Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επιβεβαιώνει όσα επικαλείται η ΔΕΥΑΚ

 Ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επιβεβαιώνει όσα επικαλείται η ΔΕΥΑΚ

Βασικός ισχυρισμός των εκπροσώπων της ΔΕΥΑΚ για το σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, χθες και προχθές στις συνοικίες Αγίου Λουκά και ΔΕΠΟΣ, είναι ότι οφείλεται σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η οποία υποτίθεται ότι μαζί με την αυξημένη κατανάλωση των ημερών προκάλεσε το πρόβλημα που ακόμη και χθες το πρωί δεν είχε λυθεί. Ο ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας από την άλλη πλευρά διαψεύδει τον ισχυρισμό της ΔΕΥΑΚ αφού την Δευτέρα υπήρξε διακοπή ρεύματος στο κέντρο της πόλης και πουθενά αλλού. Ούτε στα Αμισιανά (κεντρικό αντλιοστάσιο), ούτε στην περιοχή των Φιλίππων.

Με αυτήν την αφορμή επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας. Στη δημοτική επιχείρηση κάτι φαίνεται να μην πάει καλά. Η ΔΕΥΑΚ ακόμη και χθες ως το μεσημέρι δεν εξέδωσε ανακοίνωση ενημέρωσης για τη διακοπή του νερού, την απέφυγε συστηματικά ακόμη και την ώρα του οξύτατου προβλήματος την Δευτέρα το απόγευμα και το βράδυ. Η στάση αυτή που αποδοκιμάστηκε ακόμη κι από τη Δήμαρχο, δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού της ΔΕΥΑΚ προς τους καταναλωτές και πελάτες της. Οι οποίοι ενώ δεν έχουν νερό, δεν έχουν και νέα για το τι συμβαίνει. Πέραν του ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση (ενώ για άλλα θέματα, μικρότερης σημασίας, υπήρχαν δελτία τύπου μετά σχετικών φωτογραφιών), οι καταναλωτές τηλεφωνούν στα γραφεία της επιχείρησης αλλά δεν απαντά κανείς. Γιατί; Γιατί απόγευμα και βράδυ δεν υπάρχει κανείς σε πόστο ενημέρωσης του κοινού.

Δεύτερον, δεν υπήρξε καμία διακοπή ρεύματος όπως έσπευσαν να δικαιολογηθούν. Ο κ. Τακίδης επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας ήταν χθες κατηγορηματικός. Μας είπε επίσης ότι η περιοχή του αντλιοστασίου και των Φιλίππων ηλεκτροδοτούνται από το ΚΥΤ Φιλίππων στη Λυδία. Άρα δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση της διακοπής ρεύματος στο κέντρο της πόλης με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ. Αλλά και το ρεύμα να κόπηκε, στο αντλιοστάσιο υπάρχει γεννήτρια. Η οποία λειτουργεί αυτόματα.

Τι συνέβη λοιπόν στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ τη Δευτέρα το πρωί; Όλοι οι αρμόδιοι αποφεύγουν να ενημερώσουν αναλυτικά. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αντλιοστάσιο έγιναν πρόσφατα μετακινήσεις προσωπικού, με πρωτοβουλία του προέδρου Ν. Ξανθόπουλου. Μετακινήθηκαν σε άλλο πόστο έμπειροι εργαζόμενοι και στη θέση τους ανέλαβαν καθήκοντα εργαζόμενοι χωρίς εμπειρία.

Εδώ και έναν και πλέον χρόνο ο κ. Ξανθόπουλος δεν έχει καθόλου καλές σχέσεις με το προσωπικό του αντλιοστασίου, τους οποίους απείλησε με τιμωρία. Αυτοί του απάντησαν (εκείνη την εποχή )με εξώδικο! Με αυτήν την αφορμή άρχισαν και συνεχίστηκαν ακόμη και πρόσφατα οι μετακινήσεις του έμπειρου προσωπικού από το κεντρικό αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ. Μήπως επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος; ρωτήθηκε χθες ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας Άγγελος Λογκάρης. Απάντησε: «Αυτήν την στιγμή δεν προκύπτει ανθρώπινο λάθος».

