• 3 Μαΐου 2024,

Σημαντικές εργασίες συντήρησης στο συγκρότημα των καπναποθηκών της ΣΕΚΕ

 Σημαντικές εργασίες συντήρησης στο συγκρότημα των καπναποθηκών της ΣΕΚΕ

Η Γενική Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε πρόσφατα σχέδιο παρεμβάσεων στο συγκρότημα των καπναποθηκών πρώην ΣΕΚΕ στην Καβάλα (επί των οδών Δαμιανού 21-23).

Τις καπναποθήκες που έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία επισκέφθηκε προ εβδομάδων επιτροπή του Υπουργείου, έκανε τις προτάσεις των απαραίτητων παρεμβάσεων κι αυτές υιοθετήθηκαν και από το Υπουργείο και Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Οι καπναποθήκες δεν είναι σε καλή κατάσταση. Κάθε σημαντική κακοκαιρία δημιουργεί προβλήματα και καταρρεύσεις ενώ υπάρχει κίνδυνος και για τους περαστικούς. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει σχέδιο γενικότερων παρεμβάσεων, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

« Καθαίρεση του εναπομείναντος ετοιμόρροπου τμήματος της στέγης του κτηρίου Β και την κατασκευή προστατευτικής επιστέγασης με προσωρινό τρόπο (π.χ. κατάλληλα στερεωμένη απλή μεμβράνη πολυαιθυλενίου ή κυματοειδή λαμαρίνα, σε προσωρινό πέτσωμα), προκειμένου να απομακρύνονται άμεσα και αποτελεσματικά τα όμβρια ύδατα στο σύνολο του κτηρίου Β και στα τμήματα της στέγης που έχουν καταρρεύσει στο κτήριο Α, αφού προηγηθεί η σύνταξη μελέτης η οποία θα πρέπει να κατατεθεί στην ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την κατά το νoμο έγκριση. Άμεση, κατεπείγουσα και πλήρης απομάκρυνση από το συγκρότημα όλων των συσσωρευμένων προϊόντων καταρρεύσεων.

Παράλληλη διαλογή όσων στοιχείων των κτηρίων παρουσιάζουν μορφολογικό, τεχνολογικό ή άλλο ενδιαφέρον (π.χ. ξύλινα γείσα, εντορμίες , κλπ, απομάκρυνσή τους και φύλαξή τους σε κατάλληλο χώρο για αναφορά, σε ενδεχόμενη μελλοντική αποκατάσταση του).

Εφαρμογή τοπικών εσωτερικών υποστυλώσεων-αντιστηρίξεων των ξύλινων φορέων των πατωμάτων όπου απαιτείται, αφού προηγηθεί η σύνταξη μελέτης η οποία θα πρέπει να κατατεθεί στην ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την κατά το νόμο έγκριση.

Ανακατασκευή τμήματος της νότιας περιμετρικής τοιχοποιίας που έχει καταρρεύσει στο κτήριο Β, με διατήρηση της μορφολογίας και της κατασκευαστικής τεχνικής του αρχικού φορέα. Στερέωση των εξωτερικών κουφωμάτων που διατηρούνται, κλείσιμο των θραυσμένων υαλοπινάκων με προσωρινό τρόπο, π.χ. με χρήση πολυκαρβονικών φύλλων ή φύλλων κόντρα πλακέ θαλάσσης, και γενικά όποια άλλη επέμβαση κριθεί απαραίτητη από τον μελετητή-επιβλέποντα μηχανικό.

Αποκατάσταση και διατήρηση όλου του υπόλοιπου κτηρίου. Τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης επικινδυνότητας ενημέρωσης του κοινού για την εν δυνάμει επικινδυνότητα του χώρου και την αποτροπή επιθυμίας εισόδου του σε αυτό».

Ποιος όμως θα πληρώσει για όλα αυτά; Ποιος είναι υποχρεωμένος να κάνει τις εργασίες; Δεδομένου του ότι η εταιρία Θεμελιοδομή ΑΕ δεν υπάρχει (αν και η απόφαση κοινοποιείται και σε αυτήν), υπόχρεη για την εκτέλεση των έργων είναι η γνωστή διαχειρίστρια της περιουσίας της Θεμελιοδομής δηλαδή η εταιρία Alpha Αστικά Ακίνητα ΑΕ.

Διαβάστε επίσης