• 29 Απριλίου 2024,

Νικήτας Κακλαμάνης: Στήριξη στη Δήμητρα Τσανάκα- Τι είπε για τις Περιφερειακές εκλογές στην ΑΜΘ

 Νικήτας Κακλαμάνης: Στήριξη στη Δήμητρα Τσανάκα- Τι είπε για τις Περιφερειακές εκλογές στην ΑΜΘ

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε χθες στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ. Προσέφερε στήριξη στη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για τη στήριξη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ενώ σχολίασε τη διάσπαση του κόμματος σε εκλογικό επίπεδο για την περιφέρεια ΑΜΘ.

Η άποψη του κ. Κακλαμάνη έχει ενδιαφέρον καθώς πέραν του γεγονότος ότι είναι αντιπρόεδρος της βουλής, είναι επίσης ένας από τους παλαιότερους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου κι επιπλέον είναι πρόεδρος – συντονιστής στην επιτροπή για την προετοιμασία των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Νέα Δημοκρατία. Όπως παραδέχθηκε περισσότερο ασχολήθηκε με τις εκλογές στους δήμους. Παρόλα αυτά οι δηλώσεις του στην ΠΡΩΙΝΗ αφορούσαν και στη διπλή υποψηφιότητα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης προέβλεψε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ όποτε κι αν διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, ενώ προέβλεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί και στις ευρωεκλογές. Αναφορικά με τη νίκη της ΝΔ ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμη κι αν υπάρξει αυτοδυναμία θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Σχετικά με τις εκλογές στο Δήμο Καβάλας και τις εκλογές στην περιφέρεια ΑΜΘ ο Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε:

«Σε ότι αφορά τις Περιφέρειες οι υποψηφιότητες των υποψηφίων Περιφερειαρχών ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου του κόμματος. Οι μισές περίπου είναι οι Περιφερειάρχες που υπάρχουν και τώρα. Εκτιμούμε ότι ήταν πετυχημένοι, επομένως δεν υπήρχε κανείς λόγος να αλλάξει ο υποψήφιος. Στις άλλες Περιφέρειες έχουν επιλεγεί καινούργιοι υποψήφιοι, πάλι με προσωπική επιλογή του προέδρου του κόμματος. Οι εκλογές για τις Περιφέρειες έχουν έντονο, ή εμείς τουλάχιστον τους δίνουμε, πολιτικό χαρακτήρα για αυτό και η στήριξη στους υποψήφιους Περιφερειάρχες που επέλεξε το κόμμα μέσω του προέδρου μας έχουν την σκληρή και πολιτική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Περιφέρεια σας υπάρχει και μία δεύτερη υποψηφιότητα από έναν άνθρωπο τον οποίο εγώ προσωπικά τον γνωρίζω καλά διότι τυχαίνει σε ανύποπτο χρόνο να έχω κάνει κουμπαριά μαζί του. Εκτιμούμε ότι καλό θα ήταν οι δυνάμεις να είχαν συμπτυχτεί σε ένα ψηφοδέλτιο κι εν πάση περιπτώσει δεν θέλουμε να μπούμε στη μέση. Θέλουμε να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη των αντιπαραθέσεων κι αυτή είναι η συμβουλή που εγώ δίνω με την ευκαιρία. Διότι θα υπάρξει ο δεύτερος γύρος και στο δεύτερο γύρο οι δυνάμεις πρέπει να συνενωθούν. Σε ότι αφορά τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό το χωρίσαμε σε δύο επίπεδα. Είναι η πρωτεύουσες των νομών και οι μικρότεροι Δήμοι.

