Ο Δήμος Παγγαίου μετατρέπει ισόπεδους κόμβους σε κυκλικούς

 Ο Δήμος Παγγαίου μετατρέπει ισόπεδους κόμβους σε κυκλικούς

Την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στη Διαύγεια του Δήμου Παγγαίου απόφαση του Δημάρχου κ. Φίλιππα Αναστασιάδη με την οποία αναθέτει σε γραφείο της Θεσσαλονίκης τη μελέτη έργου που μετατρέπει υφιστάμενο ισόπεδο κόμβο σε κυκλικό.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά τον κόμβο μπροστά από το γήπεδο της Ελευθερούπολης, όταν αυτός κατασκευαστεί θα εξυπηρετεί και τα δημοτικά κοιμητήρια. Άλλωστε αυτά βρίσκονται στην ίδια περιοχή. Η συγκεκριμένη μελέτη έχει προθεσμία ολοκλήρωσης 60 μέρες. Δηλαδή δύο μήνες.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Δήμος Παγγαίου ολοκλήρωσε κι έχει στην αρμόδια υπηρεσία του δύο ακόμη ίδιες μελέτες. Για τους υφιστάμενους κόμβους στην παραλία Οφρυνίου και στην είσοδο της Νέας Ηρακλείτσας. Όταν εκπονηθεί κι η μελέτη που ανατέθηκε προχθές, θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση (μάλλον από την Περιφέρεια ΑΜΘ) ώστε να δημοπρατηθούν μαζί τα τρία έργα.

Η μετατροπή απλών ισόπεδων κόμβων σε κυκλικούς είναι μια νέα διεθνής προσέγγιση με την οποία επιλύονται κυκλοφοριακά προβλήματα και το κυριότερο καταργούνται (όπου υπάρχουν) φωτεινοί σηματοδότες. Κατόπιν τούτου μικροί ή μεγάλοι κυκλικοί κόμβοι ανακύπτουν συνεχώς σε μικρές και μεγάλες πόλεις καθώς επιστημονικά θεωρούνται καλύτεροι και φυσικά πιο σύγχρονοι.

Ένας τέτοιος κόμβος (αντί για φωτεινούς σηματοδότες) υπάρχει στην Καβάλα στο σημείο κοντά στο νέο Νοσοκομείο. Στο παρελθόν και για τον Δήμο Καβάλας υπήρξε σκέψη να μετατραπεί σε κυκλικό ο κόμβος Φαλήρου. Κι ενώ όλοι συμφωνούν στην ιδέα, αυτός δεν φαίνεται να είναι στην προτεραιότητα της διοίκησης του Δήμου. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Διαβάστε επίσης