• 2 Μαΐου 2024,

Ο Αλέξης Πολίτης σε ρόλο «πυροσβέστη» για τις εκδηλώσεις των Ποντιακών συλλόγων

 Ο Αλέξης Πολίτης σε ρόλο «πυροσβέστη» για τις εκδηλώσεις των Ποντιακών συλλόγων

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης προσπάθησε να ρίξει τους τόνους όσον αφορά τις εκδηλώσεις για την επέτειο της γενοκτονίας των ποντίων.

Εκδηλώσεις που έγιναν την Παρασκευή και χθες Κυριακή. Βρέθηκε μπροστά σε μια αντιπαράθεση συλλόγων, την οποία προσπάθησε να ξεπεράσει. Στο τέλος ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε όλες τις προτάσεις, όλα τα γεγονότα.

Μήπως και με αυτόν τον τρόπο λύσει το πρόβλημα. Το οποίο είναι διαρκές, αφορά τους συλλόγους αλλά εκδηλώνεται δημόσια κάθε χρόνο την ίδια περίοδο. Όταν έρχεται η ώρα των εκδηλώσεων για την επέτειο της γενοκτονίας. Η συνέντευξη του κ. Πολίτη δόθηκε στο ράδιο Πρωινή το πρωί της περασμένης Παρασκευής, πριν δηλαδή τις εκδηλώσεις.

Η συνέντευξη Πολίτη

Ερ: Ποιος είναι ο πυροσβεστικός ρόλος, ο συμβιβαστικός ρόλος  του Αντιπεριφερειάρχη στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων;

Απ: Από το θεσμικό τους ρόλο και μόνο από αυτό, οι Αντιπεριφερειάρχες πρέπει να είναι ενωτικοί. Οπότε έκρινα σωστό και απαραίτητο λαμβάνοντας υπόψη και όλα τα γεγονότα των παρελθόντων ετών, σε μια μέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων (ανθρώπων που έδωσαν το αίμα τους για να είμαστε σήμερα εμείς εδώ και να τους τιμούμε). Έπρεπε να είμαστε ενωτικοί και να βρούμε μια λύση προκειμένου όλα τα Ποντιακά σωματεία, όλες οι συλλογικότητες ποντιακές της Καβάλας, να καθίσουν κάτω από μια κοινή ομπρέλα προκειμένου να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τους πεσόντες ήρωες μας. Γιατί ήταν ήρωες οι οποίοι υπέφεραν, οι οποίοι βασανίστηκαν και οι οποίοι εν τέλει κατέληξαν. Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ιδιαίτερο πλούσιο το οποίο έχει πάρα πολλά δρώμενα και δράσεις και στο οποίο δεν τίθεται θέμα επιλογής. Έχω μιλήσει με όλους τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν το πρόγραμμα και νομίζω ότι θα ακολουθηθεί απ` όλους τους συλλόγους.

Ερ: Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό που αντιμετωπίσατε. Είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Απ: Προσπάθησα να ρίξω τους τόνους και πραγματικά να ενώσω τους ανθρώπους.

Πάνω απ` όλα είμαστε όλοι Έλληνες, πάνω απ` όλα είμαστε όλοι Πόντιοι, αγαπάμε όλοι μας την Ελλάδα. Νομίζω ότι όποιες μικροδιαφορές μας χωρίζουν πρέπει να πάνε στην άκρη όσο μιλάμε για την απόδοση τιμών και την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων. Ας αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και ας βρούμε το πολλά που μας ενώνουν. Βάσει αυτού του σκεπτικού μίλησα με το Μητροπολίτη, είχαμε εκτενείς συνομιλίες τόσο τηλεφωνικά όσο και διά ζώσης, τις τελευταίες ημέρες. Και αυτός είναι σύμφωνος ότι πρέπει να  επικρατήσει η αγάπη, πρέπει να επικρατήσει η ενότητα.

Ερ: Από τις πρώτες μέρες που αναλάβατε καθήκοντα, δώσατε μεγάλη σημασία στην επικοινωνία με τους συλλόγους. Οι σύλλογοι είναι εδώ και επανέρχονται, σας χτυπούν την πόρτα συνεχώς. Πως χειρίζεστε αυτά τα θέματα;

Απ: Εμείς τρέξαμε ένα πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες στο οποίο δώσαμε σημαντική βοήθεια σε όποιους Συλλόγους, σε όποια Σωματεία ήθελαν τη βοήθεια αυτή για να πραγματοποιήσουν τις δράσεις τους. Ήταν ένα πρόγραμμα τις τάξεως των 50.000 ευρώ.  Ενδεικτικά το λέω για την  ιστορία γιατί ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση το «Άδοντες και ψάλλοντες» στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων που ήταν μέσα στο πρόγραμμα. Ανοίγει λοιπόν το ζήτημα των εκδηλώσεων. Ο κορωνοϊός θα είναι παρελθόν σε λίγο καιρό. Οι σύλλογοι βρίσκουν πάλι τις δραστηριότητες τους, βρίσκουν ξανά τις δυνάμεις τους, ανακτούν τις δυνάμεις τους  και βγαίνουν πάλι στις επάλξεις προκειμένου να χαράξουν πάλι πολιτιστικό έργο. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους. Του χρόνου θα τους στηρίξουμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε μια άριστη σχέση με τους συλλόγους μας και μπορούμε μαζί να αναδείξουμε και άλλο το πολιτιστικό προϊόν της Καβάλας. Καθημερινά οι πόρτες μου είναι ανοιχτές για όλους τους πολίτες, πόσο μάλλον για τους πολιτιστικούς συλλόγους. Εκτιμώ ότι το 2023 που θα είναι μια χρονιά προεκλογική, θα είναι και μια χρονιά άκρως πολιτιστική.

Ερ: Θέλουμε να κάνετε και ένα σχόλιο για την εβδομάδα δημόσιας υγείας. Και αυτό πέρασε από τα χέρια σας.

Απ: Βέβαια. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα τρέξει τις επόμενες μέρες. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο προκειμένου να ανακοινώσουμε πράγματα. Πάνω σε αυτό θα υπάρξει μια ημερίδα στην οποία θα μιλήσουνε άνθρωποι της ιατρικής επιστήμης, ψυχολόγοι, θα μιλήσουν άνθρωποι οι οποίοι έζησαν τον κορωνοϊό και την πανδημία μέσω του επαγγέλματος τους, μέσα από τη δουλειά τους. Καθηγητές Πανεπιστημίου θα μιλήσουν και για τη μετά Covid εποχή. Η περίοδος  δεν έχει τώρα καμία σχέση με τα δυο προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να δούμε το μέλλον.

Διαβάστε επίσης