• 26 Απριλίου 2024,

Ο Μάρκος Δέμπας σχολιάζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο

 Ο Μάρκος Δέμπας σχολιάζει τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Με αφορμή το νέο αναπτυξιακό νόμο που την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκε στη Βουλή, μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας.

Το διάστημα που μεσολάβησε δεν είναι αρκετό για μία αναλυτική και όπως πρέπει μελέτη στα όσα περιλαμβάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Η προσέγγιση του κ. Δέμπα είναι θετική για το περιεχόμενο του νόμου. Ο ίδιος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με το μείζονος σημασίας θέμα, αυτό της επιδότησης και των κινήτρων που θα ισχύουν στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το κατά πόσο θα είναι ίδια και στους πέντε Νομούς.

Ο Μάρκος Δέμπας καταρχήν είπε:

“Είναι θετικό ότι έχουμε έναν νέο και ελκυστικό αναπτυξιακό νόμο. Οι επιχορηγήσεις αυξάνονται κατά 5 έως 25% στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη. Από 55% που ήταν, φτάνουν το 70%. Σε ορισμένες περιπτώσεις και το 80%. Είναι επίσης θετικό ότι από τις τέσσερις κατηγορίες που υπήρχαν για κάθε επενδυτική πρόταση, τώρα έχουμε 13.

Δηλαδή ο ενδεχόμενος ανταγωνισμός που θα υπάρξει θα είναι μεταξύ επενδυτικού προγράμματος που θα έχει το ίδιο περιεχόμενο και το ίδιο αντικείμενο. Οι δε αξιολογήσεις θα γίνονται πιο γρήγορα αφού στη διαδικασία εμπλέκονται επιπλέον αξιολογητές. Ακόμη και τράπεζες”.

Ως προς τις επιδοτήσεις και τα κίνητρα στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Χάρτη Ενισχύσεων η Περιφέρεια μας είναι ενιαία.

Αντιμετωπίζεται ως μια Περιφέρεια. Από την άλλη πλευρά παραδέχεται ότι τα αρμόδια υπουργεία μπορούν με αποφάσεις τους να αυξήσουν στοχευμένα τα κίνητρα σε περιοχές και Νομούς. Αυτό προς το παρόν δεν υπάρχει, καταλήγει ο Μάρκος Δέμπας.

Διαβάστε επίσης