• 19 Μαΐου 2024,

Όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές

 Όχι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές

Επέστρεψαν στην Καβάλα από τα Ιωάννινα οι εκπρόσωποι των τριών δήμων της περιφερειακής ενότητας, του Παγγαίου, του Νέστου, της Καβάλας που επί διήμερο παρακολούθησαν τις εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Στο συνέδριο μεταξύ άλλων βρέθηκαν ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, η Δήμητρα Τσανάκα, ο Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Βασίλης Ξουλόγης, ο Νίκος Μουρτασάγας, ο Κώστας Παπαθεοδώρου και ο Νίκος Βαλσαμίδης.

Θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου, πόροι και αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και φυσικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Το ψήφισμα που εκδόθηκε είναι ξεκάθαρο, καθώς οι περισσότεροι δήμαρχοι δεν επιθυμούν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά ούτε και να μειωθεί η θητεία τους στα τέσσερα από τα πέντε έτη.

Δε φαίνεται να ενοχλούνται από την πιθανή αλλαγή των δημοτικών εκλογών ώστε να προκηρυχθούν το φθινόπωρο του 2019, καθώς παρόμοια αναφορά δεν υπάρχει εντός του ψηφίσματος. Το κυριότερο μέρος του ψηφίσματος αναφέρει τα εξής:

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γι αυτό η ΚΕΔΕ απαιτεί να μην υπάρξει καμία αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, αν δεν ολοκληρωθεί πρώτα η αναθεώρηση του Καλλικράτη. Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, όπου θα ξεκινήσει ο διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου ότι αποφασιστεί, να ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική διαδικασία, όπως ισχύει και για τις εκλογές του Εθνικού Κοινοβουλίου. Να μην μειωθεί από τα 5 στα 4 χρόνια η θητεία των αιρετών , καθώς και να μην τεθεί όριο θητειών, αν δεν ισχύσει το ίδιο και για το άλλο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Εντωμεταξύ, παρόντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ήταν ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης και το ρεπορτάζ για την ομιλία του αναφέρει τα ακόλουθα:

Ο κ. Σκουρλέτης αποσαφήνισε ότι «η απλή αναλογική θα θεσπιστεί» στο πλαίσιο και των κυβερνητικών δεσμεύσεων που έχουν προηγηθεί. Σημείωσε, όμως, ότι για «δικλίδες ασφαλείας» εξετάζονται επιλογές όπως «η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει δημιουργικά στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός προϋπολογισμού ή ενός τεχνικού προγράμματος. Ακόμη, η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής».

Για το ίδιο το εκλογικό σύστημα ανέφερε ότι καθιερώνεται και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των συμβουλίων, ενώ η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από τον χρόνο των ευρωεκλογών. Διευκολύνεται, ακόμα, η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, αφού η ανάδειξη των οργάνων των κοινοτήτων (συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού δημοτικού συμβουλίου και ένας συνδυασμός θα μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο κοινότητα, όπως και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο δεν θα απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις κοινότητες, κάτι που με το υπάρχον σύστημα εμπόδιζε συχνά τη δημιουργία ψηφοδελτίων.

Επιπλέον, η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των δήμων και των περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των συμβουλίων και το σύστημα της απλής αναλογικής «ως βασικός μηχανισμός εκδημοκρατισμού διαχέεται στο σύνολο της οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ», ενώ θεσμοθετείται και η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνον ύστερα από πρωτοβουλία του δήμου αλλά και με λαϊκή πρωτοβουλία.

Για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τον ρόλο τους, θέμα που πολλές φορές θέτουν δήμαρχοι και περιφερειάρχες, σημείωσε ότι προωθείται σταδιακά η υποκατάστασή τους από περιφερειακές υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων, αν και φαίνεται ότι αυτή η διαδικασία μετάβασης θα χρειαστεί χρόνο.

Τέλος, οι δημοτικές ενότητες (προ-καλλικρατικοί δήμοι και κοινότητες) διατηρούνται μόνον ως εκλογικές περιφέρειες, ενώ ο θεσμός των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων (προ-καποδιστριακοί δήμοι και κοινότητες) διατηρείται. (Πηγή εφημερίδα των συντακτών)

Διαβάστε επίσης