Στις πρωτεύουσες των Νομών κομματικά χρίσματα όπως δίνονταν μέχρι και την προηγούμενη φορά (το 2014), ο πρόεδρος του κόμματος δεν το ήθελε. Το θεωρεί ξεπερασμένο. Εγώ προσωπικά συμφωνώ μαζί του. Βάλαμε το εξής κριτήριο. Όπου υπήρχαν δήμαρχοι που είχαν εκλεγεί με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και υπό την ευρύτερη έννοια ανήκουν στον κεντροδεξιό χώρο και δεν υπήρχε κάποιος ειδικός λόγος να μην τους στηρίξουμε ώστε να συνεχίσουν τη θητεία τους αυτούς συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε. Μία τέτοια περίπτωση λοιπόν είναι η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Τη γνωρίζω μέσω της ιατρικής και λιγότερο μέσω της αυτοδιοίκησης. Δεν είχαμε κανέναν ενδοιασμό λοιπόν να στηρίξουμε κι αυτήν την φορά πολιτικά με απόλυτη σαφήνεια και χωρίς κανένα «ναι μεν αλλά» την ανεξάρτητη υποψηφιότητα της κ. Δήμητρας Τσανάκα.

Γιατί λέω ανεξάρτητη, γιατί έτσι μη δίνοντας χρίσμα δίνουμε το δικαίωμα στον ή στην υποψήφια Δήμαρχο μας να έχει την ευελιξία να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο από ανθρώπους που αγαπούν την πόλη σας χωρίς αυτό να είναι υποχρέωση να ανήκουν όλοι στον ιδεολογικό της κεντροδεξιάς παράταξης. Κάθε άλλο μάλιστα. Άρα η στήριξη προς τη Δήμαρχο σας είναι ξεκάθαρη σε ότι αφορά τη ΝΔ και καλώ – σε αυτούς εγώ μπορώ να απευθυνθώ κατά κύριο λόγο- τους ανθρώπους, τους φίλους, τα μέλη και τα στελέχη της ΝΔ να στηρίξουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό τη Δήμητρα Τσανάκα. Σχετικά με το ενδεχόμενο διαγραφών όσων στηρίξουν τον αντίπαλο του κ. Μέτιου ακούστε τις θα σας πω.

Εγώ είμαι παλιός στην παράταξη και στο κόμμα. Είμαι από το 1964 που δεν υπήρχε ΝΔ αλλά ΕΡΕ. Η εμπειρία μου λέει ότι η διαγραφή είναι κάτι το εύκολο. Η εγγραφή νέων ανθρώπων και στελεχών είναι το δύσκολο. Δεν επιλέγω και δεν έχω εισηγηθεί ποτέ τη διαγραφή. Αλλά δεν είναι δυνατόν να είσαι και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα. Δηλαδή όποιοι επιλέγουν να μην στηρίξουν την επίσημη υποψηφιότητα, που είναι απόφαση του προέδρου του κόμματος, δεν μπορεί την επομένη μέρα να απευθυνθούν σε μας σα να μην τρέχει τίποτα. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν μπορεί να είσαι αξιωματούχος του κόμματος και να μην στηρίζεις την επιλογή του κόμματος. Πρέπει να φύγεις από το αξίωμα σου. Όχι να διαγραφείς από το κόμμα. Να φύγεις από το αξίωμα που έχεις».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Νικήτας Κακλαμάνης παρατήρησε:

«Είμαι αθεράπευτος στο σημείο αυτό. Έχω μείνει σταθερά στην άποψη που υπάρχει του συμβουλίου υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992. Θεωρώ τη συμφωνία επαίσχυντη. Δεν θα ζήσω εγώ τουλάχιστον ηλικιακά τα προβλήματα που φοβάμαι ότι θα προκύψουν από αυτήν τη συμφωνία. Τα μεγάλα προβλήματα από αυτή τη συμφωνία δεν θα προκύψουν αύριο ή μεθαύριο. Θα προκύψουν μετά την παρέλευση 10 -15 ετών με απαράδεκτες διεκδικήσεις. Θα με θυμηθείτε. Για αυτό και ήταν κατηγορηματικό το όχι της παράταξης και του κόμματος επί της συμφωνίας».

 

Διαβάστε επίσης