• 20 Απριλίου 2024,

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας περί συγχωνεύσεων και υποβάθμισης σχολείων

 Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας περί συγχωνεύσεων και υποβάθμισης σχολείων

Το Υπουργείο Παιδείας εκμεταλλεύτηκε το νομικό πλαίσιο που η κυβέρνηση ψήφισε, εν μέσω πανδημίας, σχετικά με την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, στοχεύοντας, σαφέστατα, στην εξοικονόμηση προσωπικού και τη μείωση των απαιτούμενων προσλήψεων.

Έτσι, παρά τις συστάσεις των ειδικών για μείωση του αριθμού των μαθητών στις σχολικές  τάξεις, ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης του Covid-19, προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων και υποβάθμιση των σχολικών μονάδων.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για τα επιδημιολογικά δεδομένα η λειτουργία πολυπληθών τμημάτων (πάνω και από 25 μαθητές) εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Αν λάβουμε υπόψη και τις επιπρόσθετες ανάγκες  μαθησιακής υποστήριξης, που δημιουργήθηκαν  από την παρατεταμένη διακοπή της δια ζώσης λειτουργίας των σχολικών μονάδων, τότε η δημιουργία πολυπληθών τμημάτων θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη μαθησιακή πορεία των μαθητών μας.

Ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας να «αποσιωπήσει», με τέτοιου είδους τακτικές, τα 6.000 και πλέον κενά στη γενική και τα 4.000 κενά στην ειδική εκπαίδευση θα βρει απέναντί του το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές).

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της μόρφωσης των μαθητών μας.
  • Να διαφυλαχθεί η υγεία και η ασφάλεια όλων, μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Το ΔΣ του Συλλόγου μας θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση για το θέμα με το Διευθυντή ΠΕ Καβάλας. Καλούμε την ΕΛΜΕ Καβάλας, την Ένωση Συλλόγων Γονέων Καβάλας και τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων της περιοχής μας σε συντονισμό της δράσης μας.

Για το Δ.Σ

Διαβάστε επίσης