Ο Δημήτρης Τσοβόλας και η ίδρυση οργάνωσης του ΔΗΚΚΙ στην Καβάλα

 Ο Δημήτρης Τσοβόλας και η ίδρυση οργάνωσης του ΔΗΚΚΙ στην Καβάλα

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 ο Δημήτρης Τσοβόλας διαφώνησε με την πολιτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε προκειμένου να δημιουργήσει στη συνέχεια το δικό του κόμμα.

Που το ονόμασε Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα, γνωστό και ως ΔΗΚΚΙ. Γρήγορα το κόμμα απέκτησε οργάνωση στο Νομό Καβάλας με στελέχη που προέρχονταν στη μεγάλη τους πλειοψηφία από το ΠΑΣΟΚ. Το ΔΗΚΙ στην Καβάλα παρουσίασε μία αξιοπρόσεκτη δραστηριότητα για περίπου δέκα χρόνια όταν και ο Δημήτρης Τσοβόλας αποχώρησε από αυτό. Με αποτέλεσμα παντού το ΔΙΚΚΗ να ακολουθήσει μία πορεία αντιστρόφως ανάλογη από την αρχική.

Ο Αντώνης Καραγιαννίδης ήταν από τους ανθρώπους που στήριξαν το ΔΗΚΚΙ όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στο Νομό Καβάλας.

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής  δήλωσε ότι η αφετηρία εκείνης της προσπάθειας ήταν η πίστη ανθρώπων και από την Καβάλα στην πολιτική προσωπικότητα του Δημήτρη Τσοβόλα. Σύμφωνα με τον Αντώνη Καραγιαννίδη ο Δημήτρης Τσοβόλας ήταν και παρέμεινε ως το τέλος ένας έντιμος πολιτικός. Όπως θυμάται αγαπούσε και επισκέπτονταν συχνά την Καβάλα με την οποία είχε και κάποιους συγγενικούς δεσμούς (μέσω της συζύγου του).Ο Αντώνης Καραγιαννίδης θυμάται επίσης ότι η προσπάθεια του Δημήτρη Τσοβόλα είχε απήχηση στο Νομό Καβάλας.

Δυσφορεί με τη γνωστή φράση «Τσοβόλα δώστα όλα» και σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι δεν ειπώθηκε ποτέ από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πλην όμως έμεινε στην ιστορία ως ένα υποτιθέμενο πραγματικό γεγονός που τελικά αδίκησε τον Δημήτρη Τσοβόλα.

Από το ΔΗΚΚΙ Καβάλας πέρασαν όλα τα πολιτικά πρόσωπα εκείνης της εποχής. Υπό την έννοια ότι προσέγγισαν το κόμμα διερευνώντας το ενδεχόμενο στενής ή πιο χαλαρής συνεργασίας μαζί του. Έτσι κάθε φορά που επισκέπτονταν την Καβάλα ο Δημήτρης Τσοβόλας, στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην πόλη, συναντούσες και πρόσωπα από άλλα κόμματα. Ειδικά όταν οι επισκέψεις Τσοβόλα στην Καβάλα ήταν κοντά σε εκλογές της αυτοδιοίκησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα Τσοβόλα ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Καβάλας Λευτέρης Αθανασιάδης.

Σε εκδηλώσεις του ΔΗΚΚΙ στην Καβάλα παρουσία του Δημήτρη Τσοβόλα (ή στις δραστηριότητες της τοπικής οργάνωσης) είχαν μια μικρή συμμετοχή τόσο ο τότε Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης όσο και ο τότε Νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής.  Μετά την αποχώρηση Τσοβόλα από το ΔΗΚΚΙ η οργάνωση της Καβάλας συνέχισε την παρουσία της με ποικίλες δραστηριότητες. Ως που στο τέλος και στην αρχή τότε των μνημονίων υπήρξε η συνεργασία και με το ΚΚΕ!

*Φωτογραφία από μια από τις επισκέψεις του Δημήτρη Τσοβόλα στην Καβάλα. Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο Γαλαξίας τον Φεβρουάριο του 2004. Ο Δημήτρης Τσοβόλας με τοπικά στελέχη.

Διαβάστε επίσης