• 3 Μαΐου 2024,

ΝΟΘΑΚ: Ο Γιάννης Σκαρής «ανοίγει τα φτερά του» για νέες μεγάλες επιτυχίες

 ΝΟΘΑΚ: Ο Γιάννης Σκαρής «ανοίγει τα φτερά του» για νέες μεγάλες επιτυχίες

Συνέντευξη στην Αθλητική Πρωινή παραχώρησαν ο 17χρονος πρωταθλητής αγώνων ανοιχτής θάλασσας Γιάννης Σκαρής και ο προπονητής του Νίκος Γκέκας.

Μετά την επιτυχία του στα «Βοτσαλάκια», ο Γιάννης έχει μπροστά του νέες, μεγάλες προκλήσεις. Φαίνεται έτοιμος για νέες μεγάλες διακρίσεις σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, σ’ ένα αγώνισμα στο οποίο οι δυσκολίες είναι πολλές.

Παράλληλα, ο Νίκος Γκέκας τονίζει την πρόοδο του αθλητή του στους προσωπικούς του χρόνους αλλά και την προσήλωση που δείχνει στις προπονήσεις και στη δουλειά που γίνεται. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους.

«Νιώθω πιο έτοιμος τώρα»

Ερ: Συνεχίζεις με κεκτημένη ταχύτητα από την περσινή χρονιά. Κάθε χρόνο και καλύτερος;

Απ: Δουλεύω καθημερινά στις προπονήσεις με στόχο να γίνομαι κάθε χρόνο και καλύτερος. Ελπίζω αυτό το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, να έχω και καλές επιδόσεις στους αγώνες που θα ακολουθήσουν.

Ερ: Τώρα έχεις πλέον και περισσότερες εμπειρίες στους αγώνες ανοιχτής θάλασσας.

Απ: Νιώθω πιο έτοιμος τώρα. Έχω συμμετέχει σε αρκετούς αγώνες και με τους νέους αλλά και με τους άνδρες. Έχω αποκτήσει κάποιες εμπειρίες και θεωρώ ότι θα πάω καλύτερα στους αγώνες που έρχονται.

Ερ: Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα όπου κέρδισες πρόσφατα την πρόκρισης, είναι και ο μεγαλύτερος σου φετινός στόχος;

Απ: Ο μεγαλύτερος μου στόχος είναι το Ευρωπαϊκό των νέων. Βέβαια θα προσπαθήσω και στο Παγκόσμιο αλλά και στους Μεσογειακούς να τα πάω όσο πιο καλά μπορώ.

Ερ: Πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνεις με την ανοιχτή θάλασσα;

Απ: Σίγουρα είναι δύσκολο. Πρέπει να είσαι σωστός και στο σχολείο παράλληλα με το κολυμβητήριο. Πιστεύω ότι τα καταφέρνω μια χαρά. Είναι λίγος ο ελεύθερος χρόνος που υπάρχει, ειδικά και το Σαββατοκύριακο αλλά πλέον έχω προσαρμοστεί.

Ερ: Ο πήχης ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο;

Απ: Ανεβαίνει, όπως βέβαια ανεβαίνουν και οι… τάξεις στο σχολείο. Δε θα δώσω του χρόνου Πανελλαδικές γιατί θέλω να φύγω για σπουδές στην Αμερική, με υποτροφία στην κολύμβηση.

Ερ: Τι προτιμάς περισσότερο: την ανοιχτή θάλασσα ή τα 1500 στο κλειστό κολυμβητήριο;

Απ: Και τα δυο μου αρέσουν πολύ αλλά προτιμώ την ανοιχτή θάλασσα γιατί είναι κάτι πιο ελεύθερο. Μου αρέσει και το γεγονός ότι ποτέ δε ξέρεις πως θα είναι οι συνθήκες μέσα στα θάλασσα. Την ώρα του αγώνα, μπορεί να αλλάξουν αρκετές φορές. Από τα ένα δεκάλεπτο στο άλλο, μπορεί να αλλάξουν τελείως οι συνθήκες.

Ερ: Ο προπονητής σου υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό αυτό που κάνεις;

Απ: Όλη η ομάδα με υποστηρίζει. Ιδιαίτερα οι δυο προπονητές μου, ο Νίκος Γκέκας και η Ισιγόνη Βαλσαμίδου. Είναι κάθε μέρα δίπλα μου και με έχουν βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό γι’ αυτές τις επιτυχίες που έχω.

