Ο Νίκος Γκίκας περιγράφει μια σημαντική τουριστική επένδυση στη Νέα Καρβάλη

 Ο Νίκος Γκίκας περιγράφει μια σημαντική τουριστική επένδυση στη Νέα Καρβάλη

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας για φέτος ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα. Η τελευταία εκδήλωση, κι αυτήν την φορά έγινε στη Νέα Καρβάλη. Εκεί αναβίωσε το έθιμο Σάγια. Με αυτήν την αφορμή συζητήσαμε με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης κ. Νίκο Γκίκα. Αρχικά για το έθιμο, στη συνέχεια για τη Νέα Καρβάλη γενικότερα. Η σημαντική είδηση αφορά τουριστικού περιεχομένου επένδυση, η οποία θα υλοποιηθεί κοντά στην παραλία της Νέας Καρβάλης. Ο κ. Γκίκας μας είπε επίσης για την ενότητα που υπάρχει στο χωριό, για τα έργα που έγιναν την περίοδο Εριφυλλίδη κτλ.

Η συνέντευξη του Νίκου Γκίκα

Ερώτηση: Αναβίωσε και φέτος στο χωριό το έθιμο Σάγια…

Απάντηση: Φέτος η μοναδική αλλαγή που κάναμε είναι ότι η αναβίωση του εθίμου άρχισε στις 5 το απόγευμα και όχι στις 4. Μας βόλευε περισσότερο αφού το έθιμο αναβίωσε καθημερινή και όχι μέρα αργίας. Όλα τα άλλα έγιναν κανονικά. Ξεκινήσαμε από το μουσείο της στέγης πολιτισμού, περάσαμε από την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου, καταλήξαμε στο κοινοτικό πάρκο όπου και αναβίωσε το έθιμο. Πρόκειται για κάτι που φέραμε από την παλιά Καρβάλη. Θέλουμε να το αναπτύξουμε, να το κάνουμε γνωστή σε περισσότερο κόσμο. Να τη διατηρήσουμε στο μέλλον. Πρωταγωνιστούν οι ηλικιωμένες γυναίκες. Αυτές που το έζησαν στο παρελθόν. Δυστυχώς η Κυρά Στέλλα μας έχει αφήσει… Ήταν η ψυχή του γεγονότος. Υπάρχουν πολλές άλλες γυναίκες που έχουν θύμησες, πληροφορίες από τις μητέρες τους..

Ερώτηση: Πως περάσατε τις γιορτές στην Νέα Καρβάλη φέτος;

Απάντηση: Ήσυχα. Είχαμε κάποιους επισκέπτες αλλά γενικά ήσυχα. Υπήρξαν κάποια δυσάρεστα γεγονότα πριν από τις γιορτές που βάραιναν την ατμόσφαιρα. Θέλω να σας πω ότι η γενικότερη αύξηση της τουριστικής κίνησης μας επηρεάζει και μας. Επηρεάζεται η Νέα Καρβάλη κι επηρεάζεται θετικά. Πλέον έχει γίνει μια αλλαγή στις επισκέψεις στη Νέα Καρβάλη. Είναι πολλά τα άτομα που θέλουν να κάνουν τουριστική επένδυση στη Νέα Καρβάλη. Θα το ξέρετε ότι ένα κτίριο που ήταν να γίνει ξενοδοχείο, το αγόρασε πρόσφατα Τούρκος και θα το κάνει ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων. Βρίσκεται στις άδειες. Έχουμε πάρα πολλά δωμάτια, ξενώνες, το ξενοδοχείο, το Ακόντισμα, το κάμπινκ. Όλα αυτά είχαν κόσμο μέχρι και τον Οκτώβρη.

