• 9 Μαΐου 2024,

Ο Κωστής Σιμιτσής σχολιάζει το έργο στο Αμφιθέατρο

 Ο Κωστής Σιμιτσής σχολιάζει το έργο στο Αμφιθέατρο

Το 2011 η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως διάδοχος και της Νομαρχίας Καβάλας είχε να επιλύσει ένα ακόμη πρόβλημα: τι θα γινόταν με την ανακαίνιση του αμφιθεάτρου στο Διοικητήριο της πόλης μας.

Ήδη υπήρχε -και είχε χρυσοπληρωθεί- η μελέτη που είχε παραγγείλει ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Μπορούσε όμως να υλοποιηθεί; Ο προϋπολογισμός του έργου έφτανε τα 10.000.000€ και το ύψος του κτιρίου θα ξεπερνούσε τους τρεις ορόφους.

Έτσι αντιμετωπίζαμε ένα οικονομικό και αισθητικό πρόβλημα ταυτόχρονα. Επιπλέον, έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος διαχείρισης του κτιρίου μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν Υπηρεσία και προσωπικό ειδικά για τη δουλειά αυτή (φροντιστές, συντηρητές, φύλακες, διοικητικοί υπάλληλοι).

Το παράδειγμα του Μεγάρου Μουσικής στην Κομοτηνή λειτουργούσε αποτρεπτικά, αφού ήταν και συνεχίζει να είναι υπερβολικά κοστοβόρο (παρότι έχει ακόμη σημαντικές ελλείψεις) και υπερβολικά αναντίστοιχο με τις δυνατότητες, ίσως και με τις ανάγκες, της πόλης.

Μοιραζόμασταν αυτές τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς με τον Αρχέλαο Γρανά, τότε χωρικό αντιπεριφερειάρχη, κι έτσι καλέσαμε τους προέδρους των πολιτιστικών σωματείων και τους ρωτήσαμε αν ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν εκείνοι τη λειτουργία του καινούργιου αμφιθεάτρου, περίπου σε ένα πλαίσιο αυτοδιαχείρισης. Κανένας δεν συμφώνησε, πράγμα απολύτως λογικό αφού τα έξοδα θα ήταν ανυπόφορα και η ευθύνη τεράστια.

Έτσι επιλέξαμε τη λύση των επιμέρους τμηματικών, ουσιαστικών αλλά όχι μαζικών αλλαγών στο υπάρχον κτίριο, με την ίδια λογική πάνω – κάτω που είχε ανακαινιστεί το θέατρο “Αντιγόνη Βαλάκου” από τον Δήμο Καβάλας (με 150.000€ φτιάχτηκε ένα σχεδόν καινούργιο θέατρο).

Δυστυχώς τα χρόνια πέρασαν και δεν εφαρμόστηκαν αυτές οι ιδέες -ούτε όμως και κάποια άλλη. Όταν αναλάβαμε στην Περιφέρεια το 2019, θέσαμε και οι δύο το ζήτημα αυτό στον  περιφερειάρχη Χ. Μέτιο, ιδίως όμως στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κ. Αντωνιάδη, που συμφώνησαν να αρχίσουν οι νέες μελέτες.

Οι δυσκολίες της covid δεν επέτρεψαν κάποια σοβαρή εξέλιξη στον τομέα αυτόν. Όμως ο Αλέξης Πολίτης αντιλήφθηκε τη σπουδαιότητα και πίεσε φορτικά και αποτελεσματικά την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας. Έτσι το θέμα αυτό προχώρησε και θα τελειώσει αισίως.

Η επιτυχία χωρίς αμφιβολία πρέπει να πιστωθεί κυρίως στον απερχόμενο χωρικό αντιπεριφερειάρχη και στους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα είμαστε περήφανοι για τον πραγματικά καινούργιο χώρο πολιτισμού που θα παραδοθεί στην πόλη μας σε μερικούς μήνες από σήμερα και θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία.

Διαβάστε επίσης