Ερ: Τι πρέπει να έχει ένας αθλητής ανοιχτής θαλάσσης για να φτάσει σε μεγάλες διακρίσεις;

Απ: Το κυριότερο είναι ότι πρέπει να έχει αντοχή. Είναι μεγάλες οι αποστάσεις. είναι 10 χιλιόμετρα. Εξίσου σημαντικό είναι και η εμπειρία που πρέπει να αποκτήσει. Στη θάλασσα είσαι αντιμέτωπος με διαφορετικές συνθήκες σε κάθε αγώνα οπότε πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι για να τα πας καλύτερα.

Ερ: Περίμενες να έχεις αυτή τη διάκριση στα «Βοτσαλάκια»;

Απ: Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα. Είχα πάει για να πιάσω το όριο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων και μου βγήκαν άλλες τρεις προκρίσεις. Αυτό δείχνει ότι είμαι σε καλή κατάσταση και φυσικά αισθάνομαι καλύτερα ψυχολογικά.

Ερ: Είναι το καλοκαίρι των μεγάλων αγώνων από εδώ και πέρα για τον Γιάννη;

Απ: Έχω τον Ιούλιο το Πανελλήνιο της Κολύμβησης. Τον Αύγουστο είναι το Παγκόσμιο στο Μπαλί και μετά αρχές Σεπτεμβρίου τους παράκτιους Μεσογειακούς στην Κρήτη και το Ευρωπαϊκό Νέων στην Κέρκυρα προς το τέλος του Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο έχουμε το Μεσογειακό των Νέων στην Κύπρο.

«Έχει υπομονή και δε βιάζεται για τα αποτελέσματα»

Ερ: Τι λέει ο προπονητής για το πουλέν του;

Απ: Είμαι πολύ χαρούμενος. Στα «Βοτσαλάκια» η επιτυχία ήταν μεγάλη γιατί πετύχαμε το στόχο που είχαμε βάλει, το στόχο που είχαμε στο μυαλό μας. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν το Ευρωπαϊκό Νέων και να πάμε σε προκρίσεις για την ηλικία του και το παραπάνω που είναι των ανδρών.

Θέλουμε να κυνηγήσουμε το κάτι παραπάνω γιατί η ανοιχτή θάλασσα  θέλει εμπειρία, θέλει αγώνες και μέσα απ` αυτούς τους αγώνες και τον πολλή δουλειά βγαίνουν τα αποτελέσματα. Η προσπάθεια μας έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 3 χρόνια στην ανοιχτή θάλασσα.

Πέρσι στο Ευρωπαϊκό στην Πορτογαλία, ο Γιάννης είχε πραγματοποιήσει μια πολύ καλή εμφάνιση. Φέτος ελπίζουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, έχοντας και ένα χρόνο μπροστά του με περισσότερες εμπειρίες.

Ερ: Στις μεγάλες διοργανώσεις που θα συμμετέχει, μπορεί να φτάσει σ’ ένα μετάλλιο;

Απ: Έχει να κάνει με καλούς αθλητές. Ο πρώτος στόχος είναι μια οχτάδα. Από εκεί και πέρα είναι ένα αγώνισμα που κρίνονται πολλά με το πώς θα πάει ο αγώνας στη διάρκεια, πως θα αντιμετωπίσει ο αθλητής τις συνθήκες μέσα στη θάλασσα. Μπορεί να είσαι και στα μετάλλια ανάλογα με την ημέρα.

Ερ: Πως σκιαγραφείς τον αθλητή σου;

Απ: Είναι πολύ καλός αθλητές και ακούει. Έχει υπομονή, δε βιάζεται για τα αποτελέσματα. Γνωρίζει ότι μέσα από τη δουλειά θα πετύχει τους στόχους του, όπως βέβαια και τα υπόλοιπα παιδιά που είναι στο γκρουπ.

Γίνεται μια καλή δουλειά και θα έρθουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η δουλειά του ΝΟΘΑΚ δε σταματάει εδώ. Έχουμε και άλλους αθλητές που τα επόμενα χρόνια θα φτάσουν σε υψηλό επίπεδο. Ήδη έχουμε έναν ακόμη αθλητή που είναι στην Εθνική ομάδα, τον Βύρωνα Καρκαλιανίδη που πήγανε μαζί με τον Γιάννη στη Λεμεσό.

Είχαμε τη Χαρά Τζήμα που για λίγα εκατοστά δεν πήγε στους Μεσογειακούς Κορασίδων. Ακολουθούν και άλλα παιδιά από πίσω. Όταν θα έρθει η ηλικία τους, θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Στο ΝΟΘΑΚ θεωρούμε ότι υπάρχει μέλλον. Αυτό είναι το κυριότερο για μια δουλειά που γίνεται με συνέπεια και μεγάλο μεράκι.

Διαβάστε επίσης