Ο Θωμάς Χατζούλης σχολιάζει την κίνηση στην αγορά παραμονές Χριστουγέννων 2020

 Ο Θωμάς Χατζούλης σχολιάζει την κίνηση στην αγορά παραμονές Χριστουγέννων 2020

Ένας από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες επιχειρηματίες στην τοπική αγορά είναι ο συμπολίτης Θωμάς Χατζούλης. Στο πρόσφατο παρελθόν ήταν πρόεδρος της συντεχνίας των αρτοποιών του Νομού Καβάλας ενώ είναι πάντα εμπλεκόμενος στην συνδικαλιστική δραστηριότητα της ομοσπονδίας επαγγελματιών και βιοτεχνών Νομού Καβάλας.

Στην Πρωινή μίλησε για τα όσα βλέπει να γίνονται στην αγορά την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα. Γεγονότα που φυσικά επηρεάζονται από τα μέτρα πρόληψης της πανδημίας.

Η συνέντευξη

Ερ: Πόσο διαφορετικά είναι τα φετινά καταστήματα για τον κλάδο των αρτοποιών;

Απ: Το διαφορετικά έχει χάσει πλέον τη σημασία της λέξης αυτής. Είναι κάτι το πρωτόγνωρο αυτή τη φορά.  Εγώ την αγορά έτσι όπως την βλέπω είναι από τη καθημερινότητα μας, δηλαδή από μια κλασσική μέρα του χρόνου, αρκετά πιο κάτω όσον αφορά τους τζίρους.

Τώρα το κλίμα νομίζω ότι το γνωρίζει ο κόσμος. Είμαστε όλοι  εν αναμονή. Υπάρχει κόσμος που κυκλοφορεί αλλά παρουσιάζεται το εξής φαινόμενο δηλαδή υπάρχει σχετικό ένα μποτιλιάρισμα χωροταξικά.

Ένας καταναλωτής για να εξυπηρετηθεί, για να πάει παράδειγμα σε τρία μαγαζιά ενώ ήθελε μισή ώρα υπό νορμάλ συνθήκες, αυτή τη στιγμή θέλει μια ώρα και βάλε. Γιατί πρέπει να περιμένει απέξω ώσπου να τον εξυπηρετήσουν με τη διαδικασία του Click Away. Βέβαια στα δικά μας τα μαγαζιά δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Μπαίνει ο κόσμος ανάλογα με το μέγεθος του καταστήματος.  Εμείς δεν έχουμε click away

Ερ: Δηλαδή μόνο στην ιδέα ότι αυτό που θα το έκανε σε 15 λεπτά, τώρα χρειάζονται 30 λεπτά, αποθαρρύνεται και απογοητεύεται.

Απ: Ειδικά σε μας, ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων είναι αυθόρμητες αγορές δηλαδή περνάει ο άλλος απέξω από ένα κατάστημα  πεινάει και θέλει να πάλι ένα κουλουράκι.  Είναι προϊόντα τα οποία κάποια από αυτά είναι πρώτης ανάγκης και κάποια άλλα είναι επιθυμίες ας πούμε.

Όχι ανάγκες. Κι εγώ αν πάω σ` κατάστημα να πάρω κάτι που δεν το χρειάζομαι τόσο και βλέπω 10 άτομα να περιμένουν, φεύγω.

Ερ: Τώρα με τις γιορτές, με τα Χριστούγεννα το πράγμα άλλαξε  κατά κάποιο τρόπο η παραμένει ίδιο όπως μας το περιγράψατε;

Απ: Εγώ δεν βλέπω μεγάλη αλλαγή. Πιθανόν βέβαια και επειδή αυτά τα προϊόντα  σ` ένα μεγάλο βαθμό είναι της τελευταίας στιγμής δηλαδή κουραμπιέδες, μελομακάρονα, το ψωμί που θα πάρει ο κόσμος αύριο που ούτως εις άλλως είναι για 4 μέρες, τα καταστήματα μας θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα, εντάξει θα έχει κίνηση. Αλλά προς το παρόν όχι, δεν έχουμε κάτι το ιδιαίτερο.

