Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας έγινε προ ημερών συνάντηση της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Καβάλας με το προσωπικό ΕΣΠΑ των δημοτικών παιδικών σταθμών- δημοτικών ΚΔΑΠ και δημοτικών ΚΔΑΠ ΑμεΑ.
Ένας νέος νόμος που βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, αλλάζει τα δεδομένα της απασχόλησης αφού το ΕΣΠΑ παύει να χρηματοδοτεί. Επειδή οι εργαζόμενοι αυτοί θα πληρώνονται από το κράτος, περιορίζονται τα δικαιώματα τους. Οι ώρες απασχόλησης τους και πολλά ακόμη. Τις πληροφορίες τις λάβαμε από τον Μανώλη Κοντοστέλιο, πρόεδρο του σωματείου.
Η συνέντευξη
Ερ: Υπάρχει μια αναστάτωση μεταξύ των εργαζομένων στους Δήμους που πληρώνονται και εργάζονται με προγράμματα ΕΣΠΑ. Υπάρχει μια ανησυχία για μια κυβερνητική πρωτοβουλία και μια συνάντηση που έγινε τη Μ. Τετάρτη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τι συμβαίνει;
Απ: Κατατέθηκε ένα σχέδιο νόμου. Είναι σε δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη στελέχωση των δημοτικών δομών. Των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ΚΔΑΠ και των δημοτικών ΚΔΑΠ/ΑΜΕΑ. Σε αυτό αναφέρεται ότι καταργείται το υφιστάμενο καθεστώς των Δήμων και αλλάζει τελείως το καθεστώς πρόσληψης των ανθρώπων αυτών. Πλέον δεν θα προσλαμβάνονται με τον τρόπο που προσλαμβάνονται. Θα εγγράφονται όλοι σ’ ένα μητρώο Πανελλαδικά και οι προσλήψεις θα γίνονται από αυτό το μητρώο. Οι συμβάσεις τους δεν θα είναι πλέον δωδεκάμηνες, θα είναι οκτάμηνες ή εντεκάμηνες και το ωράριο απασχόλησης τους θα είναι τετράωρο ή εξάωρο. Τι σημαίνει αυτό για τους γονείς; Ότι πολλά παιδιά θα μείνουν εκτός δημοτικών δομών, γιατί ο τρόπος χρηματοδότησης αλλάζει τελείως και στους παιδικούς θα είναι γραμμένα μόνο παιδάκια με voucher(πρόγραμμα ΕΣΠΑ) και η μισθοδοσία των υπαλλήλων θα συνδέεται με voucher. Σημαίνει ότι πολλοί παιδικοί σταθμοί θα κλείσουν λόγω υποστελέχωσης και ένα μεγάλο μέρος των φιλοξενούμενων παιδιών θα καταφύγει σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Όπως μου είπαν παιδαγωγοί που ξέρουν το χώρο της εκπαίδευσης στις συγκεκριμένες ηλικίες πολύ καλύτερα από μένα, σε αυτή τη φάση που είναι το πρώτο σκαλοπάτι της μαθησιακής πορείας ενός παιδιού ο παιδαγωγός είναι σημείο αναφορά. Είναι πολύ σημαντικό για την ισορροπία του παιδιού και την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης να έχει έναν παιδαγωγό σταθερό.
Ερ: Με αυτές τις αλλαγές στο τέλος θα είναι λιγότερα τα παιδιά στους δημόσιους- δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και θα αυξηθούν στους ιδιωτικούς.
Απ: Αυτό ακριβώς. Το προσωπικό που φέτος ενδεχομένως προσλαμβάνεται σ’ ένα παιδικό της Καβάλας, του χρόνου δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δουλέψει στην Καβάλα. Με βάση το μητρώο μπορεί να δουλέψει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Άρα λοιπόν οι υπάλληλοι των παιδικών θα μετατρέπονται σε εργαζόμενους όπως είναι οι αναπληρωτές καθηγητές. Και με ένα σακίδιο στην πλάτη θα γυρίζουν στην Ελλάδα. Ένας τετράωρος παιδαγωγός π.χ., πως θα του φτάνουν τα λεφτά για να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος διαβίωσης; Διαδικαστικά είμαστε στη συζήτηση. Για μας δεν υπάρχει κανένα σημείο υποχώρησης. Είναι η κόκκινη γραμμή την οποία δεν πρέπει να την υπερβούμε. Ζητάμε άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Θέλουμε να παραμείνουνε οι άνθρωποι αυτοί ως έχουν. Να μπούμε στη λογική της εξασφάλισης σταθερής και μόνιμης απασχόλησης, γιατί αυτοί οι άνθρωποι μεγαλώνουν τα παιδιά 15 και 20 χρόνια συνεχώς και αδιαλύπτως. Ως εκ τούτου έχουμε προκηρύξει στις 24 Απριλίου, 24ωρη πανελλαδική απεργία και κάθοδο όλης της Ελλάδας στην Αθήνα. Πλέον αυτοί οι άνθρωποι θα απολύονται και μιλάω για την περίοδο 2028-2029 που λήγει το πρόγραμμα και θα προσλαμβάνονται τον Νοέμβριο με 4ωρη ή 6ωρη απασχόληση και θα δουλεύουν ενδεχομένως με 8μηνες ή 11μηνες συμβάσεις.