Δηλώσεις Δ. Τσανάκα και Α. Λογάρη για τη διακοπή υδροδότησης

Στη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας απέδωσε η ΔΕΥΑΚ την πολύωρη διακοπή υδροδότησης στις συνοικίες ΔΕΠΟΣ και Αγίου Λουκά, από τις μεσημβρινές έως τις βραδινές ώρες. Πολύς κόσμος ταλαιπωρήθηκε, ενώ η επιχείρηση ούτε σχετική ανακοίνωση εξέδωσε αλλά ούτε εκπρόσωπος της απαντούσε στις τηλεφωνικές κλήσεις.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης κι ενώ η διακοπή υδροδότησης συνεχίζονταν σε ορισμένες περιοχές των δύο συνοικιών, ο διευθυντής τεχνικού τμήματος ΔΕΥΑΚ Άγγελος Λογκάρης από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ μας μίλησε για το πρόβλημα τονίζοντας: «Από τις 4:00 τα ξημερώματα της Τρίτης αποκαταστάθηκε η υδροδότησης και στις υψηλές περιοχές του Αγίου Λουκά, κάτι που δε συνέβη και στη συνοικία της ΔΕΠΟΣ. Καταβάλουμε προσπάθεια προκειμένου να δώσουμε νερό στη δεξαμενή μέσω της οποίας τροφοδοτείται η ΔΕΠΟΣ από τη δεξαμενή του νοσοκομείου.

Το πρόβλημα στην υδροδότηση της Δευτέρας ήταν ένας συνδυασμός της διακοπής ηλεκτροδότησης και της κατανάλωσης που σημειώθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρξει έλλειμμα νερού στη δεξαμενή από την οποία τροφοδοτούνται οι υψηλές περιοχές του Αγίου Λουκά και της ΔΕΠΟΣ. Νωρίτερα εκδηλώθηκε βλάβη επί της οδού Πρεβέζης γι’ αυτό και υπήρξε μια διακοπή που θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε και ως προγραμματισμένη.

Το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΚ επηρεάστηκε επειδή διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν τη Δευτέρα και σε περιοχές της δημοτικής ενότητας Φιλίππων. Λόγω της αυξημένης ζήτησης το δίκτυο λειτουργεί στα όριά του. Όταν παρατηρείται διακοπή ηλεκτροδότησης, το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος λειτουργεί αυτόματα. Εάν όμως τη συγκεκριμένη στιγμή τύχει να είναι χαμηλή η στάθμη του νερού της δεξαμενής τότε προκαλείται πρόβλημα ελλείμματος.

Τροφοδοτώντας τη δεξαμενή από εκείνη του νοσοκομείου, εκτιμώ ότι το αργότερο σε τρεις ώρες θα έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση και στη ΔΕΠΟΣ. Το πρόβλημα δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αφού παρά τις άδειες του προσωπικού της ΔΕΥΑΚ οι απαραίτητες ειδικότητες εργαζομένων βρίσκονται στις θέσεις τους».

Νωρίς το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ μίλησε και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, η οποία έκανε λόγο για μία πολύ μεγάλη βλάβη στη συνοικία της ΔΕΠΟΣ. Τα συνεργεία προσπαθούσαν να εντοπίσουν κάποιο μεγάλο σπάσιμο του αγωγού στο δίκτυο του Αγίου Λουκά, ενώ συγχρόνως άνοιγαν νέα γραμμή προκειμένου να υδροδοτήσουν τη ΔΕΠΟΣ. Προφανώς η βλάβη σχετιζόταν και με τη διακοπή ηλεκτροδότησης εξαιτίας της οποίας άδειασαν τα αντλιοστάσια, τα οποία δεν κατάφεραν να στείλουν τις ορθές ειδοποιήσεις στο σύστημα για την επαναλειτουργία του.

Το βράδυ της Δευτέρας το νερό είχε φτάσει μέχρις ενός σημείου και σε οδούς όπως η Καππαδοκίας και η Μικράς Ασίας. Το πρωί της Δευτέρας το πρόβλημα άρχισε με ένα σπάσιμο του αγωγού στην περιοχή του Αγίου Λουκά αλλά στη διάρκεια της ημέρας αναζητούσαν το σημείο του μεγάλου προβλήματος. Αντιλαμβάνομαι ότι οι συνθήκες του καλοκαιριού είναι δύσκολες ειδικά όταν υπάρχει θέμα διακοπής νερού. Σαφώς και η ΔΕΥΑΚ θα έπρεπε από το βράδυ της Δευτέρας και εκδώσει ενημερωτικό δελτίο τύπου αλλά μάλλον επειδή οι υπεύθυνοι δε γνώριζαν επακριβώς το μέγεθος της βλάβης δεν ήταν σε θέση να αποσαφηνίσουν και την ακριβή ώρα επαναφοράς της υδροδότησης».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης