Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά λειτουργία της αγοράς από τις 8.30: Διαμαρτυρίες καταστηματαρχών για την κατάσταση στους πεζόδρομους

 Ο Εμπορικός Σύλλογος ζητά λειτουργία της αγοράς από τις 8.30: Διαμαρτυρίες καταστηματαρχών για την κατάσταση στους πεζόδρομους

Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου- προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα πρόληψης κορωνοϊού- το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας.

Το κυριότερο θέμα της συνεδρίασης είναι το εορταστικό ωράριο στην αγορά και η σχετική απόφαση που κάθε χρόνο ο σύλλογος λαμβάνει αρχές Δεκέμβρη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καταστήματα και στην αγορά της Καβάλας θα λειτουργήσουν δύο Κυριακές αυτόν τον μήνα, στις 12 και 19 Δεκέμβρη. Μέχρι το απόγευμα ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας αισιοδοξεί ότι θα έχει αποτέλεσμα μία πρωτοβουλία περισσότερων από 20 εμπορικών συλλόγων της χώρας. Πρόκειται για εμπορικούς συλλόγους πόλεων όπως η Καβάλα που απευθύνουν επιστολή στον Υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και ζητούν να επανέλθει το κανονικό- φυσιολογικό ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων. Κι έτσι αυτά να ανοίγουν νωρίτερα από τις 10 το πρωί.

Για την κινητοποίηση αυτή και την αποστολή της επιστολής στον Υπουργό πρωτοστάτησε ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας. Το κείμενο συντάχθηκε σε συνεννόηση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που και αυτή συμφωνεί ότι μικρές και μικρομεσαίες πόλεις της χώρας δεν είναι σωστό να υποχρεώνονται να λειτουργούν την αγορά τους από τις 10 το πρωί. Κάτι που και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου επισημαίνει ότι πρέπει να γίνεται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις μικρότερες μικρομεσαίες άλλωστε πόλεις δεν υπήρξε και δεν υπάρχει ζήτημα συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετος στο περίεργο αυτό το ωράριο που ισχύει ήδη, σύμφωνα με το οποίο τα καταστήματα και στην Καβάλα λειτουργούν από τις 10 το πρωί. Εκτός Σαββάτου. Συνεννοήθηκε με εμπορικούς συλλόγους από όλη τη χώρα, συντάχθηκε και στάθηκε η επιστολή που έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτή. Εξ αυτού του λόγου ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας στη σημερινή του συνεδρίαση αισιοδοξεί ότι θα αποφασίσει το εορταστικό ωράριο με βάση διαφορετικά δεδομένα. Τα φυσιολογικά για την αγορά της πόλης μας.

Η επιστολή που οι Εμπορικοί Σύλλογοι έστειλαν στον Υπουργό, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ, οι επιχειρήσεις των τοπικών μας αγορών έχουν συμβάλει στην προστασία της Δημόσιας Υγείας για είκοσι και πλέον μήνες. Έχουν υποστεί μεγάλες συνέπειες σε αυτήν την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που τείνει δυστυχώς να εξελιχθεί και σε οικονομική. Οι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές τηρούν με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Γεγονός που έχει αναγνωριστεί από όλους σας. Ζητούμε να εξαιρεθούν οι πόλεις μας από την εφαρμογή του μέτρου έναρξης λειτουργίας της αγοράς στις 10το πρωί και αυτό να γίνει άμεσα και ενόψει της εορταστικής περιόδου όπου οι συνάδελφοι έχουν εναποθέσει τις όποιες ελπίδες τους για αύξηση της αγοραστικής κίνησης ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας».

Παράπονα για την κατάσταση στους πεζόδρομους

Στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας θα συζητηθεί ένα ακόμη θέμα που προέκυψε τελευταία. Πρόκειται για παράπονα και διαμαρτυρίες μελών του Εμπορικού Συλλόγου. Καταστηματάρχες που διατηρούν τις επιχειρήσεις τους πεζόδρομους.

Μία ακόμη φορά διατυπώνουν αιτήματα που και στο παρελθόν απασχόλησαν τόσο το σύλλογο όσο και το Δήμο Καβάλας. Πρόκειται για προβλήματα που προκύπτουν από παρκαρισμένα αυτοκίνητα εντός των πεζοδρόμων και δίπλα σε βιτρίνες καταστημάτων, είσοδο αυτοκινήτων σε πεζόδρομους όταν λειτουργεί η αγορά (κι ενώ αυτό απαγορεύεται), είσοδο δίκυκλων στους πεζόδρομους υπό τις ίδιες συνθήκες κτλ.

Συχνά τα προβλήματα που επισημαίνουν τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου αφορούν και τους χώρους εστίασης. Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κτλ. Ο Εμπορικός Σύλλογος θα ομαδοποιήσει, θα συγκεκριμενοποιήσει αυτά τα προβλήματα προκειμένου μία ακόμη φορά να απευθυνθεί στον αρμόδιο Δήμο Καβάλας. Ζητώντας του να έχει περισσότερο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας τους πεζόδρομους σε ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Διαβάστε επίσης