα αναμένουμε την εξέλιξη του θέματος. Πάντως, είναι γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ κινητοποιήθηκε ενώ εξετάζει κι άλλα εναλλακτικά σενάρια από τα ήδη γνωστά. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΔΕΥΑΚ ενημέρωσε σχετικά με τη νέα επιλογή και μέθοδος πρόσμιξης του νερού τη διεύθυνση υγείας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας.

Εντωμεταξύ αποδεικνύεται μία ακόμη φορά αναξιόπιστος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Ξανθόπουλος. Ενώ το περασμένο Σάββατο στη διάρκεια της γενικής συνελεύσεως των κατοίκων του Ζυγού δήλωσε ότι η γεώτρηση στο ρέμα της Λημνιάς απέδωσε καλής ποιότητας και ικανοποιητικής ποσότητας νερό, ωστόσο το δελτίο τύπου που ο ίδιος υπογράφει με ημερομηνία 14/2/2018 αναφέρεται σε ερευνητική γεώτρηση στο ρέμα της Λημνιάς που έδειξε καλό ποιοτικά νερό αλλά σε μικρή ποσότητα. Κοντολογίς, ο κ. Ξανθόπουλος αυτοδιαψεύδεται καθώς άλλα δήλωσε στη λαϊκή συνέλευση του χωριού κι άλλα στο δελτίο το οποίο ο ίδιος υπέγραψε λίγες ημέρες αργότερα.

Νέο θέμα αντιπαράθεσης του κ. Ξανθόπουλου με το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ ανέκυψε με αφορμή διακοπή νερού το μεσημέρι και το απόγευμα της Τρίτης. Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κ. Ξανθόπουλος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι ενώ η βλάβη που διαπιστώθηκε το πρωί της Τρίτης διορθώθηκε, ξέχασαν όμως να ανοίξουν τη βάνα με αποτέλεσμα να μην αποκατασταθεί η διακοπή της υδροδότησης σε πελάτες της ΔΕΥΑΚ.

Ο κ. Ξανθόπουλος στην τηλεοπτική του παρέμβαση ανέφερε ότι επειδή η διακοπή του νερού συνεχίζονταν η ΔΕΥΑΚ υπόθεσε ότι υπήρξε και άλλη βλάβη. Αλλά κάτι ανάλογο δεν υπήρχε ποτέ. Μίλησε για φοβερό λάθος φωτογραφίζοντας τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ ότι διόρθωσαν τη ζημιά αλλά δεν επανήρθαν στην κλειστή βάνα και δεν επανέφεραν παρά μόνο μετά από ώρες το νερό σε πολλές συνοικίες της πόλης.

Στην ίδια τηλεοπτική παρέμβαση του, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι η υπόθεση ερευνάται, ζήτησε συγνώμη από τους καταναλωτές και έκανε λόγο για ένα λάθος, βάζοντας τη λέξη σε παρένθεση.

*Η φωτογραφία προέρχεται από την ιστοσελίδα zygoskavalas.gr. Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι λόγω αυτού του είδους της πρόσμιξης του νερού του χωριού (με νερό από το Κρυονέρι), τελευταία και λόγω της αυξημένης πίεσης σημειώνονται βλάβες στο δίκτυο μέσα στο Ζυγό.

Διαβάστε επίσης