Ο Πασχάλης Παλαβούζης φωτογράφησε τη διέλευση αμερικάνικων ελικοπτέρων από την Καβάλα

 Ο Πασχάλης Παλαβούζης φωτογράφησε τη διέλευση αμερικάνικων ελικοπτέρων από την Καβάλα

3-17 CAV over Fort KAV. Σπάνιο θέαμα … Κυριακάτικα! Προς στιγμή νόμιζα πως ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το επόμενο Kavala Air Sea Show, αλλά ο θόρυβος παρέπεμπε αλλού. Κοιτάζοντας δυτικά κατά τις 12:30 εντόπισα τρία σημαδάκια inbound για την πόλη μας. Διέκρινα αμέσως το σχήμα του UH-60 Blackhawk. Τρεις «γιάνκηδες», λοιπόν, ο ένας πίσω από τον άλλον – “in trail” στην αεροπορική ορολογία – ύψος 2500 περίπου πόδια. Σε λίγο φάνηκε πως ήταν διαμορφωμένα ως νοσοκομειακά – χαρακτηριστικό το σήμα στις θύρες της ατράκτου. Περίπου 13:20, κι ενώ ο καιρός στα δυτικά χαλάει με γοργό ρυθμό και η νέφωση «χαμηλώνει» κι άλλο, εμφανίζεται 6άδα από Blackhawk, άλλα με εξωτερικές δεξαμενές, άλλα όχι. Πετούν στην ευθεία Καβάλα – Ποντολίβαδο κι έπειτα στρέφουν στην τελική για τον 23 του αεροδρομίου Μεγ. Αλέξανδρος στη Χρυσούπολη. Στις 14:15 σειρά έχει μία τετράδα που πετά σε σχηματισμό box πάνω ακριβώς από την πόλη μας, στην ίδια κατεύθυνση με τα προηγούμενα σμήνη.

Τα ελικόπτερα του US Army έχουν μεταφερθεί στη βάση της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ), στο Στεφανοβίκειο Βόλου. Ανήκουν στην 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των Η.Π.Α. και αποτελούν μέρος των 30 ελικοπτέρων (Blackhawk, Apache και Chinook) που ξεφορτώθηκαν από το πλοίο ARC Endurance στο λιμάνι του Βόλου την 25η Οκτωβρίου 2019. Η «επίσημη» παρουσία αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων σε βάσεις της ΠΑ και της ΑΣ ακολούθησε την υπογραφή της τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ και σηματοδοτεί την έναρξη πολύμηνης συνεκπαίδευσης με τις ελληνικές μονάδες, όπως άλλωστε είχε συμβεί και πέρυσι τέτοιον καιρό.

Στο ερώτημα «τι γύρευαν 13 Blackhawk στην Καβάλα» η απάντηση δεν είναι και πολύ προφανής. Μετά από σύντομη παραμονή στο αεροδρόμιό μας, τα ε/π συνεχίζουν το ταξίδι τους βόρεια, για τη Ρουμανία!

Σημείωση: Οι φωτογραφίες αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των σχηματισμών. Συνθήκες φωτογράφισης – εξαιρετικά δύσκολες…

Διαβάστε επίσης