Ερώτηση: Μιλήστε μας πιο αναλυτικά για την επένδυση…

Απάντηση: Πρόκειται για κτίσμα στην παραλία της Νέας Καρβάλης. Είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση. Το ακίνητο μπορεί να είναι παλιό αλλά θα μετατραπεί σε μεγάλη μονάδα. Τόσο καιρό το ήθελαν πολλοί και διάφοροι. Τελικά το πήρε Τούρκος. Από τα σχέδια που είδα θα κάνει μια φανταστική εγκατάσταση. Πάρα πολύ καλό ξενοδοχείο. Θα δουλεύει όλο το χρόνο. Ο επενδυτής ήθελε να λειτουργήσει χθες! Μόλις θα πάρει την άδεια της Πολεοδομίας που περιμένει, ο άνθρωπος θα ξεκινήσει κατευθείαν. Έχουμε καταλύματα για όλο το χρόνο στη Νέα Καρβάλη. Καλύπτουμε ανάγκες όταν τα ξενοδοχεία στην Καβάλα γεμίζουν. Κοιτάξτε, ο λαός της Νέας Καρβάλης είναι μαχητής. Προσπαθεί από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην περιοχή. Το έχουμε πει πολλές φορές και το έχουμε αποδείξει. Έγινε αγώνας για το χωριό, με πολλές θυσίες.

Ερώτηση: Αν είχατε τη δυνατότητα θα αφήνατε το Δήμο Καβάλας για να ξαναγίνει η Νέα Καρβάλη κοινότητα; Μήπως τότε ήταν καλύτερα;

Απάντηση: Τότε ήταν άλλες εποχές. Άλλες συνήθειες. Σαν πρόεδρος του τοπικού σήμερα θα σας απαντούσα θετικά. Θα ήθελα να ήμουν πρόεδρος σε μια αυτόνομη κοινότητα. Όταν όμως είσαι κάτω από τη σκιά ενός πολύ μεγάλου δήμου, έχεις άλλη οντότητα και δύναμη. Το θέμα είναι σα τοπικό συμβούλιο να διεκδικείς και να σε ακούν στο Δήμο.

Ερώτηση: Όλοι οι Δήμαρχοι Καβάλας πρόσεξαν και τη προσέχουν τη Νέα Καρβάλη.

Απάντηση: Η Νέα Καρβάλη άσχετα τι ψήφιζε στις κάθε εκλογές πάντα στήριζε το Δήμαρχο της. Το Δήμαρχο Καβάλας. Το κάνει ακόμη και σήμερα. Το έκανε και στις δύο θητείες του κ. Σιμιτσή. Έτσι λειτουργούσαμε και λειτουργούμε και σαν τοπικό συμβούλιο. Αλλά και ο κόσμος. Βλέπει όταν κάνουμε κάτι καλό, καταλαβαίνει ότι είναι για το καλό του τόπου μας. Πρέπει να στηρίξουμε το Δήμαρχο ή τη Δήμαρχο μας. Θεωρώ ότι αυτό είναι το σωστό. Κι έτσι μας ακούνε. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για μεγάλα έργα στη Νέα Καρβάλη της κ. Τσανάκα. Ο κ. Σιμιτσής προσπάθησε να κάνει κάτι. Μας βοήθησε. Αυτός που έδειξε έργο και έκανε έργα υποδομών ήταν ο κ. Εριφυλλίδης. Μακράν ο καλύτερος Δήμαρχος όσον αφορά τη Νέα Καρβάλη. Επί των ημερών του κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της ύδρευσης ενώ λύσαμε και το πρόβλημα με τους βόθρους. Από τότε η θάλασσα μας είναι καθαρή.

Ερώτηση: Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι για το 2018;

Απάντηση: Αν αρχίσουμε από τα περιβαλλοντικά στόχος μας είναι να διορθώσουμε την κατάσταση. Προσπαθούμε με διαφόρους τρόπους να συνεργαστούμε με τα εργοστάσια. Δεν είμαστε εχθροί των εργαζόμενων, είμαστε μαζί τους. Κάνουμε υπομονή, πληρώνουμε το μάρμαρο. Θέλουμε να διορθωθεί περιβαλλοντικά η κατάσταση στην οποία ζούμε, να φύγει ο αγωγός που υπάρχει στην παραλία μας. Να έρθει ο τουρισμός, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του κόσμου. Η Νέα Καρβάλη από τα μεγάλα έργα υποδομής δεν έχει κάποιο θέμα. Θέλουμε να ελέγχουμε την καθημερινότητα, να είναι καθαρό το χωριό. Να είναι καθαρή η παραλία, ο κόσμος να έχει το φως του.

 

Διαβάστε επίσης