• 9 Μαΐου 2024,

Ο καθαρισμός των σχολείων του Δήμου Καβάλας -στην εποχή της πανδημίας- θα κριθεί στην πράξη

 Ο καθαρισμός των σχολείων του Δήμου Καβάλας -στην εποχή της πανδημίας- θα κριθεί στην πράξη

Την ερχόμενη εβδομάδα που επαναλειτουργούν τα σχολεία και στο Δήμο Καβάλας θα κριθεί στην πράξη το αν μπορούν να καθαρίζονται σε εποχή πανδημίας (όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα) ή αν δεν μπορεί να γίνει αυτό. Χρειάζεται επιπλέον προσωπικό. Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο ακόμη συνεντεύξεων που δόθηκαν την Πέμπτη στην Πρωινή.

Το θέμα σχολίασαν ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Δευτεροβάθμιας Θανάσης Δασκαλούδης και η δημοτική σύμβουλος πρώην αντιδήμαρχος Μαρία Φραντζεσκάκη. Υπάρχουν σημεία στα οποία οι δύο απόψεις συγκλίνουν και ταυτίζονται.

Υπάρχουν ωστόσο και διαφορές. Το τι τελικά θα γίνει θα φανεί στην πράξη από την ερχόμενη Δευτέρα που τα σχολεία ξανά λειτουργούν.

Σε γενικές γραμμές θα κριθεί στο τι είδους πρωτόκολλα θα εφαρμοστούν και τι δουλειές θα κάνουν οι περίπου εκατό καθαρίστριες σε 86 σχολικά κτίρια στο Δήμο Καβάλας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Θανάσης Δασκαλούδης είπε στην Πρωινή ότι πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά τα πρωτόκολλα και να αποσαφηνιστεί πλήρως το τι θα είναι υποχρεωμένες να κάνουν για την ειδική αυτή περίοδο της πανδημίας οι καθαρίστριες.

Η Μαρία Φραντζεσκάκη προβλέπει ότι το σύστημα όπως έχει προετοιμαστεί δεν θα λειτουργήσει σωστά. Για αυτό και από τώρα προτείνει οι καθαρίστριες μερικής απασχόλησης να αναλάβουν εργασία μία ακόμη ώρα και από απασχόληση τριών ωρών να απασχοληθούν τέσσερις ώρες την ημέρα. Είναι κάτι- είπε με νόημα η κ. Φραντζεσκάκη- που έκαναν ή προετοιμάζονται να κάνουν οι Δήμοι Δράμας και Νέστου. Στο ενδεχόμενο οι καθαρίστριες που υπάρχουν να μην είναι αρκετές, ο Δήμος Καβάλας προετοιμάζει μία άλλη όπως φαίνεται διαδικασία.

Η οποία αναφέρεται σε πρόσληψη και άλλου προσωπικού μέσω κοινωνικού συνεταιρισμού. Στη συνέντευξή του στην Πρωινή ο Θανάσης Δασκαλούδης είπε ότι το αν θα λειτουργήσει το σύστημα και θα καθαρίζονται σωστά τα σχολεία από τη Δευτέρα,  είναι κάτι που κατά την άποψή του μπορεί να γίνει με τα όσα έχουν προετοιμαστεί.  Αλλά όπως είπε πρέπει όλοι να βάλουν πλάτη.

Ο κ. Δασκαλούδης επανέλαβε ότι η κατανομή των θέσεων σχολικών καθαριστριών μερικής και πλήρους απασχόλησης έγινε με βάση προηγούμενη διαδικασία. Η οποία από τις νέες διοικήσεις των σχολικών επιτροπών δεν μπορούσε να αλλάξει. Είναι μάλιστα επιφυλακτικός πόσο αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει το προσεχές διάστημα ώστε το Σεπτέμβρη του 2021 να είναι πολύ περισσότερες οι σχολικές καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης. Η Μαρία Φραντζεσκάκη είπε ότι ενόψει της διαδικασίας που έγινε τα προηγούμενα πέντε χρόνια έπρεπε τον Μάιο να συνεννοηθούν οι σχολικές επιτροπές με τις καθαρίστριες. Να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο την ειδική διαδικασία δηλώσεων αιθουσών στα σχολεία του Δήμου Καβάλας και τότε -μέσα από συνεννόηση και συνεργασία- να υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές. Σύμφωνα με τη Μαρία Φραντζεσκάκη όντως ακολουθήθηκε μία διαφορετική διαδικασία δηλώσεών αιθουσών. Άφησε να εννοηθεί αυτό έγινε για καλό,  σε συνεννόηση με το δημόσιο. Τα χρήματα είπε η Μαρία Φραντζεσκάκη που θα απαιτηθούν αν αυξηθούν οι ώρες απασχόλησης των καθαριστριών της μερικής απασχόλησης του Δήμου Καβάλας Θα πρέπει να δοθούν με έκτακτη χρηματοδότηση από το Δήμο Καβάλας.

Διαβάστε επίσης