• 30 Απριλίου 2024,

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ – ΟΛΟΙ το Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 7 μ.μ. στη ΣΤΕΓΗ να ενώσουμε τη φωνή μας

 Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ – ΟΛΟΙ το Σάββατο 20 Απριλίου, ώρα 7 μ.μ. στη ΣΤΕΓΗ να ενώσουμε τη φωνή μας

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ!

Με τη με αριθμό 137068/16-4-2024 απόφαση της  Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών του Υπουργείου Πολιτισμού απορρίφθηκε η αίτηση θεραπείας που υποβάλαμε, γιατί «προβάλλονται κατ’ ουσία ισχυρισμοί που είτε εκφεύγουν της αρμοδιότητας του παρόντος Συμβουλίου (σχέση μισθωτών του κτηρίου “ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ»με φερόμενο ιδιοκτήτη του κτηρίου “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ”), είτε «δεν αποτελούν νέα, κρίσιμα για την υπόθεση πραγματικά στοιχεία (σχέση εξεταζόμενου κτηρίου με λοιπά, πέραν του “Μεγάρου Τόκου”,χαρακτηρισμένα ως μνημεία, κτήρια της οδού Κύπρου, με τα οποία το εξεταζόμενο κτήριο δεν έχει οπτική επαφή), είτε, τέλος, προβάλλονται απαραδέκτως με την υπό εξέταση αίτηση θεραπείας (αίτηση χαρακτηρισμού ως μνημείου του υπό εξέταση κτηρίου)

Τα επιχειρήματα διαφυγής που επιχειρεί η υπηρεσία, η ίδια που αρχικά ενέκρινε την επέμβαση, δεν πείθουν:

  • Δεν είναι δυνατό να «εκφεύγει της αρμοδιότητας» του ΥΠΠΟ η παρουσία του ΣΦΓΤ ως πολύτιμης πολιτιστικής και ιστορικής μαρτυρίας της νεώτερης Καβάλας επί 65 χρόνια.
  • Εθελοτυφλεί το ΥΠΠΟ όταν αρνείται την οπτική επαφή του ογκώδους Κειμηλιαρχείου και του 3ου ορόφου του με τα έξη διατηρητέα κτίρια – έργα τέχνης της οδού Κύπρου.
  • Αφήνει ανοιχτή για το μέλλον την εξέταση της αίτησης χαρακτηρισμού ως μνημείου του κτιρίου της Στέγης, όταν γνωρίζει ότι ελλοχεύει κίνδυνος δημιουργίας αναντίστρεπτων τετελεσμένων στο κτίριο πριν το αίτημα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ.

Γι’ αυτό και αναπόφευκτα η υπόθεση δεν κλείνει εδώ, αλλά ανοίγει ένας νέος κύκλος ενεργειών που θα στοχεύουν πλέον στην αναίρεσή της παραπάνω αποφάσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την επανεξέταση του φακέλου εκεί.

Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος  είναι δύσκολος και επίπονος, τα έξοδα μεγάλα και η αδιαλλαξία της απέναντι πλευράς ανυποχώρητη, όμως αποτελεί μονόδρομογια να υπάρξει η Στέγη μας. Όπως εκατοντάδες συμπολίτες μας και η Γενική Συνέλευση μαζικά και ομόφωνα μας δέσμευσε, θααγωνιστούμε για την παραμονή του ΣΦΓΤ στην επί 65 έτη έδρα του και για να αποδείξουμε και στον πιο δύσπιστο συμπολίτη μας τι ήταν, τι είναι και τι μπορεί να υπάρξει η Στέγη μας για την νεολαία και τον κόσμο του πολιτισμού και της γνώσης στην Καβάλα.

Μόνο με το αγωνιστικό «παρών»μας, την ενότητα και την αλληλεγγύη των συμπολιτών μας μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον του πολιτισμού στην Καβάλα.

Όλοι μαζί το Σάββατο 20 Απριλίου στην εκδήλωση της Στέγης, με την ενημέρωση για τα επόμενά μας βήματα και την συζήτηση –συνομιλία με τον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου. Να διατρανώσουμε την απόφασή μας: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΓΗ!

Πρωτοβουλία Διάσωσης της Στέγης

Διαβάστε επίσης