• 18 Απριλίου 2024,

Ο σύλλογος Μικρασιατών υποδέχεται μαθητές στο μουσείο του

 Ο σύλλογος Μικρασιατών υποδέχεται μαθητές στο μουσείο του

Η πρόεδρος του συλλόγου των Μικρασιατών Καβάλας κ. Σοφία Τσίγγου μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Δήλωσε ότι ο σύλλογος θα επανέλθει στις πρόβες των χορευτικών του τμημάτων και στις εκδηλώσεις του το Φθινόπωρο.

Εξέφρασε την ικανοποίηση της που το μουσείο του συλλόγου «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού» στις Καμάρες όχι μόνο λειτουργεί αλλά δέχεται αρκετές επισκέψεις μαθητών. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από φωτογραφίες και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του μουσείου.

Αυτές έχουν ως εξής:

«Η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες επισκέψεις μαθητών του 2ου ΓΕΛ Καβάλας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Ιουνίου. Ως Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, θέλουμε να συγχαρούμε την εκπαιδευτική κοινότητα που δίνει την δέουσα σημασία σε αυτού του είδους τις επισκέψεις.

Έτσι ώστε τα παιδιά να βιώσουν από κοντά, την ιστορία της προσφυγιάς μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, την αποκατάστασή τους στην πόλη και την περιοχή, τα ήθη, τα έθιμα, τις αξίες και τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Για τη επίσκεψη της Τρίτης 1ης Ιουνίου ευχαριστούμε τους μαθητές της Β1 τάξης, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ξενάγηση, και τους καθηγητές που τους συνόδευσαν, τον κ. Δημήτρη Πίστικα και την κ. Κατερίνα Καπανταϊδάκη».

«Άρχισε να γεμίζει και πάλι παιδικές φωνές το Μουσείο και η χαρά μας μεγάλη».

Μαθητές του 7ου Γυμνασίου Καβάλας συνοδευόμενα από τις καθηγήτριες τους κ.Α.Αθανασάκη και κ.Α.Βαλευτή καθώς επίσης και τμήμα προσφυγόπουλων από το Αφγανιστάν του 2ου Λυκείου με τις καθηγήτριές τους κ. Ειρήνη Αμανατίδου και κ. Χρυσάνθη Χατζηστουγιάννη ξεναγήθηκαν στο Μουσείο την Παρασκευή 28 Μαΐου.

Είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για τις δύσκολες συνθήκες της εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη και την περιοχή, τον αγώνα τους για να επιβιώσουν και να στήσουν ξανά τα σπιτικά τους και εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και τις ιστορίες τους.

Ευαισθητοποιημένα τα παιδιά, μας ευχαρίστησαν για την ξενάγηση. Συγκινηθήκαμε ιδιαίτερα όταν οι μαθητές από το Αφγανιστάν μας διηγήθηκαν προσωπικές τους ιστορίες για το πώς βρέθηκαν στην πόλη μας. Κέντρο πολιτισμού και ιστορίας το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού… Ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψη».

Η κ. Τσίγγου για την πορεία του συλλόγου στη διάρκεια των μέτρων πρόληψης κορωνοϊού και για τα επόμενα σχέδια του είπε:

«Ο σύλλογος μας δεν επανήλθε στη δραστηριότητα του. Το μουσείο μας μόνο άνοιξε και λειτουργεί.

Το Καλοκαίρι έτσι κι αλλιώς είχαμε μόνο κάποιες δράσεις. Ελπίζουμε να επανέλθουμε σε μια κανονική λειτουργία τον Σεπτέμβρη. Μέσω του μουσείου έχουμε επαφή με τον κόσμο μας. Το μουσείο επαναλειτούργησε δυναμικά, ειδικά με επισκέψεις σχολείων. Είναι κάτι που μας δίνει χαρά αφού ο χώρος γίνεται πόλος έλξης».

Διαβάστε επίσης