Ερ: Γίνεται πολύ συζήτηση για το πώς στηρίζεται η αγορά και οι μικρομεσαίοι, η κυβέρνηση λέει κάνουμε ότι μπορούμε, οι ομοσπονδίες, οι εμπορικοί σύλλογοι και τα επιμελητήρια, διαμαρτύρονται. Εσείς τι λέτε;

Απ: Εγώ νομίζω ότι και το ένα ισχύει και το άλλο. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έκανε τίποτα η κυβέρνηση. Θα ήταν άδικο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάντα  συνθήκες που θα μπορούσαν να ήταν καλύτερες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι όλοι αυτοί που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, γιατί εμείς ως αρτοποιεία όσο πεσμένη και να είναι η δουλειά μας, τέλος πάντων είμαστε ανοικτοί και κάτι γίνεται,  Μιλάω για την εστίαση ενώ ακόμη και το λιανεμπόριο αυτή τη στιγμή ο τρόπος που δουλεύει δεν είναι αυτός ο οποίος  θα καλύψει ανάγκες. Εμείς έχουμε πρόβλημα, αυτοί έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τα μέτρα εν τω μεταξύ είναι οριζόντια. Τι να πω, δεν ξέρω.

Ερ: Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το πότε θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση υγειονομικά και κατά επέκταση και οικονομικά; Μήπως είναι τόσο δύσκολα και περίπλοκα που δεν μπορούν να γίνουν καν προβλέψεις;

Απ: Εγώ μπορώ να κάνω μια πρόβλεψη, όπως μπορεί να κάνει ο καθένας. Δεν έχει κάποια βαρύτητα η δικιά μου πρόβλεψη. Δεν έχω κάποια εξειδίκευση για να πω κάποια πράγματα παραπάνω. Πιστεύω  ότι πιστεύει ίσως ο περισσότερος κόσμος.

Δηλαδή ότι μέσα στον Ιανουάριο πιθανόν να ανοίξει κανονικά το λιανεμπόριο. Θεωρώ βέβαια ότι το λιανεμπόριο θα έπρεπε να ανοίξει με μάσκες αφού μπαίνουμε στα καταστήματα και όλοι κυκλοφορούμε με μάσκες. Αν μπαίνουμε στο κατάστημα  με συνθήκες  περιορισμού όσον αφορά τον αριθμό ατόμων, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα. Με την εστίαση είναι το μεγάλο το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να στηριχθούν οι συνάδελφοι από την κυβέρνηση.

Ερ: Το γεγονός ότι τώρα πριν τα Χριστούγεννα δεν έχει ωράριο σας φαίνεται περίεργο;

Απ: Είναι κάτι περίεργο. Τα δικά μου τα καταστήματα, δεν έχουμε αλλάξει ωράριο γιατί θεωρώ ότι δεν έχει και νόημα. Αυτό εδώ πέρα το ωράριο το εκτεταμένο και κατά βούληση κυρίως βολεύει τα μεγάλα καταστήματα, τα οποία εκ περιτροπής μπορούν να δουλέψουν με το προσωπικό το οποίο έχουν.

Σε μας δεν έχει κανένα νόημα. Χθες κατέβηκα μια βόλτα στην αγορά της Καβάλας η κίνηση ήταν πάρα πολύ υποτονική ενώ είμαστε δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Ερ: Εσείς και οι συνάδελφοι σας αρτοποιοί αναγκαστήκατε να βγάλετε σε αναστολή εργαζόμενους;

Απ: Βγάλαμε οι περισσότεροι, το οποίο και αυτό ήταν μια βοήθεια. Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν ήταν μια βοήθεια.

Διαβάστε επίσης