• 20 Απριλίου 2024,

Ο Δημήτρης Καρατσιώρας εξηγεί γιατί οι λογιστές φοροτεχνικοί πρέπει να ξεκουραστούν

 Ο Δημήτρης Καρατσιώρας εξηγεί γιατί οι λογιστές φοροτεχνικοί πρέπει να ξεκουραστούν

Μέσω ανακοίνωσης που έχει πολλούς και διάφορους αποδέκτες, οι λογιστές- φοροτεχνικοί του Ν. Καβάλας γνωστοποίησαν προχθές ότι κλείνουν τα γραφεία τους.

Μια εβδομάδα για να ξεκουραστούν. Ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου κ. Καρατσιώρας περιγράφει: 1) Τις συνθήκες συνεχούς εργασίας λογιστών- φοροτεχνικών 2) Την ανάγκη μιας ανάπαυλας. Μιας ξεκούρασης.

Η συνέντευξη

Ερ: Για μια περίπου εβδομάδα θα είναι κλειστά τα γραφεία των λογιστών του νομού Καβάλας. Μιλήστε μας για την ανάγκη να υπάρξει αυτή η διακοπή.

Απ: Φτάσαμε σε αυτό σημείο γιατί από το 2020, είμαστε ανελλιπώς κάθε μέρα στα γραφεία μας, χωρίς να υπολογίζουμε Σάββατα, χωρίς να υπολογίζουμε Κυριακές. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί πρέπει να κλείσουμε αν θέλουμε να έχουμε τη σωματική υγεία και την πνευματική ηρεμία μας. Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί έχουμε και οικογένειες. Πρέπει κάποια στιγμή να τις δούμε. Μας έχουν χάσει όπως έχουν χάσει οι οικογένειες τους υπαλλήλους μας. Ακόμη φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί είμαστε αναγκασμένοι από την εργατική νομοθεσία μέσα στο καλοκαίρι και σε περίοδο δηλώσεων να δώσουμε τη μισή άδεια στους υπαλλήλους που έχουμε στα γραφεία.

Ερ: Είχατε περιγράψει πριν από καιρό ότι τα πράγματα για τους λογιστές ήταν δύσκολα. Δεν άλλαξαν προς το καλύτερο;

Απ: Μπορώ να πω ότι είναι στο ίδιο επίπεδο και προς το χειρότερο. Κάθε τόσο φτιάχνονται καινούριες πλατφόρμες. Η μη σωστή ενημέρωση των πολιτών, η μη εξειδίκευση στη χρήση των υπολογιστών αναγκάζει όλους τους συμπολίτες και πελάτες  να απευθύνονται πρώτα σε μας, στους λογιστές.

Ερ: Προσπαθούν άλλοι επαγγελματίες να φτιάξουν τα λεγόμενα ιδιωτικά ΚΕΠ και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Θέλουν όμως τους λογιστές, δε νομίζουμε να εμπιστεύονται τους ιδιώτες των ΚΕΠ.

Απ: Υπάρχει μια σταθερή συνεργασία ανάμεσα στον λογιστή και στον φορολογούμενο. Έχει αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και είναι αμφίδρομη αυτή η σχέση. Είναι φυσιολογικό. Έρχεται σε μας, ξέρουμε όλα τα μυστικά του και ίσως περισσότερο και από τον ιερέα γιατί σε μας εξομολογείται τα πάντα! Από μας θέλει να του κάνουμε κάποιες δουλειές. Αλλά δεν παύουμε να είμαστε και άνθρωποι. Υπάρχουν και όρια. Για αυτό λοιπόν είπαμε σαν διοικητικό συμβούλιο και ενώ γίνονται κινήσεις και πανελλαδικά από τους συλλόγους των υπολοίπων νομού, αποφασίσαμε να κλείσουμε τα γραφεία μας για μια εβδομάδα. Η γραμμή είναι κοινή σχεδόν σε  όλους τους νομούς. Εκτός από κάποιους νομούς οι οποίοι είναι αμιγώς τουριστικοί. Αλλά και στην Κρήτη, τα Χανιά πρωτοστατούνε. Εκεί θα κλείσουνε 15 ημέρες. Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να φτάσουμε σ’ ένα μήνα καλοκαιρινό χωρίς δηλωτικές υποχρεώσεις ή ας είναι λιγότερες έστω και 15 ημέρες, έστω και εμείς σαν άνθρωποι να ξεκουραζόμαστε, να δίνουμε τις άδειες στους υπαλλήλους μας, για να ξεκουραστούν και αυτοί. Ξεκινάμε από μια εβδομάδα. Ζητάμε απ` όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του νομού μας, να κατανοήσουνε. Ζητάμε την υπομονή τους, έτσι και αλλιώς και αυτοί υπολειτουργούνε. Σε πιθανά αιτήματα  διεκπεραίωσης ή ελέγχων ζητάμε σαν άνθρωποι πάνω απ` όλα το δικαίωμα να έχουμε της ξεκούρασης για λίγες μέρες.

Ερ: Το μήνυμα που στέλνετε δεν είναι μόνο προς τους πελάτες σας, είναι και προς της υπηρεσίες.

Απ: Ναι, ακριβώς. Ζητάμε από τις επιχειρήσεις της Καβάλας να κάνουν έγκυρα τον προγραμματισμό τους. Από το Σάββατο 13 Αυγούστου έως τις 20 Αυγούστου δε θα λειτουργούμε. Μόνο για πολύ έκτακτες περιπτώσεις όπως μια έκτακτη πρόσληψη, τότε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Είναι περίοδος όπου οι υπηρεσίες υπολειτουργούν. Βέβαια ειδικά στη Θάσο και στις δικές μας τουριστικές περιοχές, γίνονται έλεγχοι συνεχόμενοι.

Αυτοί οι έλεγχοι δεν απαιτούν την παρουσία μας. Εμείς έχουμε δώσει συμβουλές στους πελάτες μας. Ξέρουν οι πελάτες μας τι πρέπει να κάνουν. Αν χρειαστεί θα επικοινωνήσουν μαζί μας.

Ερ: Πως σχολιάζετε μέχρι τώρα την τουριστική κίνηση;

Απ: Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ καλή.

(φωτογραφία από προηγούμενη δραστηριότητα του συλλόγου Καβάλας)

Διαβάστε επίσης